Cancerul de col uterin – Simptome, cauze, diagnostic, tratament și prevenire

0
-Anunț-

Cancerul de col uterin, al patrulea cel mai frecvent cancer la femei, afectează colul uterin, care este secțiunea îngustă, cilindrică de țesut, care servește drept poartă de acces între vagin și uter. Celulele glandulare acoperă endocervixul, zona cea mai apropiată de uter, iar celulele scuamoase acoperă exocervixul, lângă vagin . Majoritatea cancerelor de col uterin încep în celulele din zona de transformare, punctul din colul uterin unde se întâlnesc celulele glandulare și scuamoase.

Potrivit Societății Americane de Cancer, aproape toate cancerele de col uterin sunt fie carcinom cu celule scuamoase, fie adenocarcinom. În rare ocazii, melanomul , sarcomul și limfomul pot fi găsite și în colul uterin.

Semne și simptome ale cancerului de col uterin

De obicei, nu există simptome pentru cancerul de col uterin în stadiu incipient. Majoritatea femeilor prezintă simptome numai după ce cancerul invadează țesutul din apropiere. Cele mai frecvente simptome sunt:

 • Perioadele menstruale mai lungi sau mai grele decât obișnuite
 • Sângerări după actul sexual vaginal
 • Sângerări post-menopauză
 • Secreții vaginale care pot conține sânge între perioade sau după menopauză.
 • Durere în timpul actului sexual vaginal, chiar și fără sângerare sau scurgere.

Cauzele și factorii de risc ai cancerului de col uterin

Cel mai mare factor de risc pentru cancerul de col uterin este infecția cu  papilomavirus uman (HPV) , un grup de aproximativ 150 de virusuri înrudite care pot provoca veruci genitale sau papiloame. Se crede că HPV este responsabil pentru aproximativ 91% dintre cancerele de col uterin.

Virusul HPV poate infecta celulele din mai multe zone ale corpului, inclusiv pielea și mucoasa organelor genitale, anus, gura și gât. Ca și alte boli cu transmitere sexuală , HPV se poate răspândi de la o persoană la alta prin contact piele pe piele și sex vaginal, anal sau oral.

Citește și:   Aritmia - Simptome, cauze, diagnostic, tratament și prevenire

Alți factori de risc pot include:

 • Sarcini multiple
 • Fumand tigari
 • Utilizarea pe termen lung a contraceptivelor orale
 • Un sistem imunitar suprimat din cauza transplantului de organe, chimioterapiei sau utilizării cronice a corticosteroizilor
 • Prima întâlnire sexuală la o vârstă fragedă
 • Mulți parteneri sexuali
 • Un diagnostic anterior de cancer de col uterin
 • Un frotiu Papanicolau care a arătat celule precanceroase
 • Expunerea la dietilstilbestrol (DES), un estrogen sintetic prescris femeilor însărcinate între 1940 și 1971 pentru a preveni avorturile spontane și a evita alte probleme ale sarcinii. Cercetările au asociat expunerea prenatală la DES cu un risc mai mare de a dezvolta cancer de col uterin.
 • infectie cu HIV

Cum este diagnosticat cancerul de col uterin?

Cancerul de col uterin este diagnosticat folosind un frotiu Papanicolau, care este o procedură de rutină efectuată în timpul unui examen ginecologic, în care celulele din colul uterin sunt colectate și examinate într-un laborator pentru anomalii.

Dacă frotiul Papanicolau detectează HPV, pot fi efectuate mai multe teste, cum ar fi o colposcopie , pentru a căuta celule care ar putea fi canceroase. În timpul unei colposcopii, medicul dumneavoastră va folosi un instrument de mărire numit colposcop pentru a examina îndeaproape colul uterin, vaginul și vulva. O biopsie va fi probabil efectuată pe țesut cu orice anomalii aparente pentru a detecta modificările canceroase. Există mai multe tipuri de biopsii pe care medicul dumneavoastră le poate efectua, în funcție de cazul dumneavoastră. Tipurile includ:

 • Biopsie cu pumn În timpul acestei proceduri, medicul dumneavoastră folosește un instrument ascuțit pentru a îndepărta un miez de țesut.
 • Chiuretaj endocervical Medicul dumneavoastră va folosi un instrument mic pentru a răzui țesutul din colul uterin.
 • Bucla de fir electric Medicul dumneavoastră va folosi un fir electrificat de joasă tensiune pentru a îndepărta o mică probă din colul uterin.
 • Biopsie de con În această procedură mai extinsă, medicul dumneavoastră va îndepărta o bucată de țesut în formă de con din colul uterin.
Citește și:   Cand este momentul potrivit pentru introducerea alimentelor solide in dieta copilului

Prognosticul cancerului de col uterin

Când este detectat într-un stadiu incipient, cancerul de col uterin este de obicei vindecabil. Rata de supraviețuire la cinci ani pentru cancerul de col uterin stadiul 1 este peste 90%. Dezvoltarea metodelor de screening, vaccinarea HPV și accesul îmbunătățit la screening au condus la o scădere abruptă atât a incidenței cancerului de col uterin, cât și a deceselor cauzate de boală în ultima jumătate de secol.

Opțiuni de tratament și medicamente pentru cancerul de col uterin

Opțiunile de tratament pot include intervenții chirurgicale, radiații și chimioterapie și se bazează pe tipul de cancer, vârsta pacientului, istoricul de sănătate, cât de departe s-a răspândit cancerul (stadiul), răspunsul la orice tratament anterior și dacă pacientul dorește să aibă copii.

Chirurgie pentru cancerul de col uterin  Se poate recomanda intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea țesutului precanceros. Intervenția chirurgicală poate fi minimă sau mai extinsă, în funcție de răspândirea cancerului.

Radiațiile pentru cancerul de col uterin  Radiațiile pot fi utilizate atunci când cancerul s-a răspândit dincolo de colul uterin sau pentru tumori mai mari de 4 centimetri, spun experții de la MD Anderson Cancer Center din Houston.

Chimioterapia pentru cancerul de col uterin  Chimioradierea concomitentă combină chimioterapia cu radioterapia pentru a crește eficacitatea radiațiilor. Medicamentele utilizate în acest tratament includ cisplatină ,  5-fluorouracil (5-FU) , carboplatină , paclitaxel (Taxol sau Onxol) , topotecan sau gemcitabină (Gemzar).

Prevenirea cancerului de col uterin

Societatea Americană de Cancer afirmă că frotiurile Papanicolau periodice pentru a identifica modificările precanceroase ale celulelor, combinate cu testarea HPV, este cea mai bună modalitate de a preveni cancerul de col uterin.

Potrivit Institutului Național al Cancerului, vaccinarea HPV cu un vaccin precum Gardasil , Gardasil 9 sau Cervarix poate ajuta la prevenirea infecției cu tipurile de HPV care cauzează majoritatea cazurilor de cancer de col uterin. Dar atingerea ratelor de vaccinare HPV pe scară largă continuă să fie o problemă. Potrivit  Centers for Disease Control and Prevention (CDC) , din 2017, doar 49% dintre adolescenți erau la curent cu vaccinul HPV, care este administrat în mod ideal la vârsta de 11 sau 12 ani. Geografia și accesul la îngrijire joacă, de asemenea, un rol. Mai puțini adolescenți din zonele rurale, în comparație cu adolescenții din zonele urbane, primesc vaccinul HPV.

Citește și:   Top 5 superalimente pe care trebuie să le incluzi în dieta ta

Complicațiile tratamentului cancerului de col uterin

Societatea Americană de Cancer enumeră mai multe efecte secundare ale radioterapiei cu fascicul extern pentru cancerul de col uterin.

 • Oboseală
 • Stomac deranjat
 • Diaree sau scaune moale (dacă se administrează radiații în pelvis sau abdomen)
 • Greață și vărsături
 • Modificări ale pielii (de la roșeață ușoară la descuamare sau descuamare)
 • Iritație și disfuncție a vezicii urinare, sânge în urină
 • Dureri vaginale
 • Modificări menstruale
 • Scăderea numărului de sânge

Atunci când chimioterapia este combinată cu radiații, hemograma poate fi mai scăzută, iar oboseala și greața tind să fie mai grave. Aceste reacții adverse se ameliorează de obicei în săptămânile după oprirea tratamentului. Alte efecte secundare pe termen lung includ țesutul cicatricial vaginal, uscăciunea, sângerarea rectală , problemele urinare și oasele slăbite.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.