Varicele (boala varicoasă) este boala cea mai frecventă a venelor și se caracterizează prin dilatări segmentare pe trunchiuri venoase mai mari sau cu aspect reticulat la venele mai mici. Varicele sânt primitive, cu origine care nu poate fi precizată; apariţia lor trădează o insuficienţă probabil congenitală a valvulelor venoase, ce nu mai opun rezistență la revenirea coloanei de sânge.
Sarcina, statul mult în poziție verticală favorizează și agravează varicele.
Varicele secundare survin după obstrucții în calea întoarcerii venoase frecvent întâlnite după tromboflebite (sindrom posttrombotic).
Clinic, varicele se însoțesc uneori de crampe, greutate în gambe mai ales la mers, furnicături, edeme ale gambelor. Folosirea ciorapilor elastici este utilă în formele moderate; în varicele voluminoase este indicată exereza chirurgicală.
Tromboflebitele se caracterizează prin coagulări sangvine intramusculare (tromboze) însoțite de reacții inflamatorii ale peretelui venos (flebită).
Clinic se manifestă prin:
a) tromboflebite superficiale, în care domină reacțiile inflamatorii ale venelor superficiale (roșeața pielii) și mai puțin generatoare de embolii; sunt întâlnite în varice, unele forme de arterită (boala Bürger), în endoflebite medicamentoase;
b) tromboflebita profundă trebuie corect diagnosticată, deoarece poate să producă embolii pulmonare; apar îndeosebi în perioada postoperatorie, după sarcină, diverse infecții, neoplasme.
În 60% din cazuri survin la bolnavi cu ședere prelungită în pat, cu afecțiuni caşectizante sau boli infecțioase.
Tromboflebita profundă se manifestă clinic prin dureri spontane sau provocate de gambe, edeme locale, căldură locală, febră uneori tahicardie.
Profilaxia tromboflebitelor urmărește împiedicarea trombozei venoase prin evitarea unui repaus prelungit în insuficiența cardiacă, în infarctul miocardic, a bandajelor compresive în perioada postoperatorie. Până la precizarea diagnosticului, în cazul bănuielii de tromboflebite se recomandă imobilizarea absolută la pat; instituirea de urgență a unei medicații anticoagulante (heparină, trombostop), îndepărtează pericolul declanşării unei embolii pulmonare, ducând totodată la vindecare.