Cancerul de sân (mamar) – Simptome, cauze, diagnostic, tratament și prevenire

0
Cancerul de sân (mamar) - Simptome, cauze, diagnostic, tratament și prevenire
-Anunț-

Cancerul de sân este o boală care debutează la sân cu o tumoare malignă. O tumoare malignă este o masă de celule care crește fără control. De asemenea, celulele canceroase pot metastaza sau se pot muta în alte țesuturi sau părți ale corpului.

Cancerul se poate dezvolta în oricare dintre cele trei tipuri de țesut mamar: lobuli, canale și țesut conjunctiv.

Majoritatea cancerului debutează în lobuli (glandele producătoare de lapte) sau în canalele, de-a lungul cărora laptele ajunge la mamelon. Dar tumorile se pot dezvolta și în țesutul conjunctiv fibros și gras care înconjoară lobulii și canalele.

Există mai multe tipuri diferite de cancer de sân . Tipul de cancer de sân și stadiul acestuia, sau cât de mult a crescut, determină tratamentul pentru acesta.

Cancerul de sân care se răspândește în țesutul normal se numește cancer de sân invaziv. Cancerul de sân neinvaziv rămâne în lobul sau ductul mamar.

Semne și simptome ale cancerului de sân

Dacă observați oricare dintre următoarele simptome, consultați medicul dumneavoastră.

  • Orice nod în sau lângă sân sau subraț
  • Căldura sau sensibilitate inexplicabilă în sân
  • O zonă întărită, îngroșată sau umflată a sânului
  • Sensibilitatea mameloanelor fără altă cauză
  • Secreții mameloare (cu excepția laptelui matern), în special scurgeri clare sau sângeroase
  • O schimbare inexplicabilă a culorii, texturii, mărimii sau formei sânilor sau sfarcurilor
  • Gropițe ale pielii pe sân sau pori dilatați (ca o piele portocalie)
  • Umflare, înroșire, descuamare sau durere generală la sân sau mameloane
  • Sfarcurile care se intorc inauntru fara explicatii
  • Sâni iritați sau cu mâncărimi
  • O erupție pe sân, care poate fi un semn al cancerului de sân inflamator

În timp ce un nodul poate fi un semn de cancer , aproape 80% dintre nodulii găsiți la sân se dovedesc a fi necanceroase. Cele mai frecvente cauze ale nodulilor necanceroase includ:

  • Modificări fibrochistice ca urmare a fluctuațiilor hormonale
  • Chisturi
  • umflături benigne numite fibroadenoame
  • Creșteri asemănătoare negilor numite papiloame intraductale
  • Țesut gras care apare ca urmare a unui traumatism la sân

Cauzele și factorii de risc ai cancerului de sân

Cei mai mari factori de risc pentru această boală, pe lângă sexul feminin, includ:

  • Vârsta – riscul începe să crească după vârsta de 50 de ani
  • O istorie de familie
  • Genetica
  • Expunerea anterioară la radiații

Riscul fiecărei femei implică o combinație de diferiți factori. Dacă sunteți îngrijorat, medicul dumneavoastră vă poate ajuta să evaluați cât de mare este riscul dumneavoastră și dacă trebuie să luați măsuri de precauție suplimentare cu privire la screening.

Testare genetică pentru cancerul de sân: BRCA1 și BRCA2

În unele cazuri, în special dacă aveți antecedente familiale de cancer de sân sau ovarian, un medic vă poate sugera testarea genetică pentru două dintre cele mai frecvente mutații genetice cunoscute pentru creșterea riscului de a dezvolta aceste tipuri de cancer: BRCA1 și BRCA2. Mutațiile genetice BRCA moștenite cauzează aproximativ 5 până la 10 la sută din cancerele de sân și aproximativ 10 până la 15 la sută din cancerele ovariene . Există și alte gene implicate în riscul de cancer de sân, deși sunt mult mai rare decât mutațiile BRCA.

Cum este diagnosticat cancerul de sân?

Medicii pot depista cancerul de sân folosind o mamografie. O mamografie este o radiografie cu doze mici de radiație care permite medicilor să caute anomalii ale țesutului mamar.

De asemenea, medicii pot depista cancerul de sân cu imagistica prin rezonanță magnetică ( RMN ), cu ultrasunete sau mamografie 3D (numită tomosinteză de sân).

Un RMN folosește un magnet mare pentru a crea imagini ale sânului. O ultrasunete trimite unde sonore în sân care creează o imagine atunci când revin. O mamografie 3D folosește raze X ca o mamografie obișnuită, dar este nevoie de mai multe felii de imagine ale sânului în unghiuri diferite pentru a construi o imagine 3D.

Testele de screening caută posibile semne de cancer de sân, dar nu îl pot diagnostica. Dacă medicii văd un bulgăre suspect sau o masă de celule, ei pot folosi unele dintre aceleași teste pentru a vedea mai îndeaproape zona anormală. O mamografie de diagnostic oferă mai multe detalii în imaginea sânului.

Singura modalitate de a face un anumit diagnostic de cancer de sân este o biopsie . O biopsie implică îndepărtarea unui țesut sau lichid mamar din zona suspectă și examinarea celulelor la microscop.

Găsirea celei mai bune echipe de tratament

După ce primiți un diagnostic, veți avea mai multe decizii de luat cu privire la furnizorii de asistență medicală care se vor ocupa de tratamentul dumneavoastră.

Tratamentul cancerului implică de obicei o echipă de oameni, cum ar fi un chirurg, un medic oncolog , o asistentă medicală, un consilier, un navigator al pacientului și specialiști asociați cu tipul dumneavoastră de cancer.

Factorii de care trebuie să luați în considerare atunci când vă alegeți medicul oncolog și echipa de tratament sunt experiența lor în tipul dumneavoastră de cancer, ceea ce va acoperi asigurarea dumneavoastră, capacitatea dumneavoastră de a călători la și de la întâlniri și proceduri și recomandările altora.

Citește și:   Mierea Manuka și beneficiile pentru sănătate: Ghid complet

Chiar și după ce ai o echipă de tratament, este o idee bună să cauți un alt medic oncolog pentru a obține o a doua opinie cu privire la diagnosticul și opțiunile de tratament. Este acceptabil și uneori obișnuit să schimbați medicul în timpul tratamentului, dacă este necesar.

Stadiile 0-4 ale cancerului de sân

Medicii folosesc stadiile cancerului de sân pentru a descrie cât de departe a crescut sau s-a răspândit cancerul. Etapele variază de la 0 la 4 (deseori exprimate cu cifre romane, I–IV). Fiecare etapă are alte subcategorii de A, B sau C.

Stadiul 0  Cancerul este neinvaziv și nu prezintă nicio dovadă de părăsire a părții sânului unde a început. Un tip de cancer în stadiul 0 este carcinomul ductal in situ (DCIS).

Etapa 1  Celulele canceroase se răspândesc în țesutul mamar din jur, dar grupul de celule canceroase sau tumora rămâne foarte mic. De obicei, este ușor de tratat.

Etapa 2  Cancerul a început să crească, dar rămâne doar în sân sau în ganglionii limfatici din apropiere. Tratamentul nu este de obicei foarte dificil.

Etapa 3  Cancerul a început să invadeze ganglionii limfatici, mușchii și alte țesuturi corporale din apropierea sânului, dar nu a ajuns la organele mai îndepărtate. Tratamentele variază în funcție de persoană și tipul de cancer de sân.

Etapa 4  Cancerul este foarte avansat și s-a răspândit la mai multe organe sau alte părți ale corpului. Cancerul de sân în stadiul 4 este considerat incurabil, dar femeile pot trăi câțiva ani sau mai mult cu un tratament continuu.

Diferite tipuri de cancer de sân și precancer

DCIS/LCIS: Cancerele de sân cu mișcare lentă

O biopsie poate dezvălui un cancer neinvaziv care nu crește dincolo de locul inițial. Aceste tipuri de cancer se numesc carcinom in situ.

„Carcinomul” se referă la un cancer care începe în stratul exterior de celule din jurul unui organ. „In situ” înseamnă că ceva rămâne acolo unde a început.

Carcinomul ductal in situ (DCIS) și carcinomul lobular in situ (LCIS) sunt cele două tipuri de carcinom in situ la sân. De obicei, medicii găsesc DCIS sau LCIS pe o mamografie sau alte imagini, deoarece rareori au semne sau simptome.

DCIS înseamnă că există celule anormale în căptușeala canalelor de lapte, dar nu au invadat țesutul mamar din jur. DCIS poate deveni cancer invaziv dacă nu este tratat.

LCIS ​​apare în lobulii mamari, unde se produce laptele matern, fără a se răspândi mai departe. LCIS ​​nu este din punct de vedere tehnic cancer, dar uneori este numit precancer.

LCIS ​​este mai puțin frecventă decât DCIS, dar indică un risc mai mare de cancer invaziv. Este posibil ca LCIS să nu necesite tratament dincolo de observație pentru a vedea dacă se dezvoltă cancerul de sân.

Cancer mamar invaziv

Carcinomul ductal invaziv (sau infiltrativ) este cel mai frecvent tip de cancer de sân și cel mai probabil să apară la bărbați. Reprezintă 80% din toate cazurile noi de cancer de sân și devine mai frecventă odată cu înaintarea în vârstă.

La fel ca DCIS, IDC începe în canalele de lapte, dar se răspândește dincolo de canale în țesutul adipos din jur. Poate continua să se răspândească în ganglionii limfatici și în fluxul sanguin.

Tratamentul pentru IDC va depinde de stadiul, tipul de cancer de sân, agresivitatea acestuia și alte caracteristici. Tratamentul constă în general într-o combinație de intervenții chirurgicale, radiații, chimioterapie, terapie țintită, terapie hormonală și imunoterapie.

Cancer de sân triplu negativ și HER-2 negativ

Un subgrup de femei diagnosticate cu cancer de sân li se va spune că tumora lor este triplu negativă, ceea ce înseamnă că celulele din interiorul tumorii nu au receptori de pe suprafața lor care să răspundă la receptorul 2 al factorului de creștere epidermică uman (HER-2), precum și la estrogen și receptorii de progesteron .

Ce inseamna asta? Unele dintre medicamentele folosite pentru a trata cancerul de sân, care sunt concepute pentru a interacționa cu acești receptori, nu vor fi utile în aceste cazuri. Medicii vor trebui să adapteze un regim de tratament la alte slăbiciuni ale acestui tip de tumoră.

Prognosticul cancerului mamar

Prognosticul depinde de stadiul cancerului de sân și de starea generală de sănătate a oricărui individ dat. Dar, în linii mari, ratele de deces din cauza cancerului de sân au scăzut. Majoritatea femeilor supraviețuiesc acestui cancer. În general, 90% dintre femei vor supraviețui cel puțin cinci ani după ce au fost diagnosticate cu cancer de sân. În ianuarie 2020, peste 3,5 milioane de femei din Statele Unite au un istoric de cancer de sân.

Durata cancerului de sân

Cât durează cancerul de sân? Nu există un răspuns simplu. Diferitele planuri de tratament urmează un orar diferit. În funcție de nevoile dvs. individuale, poate fi necesar să vă luați concediu de la serviciu – pentru a vă recupera după o intervenție chirurgicală sau un ciclu de chimioterapie.

Citește și:   Plante medicinale pentru îmbunătățirea digestiei și a sănătății intestinale

Cancerul de sân recurent este cancerul de sân care revine după tratamentul inițial; poate apărea la luni sau ani după tratamentul dumneavoastră inițial. Cel mai mare risc de recidivă este în primii doi ani după tratament, deși majoritatea pacienților nu vor prezenta recidive.

În prezent, nu există un tratament pentru cancerul de sân metastatic (cancerul de sân în stadiul 4, care s-a răspândit în alte părți ale corpului), dar cu un tratament pentru a-l controla, mulți pacienți cu boală trăiesc acum vieți productive și împlinite de ani de zile.

Opțiuni de tratament și medicamente pentru cancerul de sân

Un plan de tratament va depinde de tipul și stadiul de cancer de sân pe care îl aveți și de cât de agresiv este acesta.

Cancerul de sân este cel mai frecvent tratat prin intervenție chirurgicală, adesea însoțită de tratamente pentru a ajuta organismul să scape de celulele canceroase sau pentru a se asigura că rămâne fără cancer.

Tratamentele chirurgicale includ lumpectomia , în care o mică porțiune a sânului (unde este localizată tumora) este îndepărtată. Dacă mai mult țesut trebuie îndepărtat, chirurgul dumneavoastră va efectua o mastectomie parțială .

O mastectomie este îndepărtarea unuia sau a ambilor sâni și poate include îndepărtarea ganglionilor limfatici și a țesutului axilei.

Împreună cu intervenția chirurgicală, radiațiile pot fi folosite pentru a ucide celulele canceroase care rămân în zonă.

Majoritatea femeilor cărora li s-a îndepărtat total sau parțial un sân pot avea o intervenție chirurgicală reconstructivă pentru sânul (sau sânii), pentru a se potrivi cu dimensiunea și forma celuilalt sân sau sânii lor inițiali.

Opțiuni de medicamente

O serie de medicamente, implicate în chimioterapie, terapia hormonală și terapia biologică țintită, pot fi utilizate pentru a trata cancerul de sân. Aceste regimuri de medicamente sunt considerate tratament sistemic, deoarece afectează celulele din întregul organism.

Chimioterapia implică o combinație de medicamente utilizate pentru a distruge celulele canceroase sau a încetini creșterea acestora. Chimioterapia poate fi administrată înainte sau după operația de cancer mamar.

Medicul dumneavoastră va determina dacă chimioterapia este potrivită pentru dumneavoastră în funcție de tipul și dimensiunea tumorii pe care o aveți, de gradul în care sunt implicați ganglionii dumneavoastră limfatici și de riscul de răspândire a cancerului.

Dacă tipul dvs. de cancer se dovedește a fi sensibil la hormoni, este posibil să aveți nevoie de terapie hormonală, care interferează cu capacitatea organismului de a produce sau de a folosi hormoni, pentru a încetini sau opri creșterea tumorilor.

Terapia hormonală pentru cancer nu este aceeași cu terapia hormonală pentru menopauză.

Tratamentele de terapie hormonală includ medicamente numite modulatori selectivi ai receptorilor de estrogen (SERM), care blochează atașarea hormonilor la celulele canceroase; inhibitori de aromatază , care împiedică organismul să producă estrogen după menopauză; și Faslodex (fulvestrant) , care vizează receptorii de estrogeni pentru distrugere.

De asemenea, poate fi recomandată îndepărtarea ovarelor sau medicamentele care împiedică ovarele să producă estrogen.

Terapia biologică direcționată utilizează medicamente care pot modifica comportamentul celulelor canceroase de sân.

Imunoterapia folosește medicamente pentru a stimula răspunsul imun al organismului pentru a recunoaște și elimina celulele canceroase. Imunoterapia poate fi utilizată pentru unele forme de cancer de sân.

Terapii alternative și complementare

Pe lângă intervențiile medicale, poate doriți să luați în considerare terapii complementare, în special pentru a ajuta la gestionarea simptomelor, precum și a efectelor secundare ale tratamentului.

Acupunctura, masajul, meditația, atenția și vizualizarea pot ajuta la reducerea stresului și a anxietății, ameliorarea durerii și îmbunătățirea dispoziției.

Dieta și cancerul de sân: Există o modalitate corectă de a mânca?

O dietă sănătoasă vă ajută corpul să rămână puternic în timp ce urmați tratamente pentru cancerul de sân . Dieta dumneavoastră vă poate ajuta corpul să reconstruiască țesutul deteriorat, să reducă efectele secundare ale terapiei sau să reducă riscul de infecție.

O dietă sănătoasă include o varietate de legume, fructe, cereale integrale, lactate și alimente slabe, bogate în proteine, cum ar fi pui, pește, leguminoase și fasole. Este important să obțineți suficiente calorii în fiecare zi, chiar dacă nu aveți chef să mâncați.

Unele tratamente pentru cancerul de sân pot avea efecte secundare care fac dificil să mănânci bine. Aceste reacții adverse pot include greață, vărsături, constipație , diaree, deshidratare , durere în gură sau gât, creștere în greutate sau modificări ale simțului gustului sau mirosului.

Medicul dumneavoastră vă poate ajuta să identificați strategii de tratare a acestor reacții adverse, de a reduce impactul lor și de a găsi modalități de a mânca cât mai sănătos posibil, în ciuda efectelor.

Alimentele de evitat în timpul tratamentului pentru cancerul de sân includ alcoolul, alimentele prăjite sau grase și alimentele cu cantități mari de grăsimi sau zahăr.

Citește și:   Anemia - Simptome, cauze, diagnostic, tratament și prevenire

Cancerul de sân nu înseamnă să renunți la calitatea de membru la sală

A fost o vreme când femeilor cu cancer de sân li s-a spus să se odihnească, iar exercițiile fizice erau o idee ulterioară. Dar un număr tot mai mare de cercetări sugerează că un program de exerciții fizice rezonabile nu numai că nu va strica, ci ar putea beneficia de fapt pacienții prin ameliorarea oboselii asociate tratamentului, reducerea riscului de limfedem (o acumulare dureroasă de lichid în ganglionii limfatici) și îmbunătățirea cognitivă. funcția, despre care multe femei spun că poate fi afectată de tratament.

Prevenirea cancerului mamar

Deși nu puteți modifica anumiți factori de risc, cum ar fi istoricul familial sau vârsta, cercetările arată că există o serie de modificări ale stilului de viață pe care le puteți face pentru a reduce riscul de cancer de sân, chiar dacă aveți un risc ridicat.

Limitați-vă la mai puțin de o băutură alcoolică pe zi și nu fumați.

Controlați-vă greutatea – a fi supraponderal sau obez crește riscul de cancer de sân, în special după menopauză. Exercițiile fizice vă pot ajuta să vă mențineți o greutate sănătoasă. Societatea Americană de Cancer recomandă ca adulții să aibă 150 până la 300 de minute de intensitate moderată sau 75 până la 150 de minute de activitate de intensitate viguroasă în fiecare săptămână, repartizate în mod ideal pe parcursul săptămânii.

Femeile care alăptează cel puțin câteva luni își pot reduce riscul.

Terapia hormonală pentru ameliorarea simptomelor în timpul menopauzei poate crește riscul de cancer de sân. Luați în considerare opțiunile non-hormonale sau utilizați cea mai mică doză care funcționează pentru dvs.

Încercați să evitați expunerea la radiații și poluarea mediului. Metodele imagistice medicale, cum ar fi tomografia computerizată, utilizează doze mari de radiații. Deși sunt necesare mai multe studii, unele cercetări sugerează o legătură între cancerul de sân și expunerea cumulativă la radiații de-a lungul vieții. Reduceți-vă expunerea făcând astfel de teste numai atunci când este absolut necesar.

Femeile care prezintă un risc crescut de cancer de sân – din cauza antecedentelor familiale sau pentru că testele genetice au evidențiat o mutație a genei BRCA1 sau BRCA2 – ar trebui să opteze pentru o monitorizare mai atentă de către furnizorul lor de asistență medicală și să ia în considerare anumite medicamente care pot reduce riscul. la anumite femei cu risc ridicat. Pentru femeile cu risc foarte mare, intervenția chirurgicală preventivă este o opțiune de luat în considerare.

Complicațiile cancerului de sân

Ca și în cazul tratamentului, posibilele complicații ale cancerului de sân depind de tipul și stadiul cancerului de sân pe care îl aveți. O serie de complicații sunt efecte secundare ale tratamentului, care continuă după oprirea tratamentului. În funcție de tipul de tratament pe care l-ați avut, acestea pot include:

  • Oboseală
  • Dureri de cap
  • Osteoporoza
  • Cheaguri de sânge
  • Probleme cu inima
  • Infertilitate
  • Simptome de menopauză
  • Probleme dentare

Unii pacienți dezvoltă o afecțiune cronică numită limfedem, în urma tratamentului. Lichidul limfatic se acumulează în țesuturi, provocând umflături. Limfedemul rezultă de obicei din îndepărtarea sau deteriorarea ganglionilor limfatici.

Cercetare și statistici: Cine are cancer de sân?

Cancerul de sân reprezintă aproximativ 30 la sută din noile diagnostice de cancer la femei. Dar rata cazurilor de cancer de sân a început să scadă în anul 2000 și a continuat să scadă de atunci.

Aproximativ una din opt femei (aproximativ 12,4% din toate femeile) va fi diagnosticată cu cancer de sân invaziv la un moment dat în viața lor. Cancerul de sân poate apărea la oricine cu țesut mamar, dar este mult mai rar la bărbați decât la femei.

Boala este mai frecventă la vârsta mijlocie. Aproximativ unul din patru cazuri de cancer de sân apar la femei cu vârsta cuprinsă între 55 și 64 de ani.

Condiții conexe ale cancerului de sân

Cancer ovarian

Majoritatea cancerelor de sân și ovarian nu sunt cauzate de mutații genetice, dar mutațiile genelor BRCA 1 și BRCA2, care cresc riscul de cancer de sân, cresc și riscul de cancer ovarian la femei. Femeile cu antecedente familiale de ambele tipuri de cancer ar putea dori să ia în considerare testarea genetică.

Boala parodontala

Cercetările au sugerat o legătură între boala parodontală (boala gingiilor) și cancerul de sân. Într-o meta-analiză a studiilor, publicată în decembrie 2018 în jurnalul Frontiers in Oncology, autorii studiului au ajuns la concluzia că boala parodontală poate fi un potențial factor de risc pentru dezvoltarea cancerului de sân în rândul femeilor și că terapia parodontală eficientă ar putea servi ca un instrument valoros. masuri preventive impotriva cancerului de san.

Image by sindhu digital from Pixabay

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.