Cancerul ganglionilor limfatici

1
Cancerul ganglionilor limfatici
-Anunț-

Se umple o sticlă până la gât cu maghiran din ultima recoltă, se toarnă ulei de măsline și se lasă să stea 10 zile în soare sau în apropierea mașinii de gătit. Se ung ganglioni bolnavi cu acest ulei de maghiran, precum și cu alifie de filimică sau ulei de sunătoare (a se vedea articolele Filimica” și Sunătoarea”).

Frunzele proaspete de pătlagină-lată sau pătlagină-îngustă, de brusture (numit și captalan, frunzele sale mari ca o pălărie se găsesc pe pante de pârâie și margini umede de pădure), drăgaica proaspătă sau tulpinile și frunzele proaspete de filimică sunt spălate și zdrobite pe un fund de lemn cu sucitorul de tăiței. Frunzele trebuie zdrobite cât sunt umede, pentru că apa ajută ca seva să fie extrasă din frunze. Apoi se aplică alternativ terciurile de frunze pe ganglionii limfatici afectați. Bolnavul însuși va simți cel mai bine care terci de frunze are efect mai benefic.

Dacă operația a avut deja loc, se pot pune pe lângă terciul de frunze proaspete și comprese de 4 ore cu bitter suedez – se pot face și fricționări cu el – precum si comprese cu aburi de coada-calului, stând câte 2 ore în pat (a se vedea pentru ambele comprese Partea generală ). Intern trebuie să se ia neapărat, în înghițituri mici pe parcursul zilei, 11/2-2 litri de ceai dintr-un amestec obținut din 300 grame de filimică, 100 grame de coada-calului, 100 grame de coada-șoricelului și 100 grame de urzici – 1 linguriță cu vârf la 1/4 litru de apă! Cele 3 linguri de bitter suedez indicate și în tratamentele celorlalte boli canceroase n-ar trebui neglijate nici în cazul de fată.

Citește și:   Cancerul laringelui

La bolile maligne ale ganglionilor limfatici se ajunge foarte frecvent la umflături întărite de brațe și de picioare, la așa-numitul elefantiazis. Brațele sau picioarele încep să se umfle puternic, devin insensibile și tari, bolnavul are impresia că membrele suferinde atârnă de trupul său asemenea unor bucăți de lemn. În acest caz se pot aplica toate compresele cu terci de frunze enumerate mai sus, începând de la ganglioni, dar terciul poate să acopere și porțiunile umflate. Unice sunt însă în această situație frunzele de brânca-ursului, o plantă umbeliferă vivace, numită în popor și crucea-pământului, talpa-ursului sau urechea-porcului, care este răspândită pe câmpii, grohotișuri, pășuni, răzoare umede și prin crânguri umbroase și care strălucește cu florile ei albicioase, uneori roz deschis. Planta domină cu frunzele sale cu cinci sau mai mulți zimți și asemănătoare unor gheare, unor labe restul vegetației de pe câmpii și pășuni. Frunzele sunt foarte cunoscute și ca nutreț excelent pentru iepuri. Lăptăreasa mea mi-a povestit că vacile își caută totdeauna în finul proaspăt întâi aceste frunze mari. Frunzele se culeg în cantități mai mari, se spală, se zdrobesc în stare umedă, se aplică local peste noapte și se leagă bine. Aduc bolnavului ca printr-o minune ușurarea în starea sa lipsită de speranțe.

Și nalba, lăsată să se moaie peste noapte în apă rece, aduce alinare prin inter- mediul băilor. Acestea contribuie la retragerea treptată a umflăturilor brațelor și picioarelor. Plină de promisiuni este și ungerea acestor umflături tumefiate cu suc proaspăt de măcrișul-iepurelui (a se vedea „Măcrișul-iepurelui”).

- Anunț -

1 COMENTARIU

  1. […] Se întâmplă din păcate tot mai frecvent ca pe lângă bărbații adulți să fie loviți de această boală malignă și băieții de vârstă școlară sau tinerii. Poate contribuie la această boală catastrofală moda pantalonilor foarte strâmți la tineretul din ziua de azi. Adesea apar deodată, la săptămâni întregi după operație, dureri însoțite de umflături în alte locuri. Cu toate acestea, tratamentul trebuie făcut fără întrerupere pe locul de unde a pornit boala, deci în regiunea testiculelor. Se aplică același tratament ca în cazul „Cancerului ganglionilor limfatici„. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.