Majoritatea oamenilor au avut buzele crăpate la un moment dat în viața lor. Cunoscute medical sub numele de cheilită, buzele crăpate se caracterizează prin crăpături sau fisuri la nivelul buzelor (de obicei cea inferioară) și uscăciune. Factorii de stres de mediu , cum ar fi vântul, temperaturile scăzute și soarele pot duce la buzele crăpate. Produsele pe care le utilizați, cum ar fi rujul, balsamul de buze și chiar pasta de dinți, pot provoca, de asemenea, buzele crăpate, notează Stat Pearls.
Potrivit unui articol din iunie 2018 din Acta Clinica Croatia , există mai multe tipuri de cheilită. Cele mai comune tipuri sunt:
- Cheilita simplex
- Cheilită de contact sau eczematoasă
- Cheilita unghiulară
- Cheilita actinica
- Cheilita indusă de medicamente
Semne și simptome ale buzelor crăpate
În general, semnele și simptomele buzelor crăpate includ:
- Fisuri sau fisuri
- Uscăciune
- Roşeaţă
- Peeling
Acestea fiind spuse, simptomele dumneavoastră pot varia în funcție de tipul exact de cheilită pe care îl aveți. Iată semnele și simptomele fiecărui tip:
- Cheilitis Simplex Crăpare a buzelor, de obicei pe buza inferioară
- Cheilită de contact sau eczematoasă Uscăciune, descuamare și fisurare
- Cheilita unghiulară Inflamație și roșeață la colțurile gurii
- Cheilita actinica Pete roșii, umflături, plăci solzoase și mici umflături cauzate de expunerea la soare.
- Cheilită indusă de medicamente Leziuni (răni)
Cauzele și factorii de risc ai buzelor crăpate
Pielea de pe buze este mai subțire decât pe restul corpului, deci este mai susceptibilă la uscare și crăpare. În general, cauzele comune ale buzelor crăpate includ vremea uscată sau rece, expunerea excesivă la soare și lingerea buzelor prea frecvent.
Iată cauzele specifice ale fiecărui tip de buze crăpate:
- Cheilita Simplex Lingerea frecventă a buzelor este de obicei de vină. Lingerea buzelor prea mult îndepărtează pelicula de suprafață uleioasă care păstrează umezeala și le face mai predispuse la uscăciune și crăpare. În plus, enzimele digestive din salivă pot irita buzele prin extragerea umezelii din ele.
- Cheilita de contact sau eczematoasă Vinovatul acestui tip de buze crăpate sunt substanțele iritante, cum ar fi conservanții și coloranții care se găsesc în produse precum rujul, pasta de dinți, anumite alimente și chiar pixurile.
- Cheilita unghiulară Acest tip de buze crăpate este frecvent la persoanele care au riduri adânci la colțurile gurii și care linge frecvent colțurile buzelor. Poate fi cauzată și de boli precum boala celiacă . Se găsește frecvent la diabetici și la persoanele cu tulburări psihiatrice, cum ar fi bulimia și anorexia nervoasă .
- Cheilita actinică Cunoscută și sub denumirea de „keratoză solară”, acest tip de buze crăpate se datorează expunerii cronice la soare. Se găsește adesea la oamenii care lucrează în aer liber, cum ar fi fermierii, muncitorii în construcții și salvamarii.
- Cheilita indusă de medicamente De obicei, este cauzată de retinoizi (utilizați pentru a trata acneea sau psoriazisul ) sau alte medicamente precum antibiotice topice sau anestezice locale.
Cum sunt diagnosticate buzele crăpate?
Cheilita simplex (buze crăpate obișnuite) poate fi de obicei vindecată cu remedii la domiciliu, cum ar fi să bei mai multă apă și să folosești balsamuri de buze neiritante. Dar dacă buzele tale crăpate sunt severe, poate fi necesar să mergi la un medic care poate pune un diagnostic oficial și poate recomanda terapii țintite, spune Academia Americană de Dermatologie.
Pentru a diagnostica buzele crăpate, medicul dumneavoastră vă va întreba despre simptomele dumneavoastră, va face un istoric medical atent și va face un examen clinic. De asemenea, ar putea fi nevoie să facă un test de plasture sau să ia un tampon din buze pentru a verifica dacă există infecție. În unele cazuri, poate fi necesară o biopsie , astfel încât pielea de pe buze să poată fi examinată la microscop.
Durata buzelor crăpate
Timpul necesar pentru a vindeca buzele crăpate depinde de cât de gravă este starea ta. Cazurile mai puțin severe, cum ar fi cheilita simplex, pot fi vindecate în două până la trei săptămâni. Dacă buzele tale nu se simt mai bine după câteva săptămâni, consultați un dermatolog certificat de consiliu care poate determina cursul adecvat al tratamentului.
Opțiuni de tratament și medicamente pentru buzele crăpate
Buzele crăpate se vindecă de obicei de la sine cu tratamente la domiciliu. Dacă buzele crăpate nu dispar sau dacă buzele devin crăpate sau umflate sever, consultați-vă medicul. Acestea pot fi semne ale unei probleme medicale subiacente.
Iată opțiuni de tratament direcționate pentru fiecare tip de buze crăpate:
- Cheilitis Simplex Balsam de buze, vaselina, corticosteroizi topici , unguente
- Cheilită de contact sau eczematoasă Corticosteroizi topici și emolienți, cum ar fi vaselina și Aquaphor
- Cheilita unghiulară Medicamente antifungice topice, antiseptice, antibiotice, corticosteroizi topici
- Cheilita actinica Emolienți și corticosteroizi topici
- Cheilita indusă de medicamente Emolienți și întreruperea utilizării medicamentului (dacă este posibil)
Prevenirea buzelor crăpate
Există o serie de pași pe care îi puteți lua acasă pentru a preveni buzele crăpate:
- Încearcă să nu-ți lingi buzele prea mult. Saliva se evaporă rapid și vă poate lăsa buzele să se simtă și mai crăpate.
- Protejează-ți buzele. Pentru umiditate si protectie maxima, alege un produs de calmare a buzelor care contine ceara de albine sau vaselina (vaselina, precum vaselina). Alegeți un produs de buze neiritant (fără parfum și arome) cu protecție solară SPF dacă sunteți afară pentru perioade lungi de timp în timpul zilei, pe vreme rece sau uscată.
- Mușamaliza. Acoperiți-vă buzele și fața cu o eșarfă în zilele reci și cu vânt.
- Stai hidratat. Bea multe lichide și chiar și utilizarea unui umidificator poate ajuta, mai ales în lunile mai reci și uscate ale anului.
- Evitați iritanții. Nu utilizați produse de îngrijire personală, parfumuri sau alimente care cauzează iritații.
- Închide gura. Respirați pe nas în loc de gură.
Complicațiile buzelor crăpate
Cheilita actinică (tipul care este indus de soare) poate duce la carcinom cu celule scuamoase (cancer de buze). În cazuri rare (de obicei cheilita glandulare și cheilita granulomatoză), buzele crăpate pot provoca umflare permanentă.
Cercetare și statistici: cine are buzele crăpate?
Din păcate, nu există date precise despre câți oameni suferă de buzele crăpate. Cu toate acestea, există cercetări despre cine este cel mai probabil să obțină fiecare tip:
- Cheilita eczematoasă Această formă este cea mai răspândită la persoanele cu antecedente de alergii.
- Cheilita unghiulară Acest tip de crăpătură, în jurul colțurilor gurii, se găsește adesea la persoanele în vârstă care poartă proteze dentare și la copiii cu imunodeficiență, ceea ce le scade capacitatea de a lupta împotriva infecției.
- Cheilita actinica Aceasta este frecventă la persoanele care locuiesc în locuri însorite și la persoanele cu piele deschisă.
- Cheilita glandulară Această tulburare inflamatorie rară se găsește de obicei la bărbații în vârstă.
Condiții și cauze înrudite ale buzelor crăpate
Unele afecțiuni ale pielii și alte tulburări cronice pot afecta și buzele, lăsându-le să se simtă uscate, crăpate sau iritate. Aceste condiții includ:
- Eczemă
- Lichen plan
- Lupus eritematos
- Boli buloase autoimune
- Boala Crohn
- Sarcoidoza
- Anumite deficiențe nutriționale