Băile de soare sunt o binefacere pentru organism, dar cu condiția să le cunoaștem efectul și mai ales să știm când, cum și cât ne expunem.
Este știut faptul că pielea se poate apăra de acțiunea razelor solare, dar numai până la o anumită limită. Totuși, dacă nu se iau unele precauții înainte de expunerea mai mult timp la soare, pielea va suferi, înroșindu-se și începând să usture până la apariția primelor arsuri.
Pentru a înțelege de ce trebuie ca băile de soare să se facă progresiv, este necesar să se știe că pielea expusă razelor ultraviolete se apără prin dezvoltarea de pigmenți bruni. Or, pentru a-i fabrica, celulele au nevoie de timp. De asemenea, nu trebuie omis nici faptul că neexpunându-ne la soare câteva zile, celulele suspendă munca de apărare, iar pielea, la o nouă expunere la soare, este la fel de vulnerabilă ca la început. Deci, procesul de bronzare trebuie făcut în mod progresiv, luându-se unele precauții.
Astfel, timpul de expunere în cazul persoanelor sensibile nu va depăși în prima zi 10-15 minute. Persoanele brunete pot tolera chiar 20-25 de minute de expunere. În zilele următoare, durata expunerii poate să crească te zilnic.
A rămâne în nemișcare la soare un timp îndelungat de 30 de minute sau a sta nelimitat pe plajă, sistem pe care-l practică unele persoane, este un obicei nesănătos, putând antrena diferite boli. Există și persoane care pot suporta soarele un timp mai îndelungat decât altele, dar acest lucru poate provoca neplăceri fie imediate, fie în timp.
Capul și părul vor fi protejate cu pălării cu boruri mari. Dacă cu toate aceste precauții apar dureri de cap, insomnii și amețeli, trebuie consultat neapărat medicul.
De asemenea, trebuie evitate pe cât posibil orele cele mai călduroase, adică orele 12-14. Expunerea la soare imediat după masă este contraindicată.
Persoanele care au luat recent sau iau medicamente ca sulfamide, romergan, clordelazin, vor evita expunerea la soare, din cauza fotosensibilității care se manifestă adesea în asemenea cazuri.
Totodată, aplicarea pe piele a parfumurilor sau a apei de colonie, poate provoca apariția unor pete inestetice, brune și rebele la tratament.
Ochii neprotejați se irită, mai ales dacă sunt sensibili sau suferă de miopie. De aceea se recomandă protejarea lor cu ochelari de soare.
În timpul băilor de soare se va renunța la machiajul ochilor, deoarece aceștia pot să se irite. Obiceiul fardatului va fi amânat pentru seara. În schimb să nu se uite gresarea pleoapelor și regiunii de la colțul ochilor cu o cremă grasă.
Băile de soare trebuie făcute în mișcare și nu în stare de imobilitate, pentru că în afară de alte neajunsuri, se poate întâmpla ca părțile sensibile (nasul, umerii) să se ardă“.
În comerț există produse destinate îngrijirii pielii în timpul băilor de soare.
În ceea ce privește bronzarea artificială, potrivit celor mai multe păreri nu este indicat să se recurgă la astfel de procedee, care fiind de fapt rezultatul unei reacții chimice între substanța aplicată și piele, se poate ajunge la efecte dăunătoare.