Cancerul de colon și rectal – Simptome, cauze, diagnostic, tratament și prevenire

0
Cancerul de colon și rectal - Simptome, cauze, diagnostic, tratament și prevenire
-Anunț-

Cancerul de colon, care afectează intestinul gros, este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer din Statele Unite.

Experții medicali îl grupează de obicei cu cancerul rectal într-o categorie numită cancer colorectal.

Cancerul colorectal este al patrulea cel mai frecvent cancer în rândul bărbaților și femeilor din Statele Unite, după cancerul de plămân, de sân și de prostată (și excluzând cancerele de piele).

Este, de asemenea, a doua cauză de deces prin cancer în Statele Unite, după cancerul pulmonar .

Colonul și rectul fac parte din sistemul digestiv. Colonul are aproximativ cinci picioare lungime și reprezintă cea mai mare parte a intestinului gros. Rectul alcătuiește ultimii șase inci ai intestinului gros și este considerat calea de trecere între colon și anus.

Cancerul colorectal apare atunci când celulele anormale din colon sau rect cresc necontrolat, înlăturând celulele sănătoase.

Peste 96% dintre cancerele de colon și rectale sunt de tip cunoscut sub numele de adenocarcinoame, potrivit Societății Americane de Cancer (ACS).

Adenocarcinoamele sunt cancere care încep în celulele glandulare (secretoare), găsite în țesuturile care căptușesc anumite organe interne. Celulele glandulare produc un mucus care lubrifiază colonul și rectul.

Cancerele de colon și rectale încep în general ca creșteri anormale, numite polipi colorectali, în mucoasa colonului sau rectului.

Mulți oameni cu polipi nu dezvoltă cancer. Persoanele cu un polip mare (mai mare de 1 centimetru), polipi multipli sau un polip cu displazie (celule anormale, dar care nu sunt încă canceroase) sunt cele mai expuse riscului.

Cât de frecvent este cancerul de colon?

Aproximativ 1 din 20 de americani va dezvolta cancer de colon sau cancer rectal la un moment dat în viață, conform celor mai recente date (2013-2015) de la Institutul Național al Cancerului (NCI).

Aceste date sugerează, de asemenea, că peste 1,3 milioane de oameni trăiesc cu cancer colorectal.

Analizând previziunile pentru 2021, Societatea Americană de Cancer estimează că aproape 105.000 de cazuri noi de cancer de colon și peste 45.000 de cazuri noi de cancer rectal sunt diagnosticate anual în Statele Unite.

Cancerul colorectal reprezintă aproximativ 8% din toate cazurile noi de cancer din țară, potrivit NCI.

Importanța screening-urilor pentru cancerul de colon

Obținerea periodică a testelor de screening este esențială pentru prevenirea cancerului colorectal.

Aceste teste permit medicilor să caute acest cancer în populația generală, evaluând persoanele care nu prezintă simptome ale bolii.

Examinările pot ajuta medicii să detecteze și să elimine polipii colorectali înainte ca aceștia să devină canceri. Este nevoie de 10 până la 15 ani pentru ca polipii noi să se transforme în cancer, potrivit ACS.

Citește și:   Povestea mierii Manuka: Originile și istoria acestui produs uimitor

De asemenea, screening-urile pot detecta precoce cancerul de colon și cancerul rectal, atunci când aceste boli sunt cel mai tratabile.

Dacă cancerul colorectal este găsit la stadiul local, înainte de a se răspândi dincolo de colon sau rect, rata de supraviețuire la cinci ani este de aproximativ 90 la sută.

Din păcate, doar puțin mai mult de o treime din toate cancerele de colon și rectale sunt detectate atât de timpuriu, în mare parte din cauza screening-ului inadecvat.

US Preventive Services Task Force (USPSTF), care stabilește politica pentru Medicare și asigurătorii privați în temeiul Affordable Care Act, recomanda ca screening-ul colorectal pentru persoanele cu risc mediu să înceapă la vârsta de 50 de ani.

Dar în mai 2018, Societatea Americană de Cancer și-a revizuit liniile directoare și și-a mutat recomandarea la 45, iar USPSTF a urmat exemplul.

Schimbarea a fost determinată de o analiză a datelor care dezvăluie o incidență în creștere a cancerului de colon și a cancerului rectal în rândul americanilor mai tineri .

Noile cercetări pun cel puțin o parte din vina pentru această problemă pe creșterea ratelor de obezitate.

Un studiu publicat în octombrie 2018 în jurnalul  JAMA Oncology  a urmărit starea de sănătate a peste 85.000 de femei timp de 22 de ani și a constatat că cu cât indicele de masă corporală (IMC) al unei femei este  mai mare, cu atât este mai mare riscul acesteia de a dezvolta cancer colorectal înainte de vârsta de 50 de ani.

Cauze și factori de risc ai cancerului de colon și rectal

Ce cauzează cancerul de colon și cancerul rectal? Cercetătorii încă încearcă să răspundă pe deplin la această întrebare. Ei știu că un număr mic de oameni dezvoltă cancer colorectal din cauza mutațiilor genetice rare transmise prin familiile lor. Cu toate acestea, pentru marea majoritate a pacienților, cancerul colorectal reflectă o interacțiune complexă între genetică și experiențele trăite.

Un număr foarte mic de cancere colorectale sunt probabil cauzate de mutații moștenite de la părinți. Majoritatea mutațiilor genetice sunt dobândite, adică apar în timpul vieții.

În unele cazuri, o mutație a genei APC, care în mod normal ține sub control creșterea celulelor, poate juca un rol.

Medicii au identificat o serie de factori legați de riscul de cancer de colon și riscul de cancer rectal care cresc șansele unei persoane de a dezvolta o boală.

Greutatea, nivelul de activitate fizică și dieta par să aibă o legătură mai puternică cu aceste tipuri de cancer decât cu orice alt tip de cancer.

Citește și:   Acneea - Simptome, cauze, diagnostic, tratament și prevenire

Factorii de risc care pot fi în puterea unei persoane de a modifica includ:

  • Obezitate sau exces de greutate, mai ales în jurul secțiunii mediane
  • Un stil de viață fizic inactiv
  • O dietă care include multă carne roșie (vită și miel) și carne procesată (anumite carne de prânz și hot dog)
  • Fumat
  • Consumul intens de alcool

Factorii de risc care nu sunt sub controlul unei persoane includ:

  • Vârsta (deși persoanele pot dezvolta cancer colorectal la orice vârstă, persoanele cu vârsta mai mare de 50 de ani au cel mai mare risc.)
  • Un istoric personal sau familial de cancer colorectal sau polipi
  • Un istoric personal de boală inflamatorie intestinală, cum ar fi boala Crohn sau colita  ulceroasă
  • Sindroame genetice moștenite rare, cum ar fi sindromul Lynch
  • Moștenirea evreiască afro-americană sau est-europeană
  • Diabet de tip 2

Prevenirea cancerului de colon și rectal

Cel mai bun mod de a preveni cancerul colorectal este oprirea acestuia înainte de a începe. În primul rând: nu fumați. Deși oamenii asociază țigările cu cancerul pulmonar, ei sunt mai puțin conștienți de legătura puternică a acestuia cu cancerul colorectal.

Alte modalități de a preveni cancerul de colon și cancerul rectal includ menținerea unei greutăți sănătoase, exerciții fizice regulate, evitarea consumului moderat până la intens de alcool și respectarea unei diete sănătoase care menține carnea roșie și procesată la minimum.

Urmărirea programului recomandat pentru testele de screening, cum ar fi colonoscopiile, poate ajuta, de asemenea, medicii să găsească și să elimine excrescențe potențial precanceroase numite polipi. Îndepărtarea polipilor detectați prin screening este unul dintre motivele pentru care rata mortalității cauzate de cancerul colorectal a scăzut în ultimele decenii.

Semne și simptome ale cancerului de colon

Cancerul colorectal poate fi dificil de detectat precoce, deoarece este posibil să nu provoace simptome până când este mai avansat. Când apar simptome, ele pot fi ușor de dat vina pe altceva – hemoroizi , de exemplu, sau sindromul colonului iritabil .

Când aveți îndoieli, decizia inteligentă este să discutați cu un medic cât mai curând posibil.

Cele mai frecvente simptome includ:

  • O modificare a obiceiurilor intestinale, cum ar fi diareea, constipația sau îngustarea scaunului, care durează mai mult de câteva zile
  • Senzația de a avea nevoie de o mișcare intestinală care nu este ameliorată dacă ai una
  • Sângerare rectală cu sânge roșu aprins
  • Sânge în scaun, care poate face ca fecalele să pară întunecate
  • Crampe sau dureri abdominale
  • Slăbiciune sau oboseală
  • Pierdere în greutate inexplicabilă
Citește și:   Ce sunt antipsihoticele?

Stadiile cancerului de colon și rectal: ce vă pot spune

Stadializarea cancerului colorectal – care descrie amploarea bolii – îi ajută pe medici să ia decizii de tratament și să prezică rezultatele. Pentru cancerul de colon și cancerul rectal, medicii revizuiesc scanările imagistice, cum ar fi scanările CT (tomografie computerizată) și alte teste pentru a vedea dacă cancerul este limitat la mucoasa interioară a colonului sau a rectului; dacă a crescut în peretele colonului sau rectal; s-a răspândit la ganglionii limfatici din apropiere; sau a metastazat în alte organe sau locuri din organism. Medicii cuantifică toate aceste informații pentru a determina un stadiu de la 0 la 4. În general, cu cât stadiul este mai scăzut, cu atât boala este mai puțin avansată și cu atât prognosticul este mai bun.

Opțiuni de tratament și medicamente pentru cancerul de colon și rect

Dacă aveți cancer de colon sau cancer rectal, probabil că veți avea o intervenție chirurgicală, radioterapie sau chimioterapie – sau o combinație a acestor tratamente.

Chirurgia este adesea prima alegere pentru multe cancere de colon în stadiu incipient și pentru majoritatea cancerelor rectale. În timpul unei colonoscopii , de exemplu, medicii îndepărtează țesutul bolnav folosind instrumente trecute printr-un colonoscop (un tub lung și îngust introdus în corp prin anus).

Radioterapia folosește raze X sau alte tipuri de radiații pentru a distruge celulele canceroase.

Chimioterapia utilizează medicamente care ucid celulele canceroase și micșorează tumorile.

În plus, cercetătorii au făcut progrese importante în domeniul emergent al terapiei țintite – medicamente care atacă celulele canceroase cu ținte genetice sau proteice unice.

Oamenii de știință investighează, de asemenea, în mod activ imunoterapia, care folosește propriul sistem imunitar al organismului pentru a lupta împotriva cancerului. Studiile clinice au arătat că medicamentele de imunoterapie numite inhibitori ai punctelor de control pot ajuta un mic subgrup de pacienți cu cancer colorectal ale căror tumori au modificări genetice specifice.

Când sindromul Lynch se desfășoară în familie

Uneori, o mutație genetică moștenită duce la un risc crescut de cancer de colon. Când mai mult de un membru apropiat al familiei a fost afectat de cancer de colon, un medic poate sugera ca membrii familiei să fie testați pentru sindromul Lynch. O persoană cu sindrom Lynch are un risc de până la 80% pe viață de cancer de colon și până la 60% șanse de cancer endometrial. De asemenea, crește riscul de cancer gastric, cancer  ovarian , intestinul subțire, creier, tractul urinar, tractul hepatobiliar (ficat, căile biliare și vezica biliară ) și tumorile glandelor sebacee.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.