Bronhopneumopatia obstructivă cronică

0
Bronhopneumopatia obstructivă cronică
-Anunț-

BPOC este denumirea care a fost dată cu câțiva ani în urmă grupului de boli pulmonare cronice caracterizate printr-o împiedicare difuză a ventilării aerului prin conductele aeriene ale aparatului respirator, cu mecanism variat de producere și manifestate prin greutate în respirație, tuse și expectorație.

Bronhiolita, bonşita cronică cu obstrucție, emfizemul obstructiv și astmul bronşic au fost înglobate în grupul BPOC.

Boala, foarte frecventă, participă cu 1-8% la totalul deceselor, mortalitatea crescând cu vârsta, cuprinzând mai ales bărbații și fiind mai mare la fumători (3/4 din decesele prin B POC se datoresc fumatului). Predomină în anotimpul rece și umed. BPOC se întilneşte mai ales la fumători, la cei expuși noxelor (pulberi și vapori iritanți), atmosferei poluate din zone puternic industrializate, intemperiilor (umezeală, frig), la indivizii cu infecții bronşice prelungite și repetate. Sunt caracteristice: secreția mărită a mucoasei și contracţia musculaturii bronşice, sensibilitatea căilor aeriene la factorii amintiți, îngroșarea mucoasei bronşice, lezarea pereților bronşici, care toate îngustează calibrul bronhiilor, determinând obstrucţia acestora. Diminuarea activității cililor, viscozitatea mucusului, depunerile de dopuri mucoase și de puroi în bronhiole sunt alte mecanisme care favorizează sau accentuează instalarea obstacolului obstructiv. După cum predomină unul sau altul din mecanisme, simptomatologia (dispneea, tusea, expectorația) va fi variată, cu predominanțe.

Prin repetarea infectării bronhiilor, BPOC se poate acutiza (încălzi), cu care ocazie simptomatologia se agravează. Cele mai frecvente complicații sunt insuficiența respiratorie și participarea inimii (cord pulmonar). Este de dorit ca tratamentul BPOC să se facă numai la indicațiile și sub supravegherea medicului. În linii mari: se va suprima fumatul, vor fi înlăturați factorii care sunt răspunzători de apariţia bolii, se va aplica tratamentul bronhodilatator, medicația fluidificantă a secreției bronşice, antiinflamatoare (corticoterapie, fenilbutazona), antibiotice în fazele infecțioase acute, se vor face exerciții de tuse utilă, expectorație metodică prin gimnastică respiratorie și se va susține activitatea inimii.

Citește și:   Supurațiile bronhopulmonare

Pe lânga inflamațiile acute și cronice datorite bolilor pereților traheei și bronhiei, calibrul conductelor aeriene poate fi îngustat și prin stenoze parțiale sau totale determinate de aspirarea corpilor străini, mai ales la copii si în caz de pierdere a reflexului de închidere a glotei (pierderea cunoștintei în somn, înec, narcoză), care pot să ducă la asfixie, de cicatrice stenozante ale pereților traheei și bronhiei (inflamații cronice sau obstructive, tumori), de aspirarea sângelui în hemoptizii și compresiunea din afară a bronhiei (hipertrofii de gușă, timus, tumori mediastinale, anevrism de arc aortic).

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.