Bolile pancreatice

0
Bolile pancreatice
-Anunț-

Patologia pancreasului este strâns legată de cea a căilor biliare, bolile aparatului biliar fiind cel mai obişnuit factor cauzei al bolilor inflamatorii pancreatice acute sau cronice. Pancreatitele sunt expresia unui proces chimio autolitie, în care enzimele pancreasului sunt activate fie de refluxul biliar, fie de infecţii secundare ale canalului pancreatic. Leziunile anatomopatologice constau în inflamare-edem, hemoragie, necroză și supuraţie. În pancreatitele acute tabloul clinic, dominat de iritația peritoneului datorită revărsării de sânge și suc pancreatic, se manifestă printr-o durere sfâșietoare în abdomenul superior descrisă ,,în bară“, destindere gazoasă mare abdominală, prăbuşirea tensiunii arteriale, colaps. Fenomenele peritoneale de apărare nu sunt totdeauna prezente. Frecvent apare icterul, glicemia este crescută. Pancreatitele acute sunt o urgenţă medico-chirurgicală; survin adesea după mese copioase, grase cu consum de alcool. Necesită internare de urgență și supraveghere medico-chirurgicală (uneori intervenție chirurgicală), complicațiile fiind multiple și rata de deces foarte mare. Vindecarea poate să aibă loc cu defect, cu apariţia unor pseudochisturi pancreatice, ce pot fi voluminoase și se resorb în timp sau necesită intervenţii chirurgicale. Se impun observarea medicală periodică, examinări repetate ecografice abdominale spre a aprecia scăderea volumului acestor pseudochisturi. Pancreatita cronică rezultă din cea acută, cauzele cele mai frecvente fiind bolile biliare și alcoolul. Debutează cu dureri intense, cantonate „în bară” în abdomenul superior evoluează cu tulburări metabolice care privesc atât pancreasul endocrin, cât și pe cel exocrin, diabet, steatoree (eliminare de grăsimi în fecale), eliminare de azot, scădere mare în greutate.

Tratamentul este medical, prin diete fără grăsimi, suprimarea alcoolului, suprimarea alimentelor acide; bolnavul va fi urmărit de medic pentru verificarea periodică a glicemiei, a consecinţelor insuficienţei pancreatice exocrine; anemie, hipoproteinemie, dificultăți de absorbție a vitaminelor liposolubile A, D, K, Orice pancreatită cronică poate deveni acută. Bolnavul va lua la începutul mesei alcaline: bicarbonat de sodiu și enzime pancreatice de tip triferment 9-12 comprimate în 24 de ore. Se va face tratament de substituție în formele cu diaree și insuficienţă pancreatică.

Citește și:   Simptomele bolilor digestive

În puseurile acute bolnavul va fi spitalizat.

Vor fi operate și tratate afecţiunile biliare generatoare, alcoolul va fi prohibit.

Cancerul pancreatic evoluează de obicei ca un icter obstructiv. Durerea are caracter străpungător, sfâșietor, este uşor ameliorată de poziția aplecată înainte, este însoțită de semne dispeptice. Evoluția continuă spre durere foarte intensă și continuă scăderea importantă în greutate. Icterul precoce este însoțit de prurit tegumentar.

Când cancerul este situat la capul pancreasului, durerea lipsește, vezica biliară este mai destinsă; când este situat la corpul pancreasului durerea este dominantă și când invadează celulele secretoare de insulină din coada organului, apare diabetul. Evoluția este foarte rapidă, spre metastazare și cașexie.

Tratamentul este chirurgical.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.