Bolile parazitare ale pielii

0
-Anunț-

Una din cele mai răspândite este scabia, dată de un parazit special, sarcoptul. Boala se transmite prin contact direct cu persoanele infestate, sau mediat, prin utilizarea unor obiecte comune (în special copiii). Se răspândește ușor în sinul familiei și în colectivități. Se manifestă cu mâncărimi care se exacerbează către seară și în timpul nopții, o dată cu apariția primelor leziuni.

Acestea constau în mici ridicături cu o discretă veziculă în vârf, localizându-se preferențial în regiunea mijlocului (abdomen), regiunile genitale la bărbat, fesiere și în jurul subțiorilor. La copii se localizează pe mâini, coate, iar la cei foarte mici pe față, gât, palme și tălpi. La femei, este preferată zona sinilor, unde se pot produce eczeme, durabile. Un aspect frecvent întâlnit este cel caracterizat prin asocierea la leziunile obișnuite a unor noduli mai mari (0,5-1 cm diametru), formații grupate în pielea regiunilor din jurul subțiorilor, abdomenului, feselor, organelor genitale și rădăcina coapselor. Sunt rezistente la tratamentul obișnuit al scabiei (unguent antipruriginos sau antiparazitar cu sulf), necesitând utilizarea unor metode terapeutice speciale (cauterizare electrică punctată sau zăpadă carbonică). Preventiv, vor fi tratați toți membrii familiei în același timp, schimbându-se și dezinfectându-se lenjeria de corp și de pat. Vor fi dezinfectate sau aruncate diferite jucării care au fost plimbate de la un copil la altul, iar copiii vor fi izolați acasă până la confirmarea vindecării, făcută de medic. Este de dorit ca tratamentul, prescris numai de medie, să fie instituit cât mai precoce pentru a nu se ajunge la extinderea leziunilor și la complicații. Este recomandabilă prezentarea cât mai repede la medie, după instalarea unei mâncărimi cu caracter nocturn, cu sau fără erupție încă manifestă, mai ales dacă a mai survenit anterior la un alt membru din familie.

Citește și:   Remedii arsură solară

Pedieuloza pielii păroase a capului este o parazitoză din ce în ce mai rar întâlnită. Se manifestă prin mâncărimi, fiind descoperită întâmplător, fie la examinarea atentă a medicului sau altei persoane, descoperindu-se atât parazitul, cât și ouăle acestuia, aderente la păr la oarecare distanță de la ieșirea acestuia din piele. Caracteristică pentru pediculoza fetițelor este complicarea leziunilor date de scărpinat cu un impetigo cu cruste gălbui, în regiunea cefii, leziuni care maschează adevărata cauză, dar care totdeauna în astfel de cazuri trebuie să ducă la suspectarea și la posibilitatea unei pediculoze.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.