Manifestările patologice ale căilor biliare ocupă un loc important în diagnosticul suferințelor dureroase ale abdomenului superior. Simptomele cele mai importante sunt durerile în cadranul superior drept al abdomenului, sub rebordul costal (hipocondrul drept), cu sau fără iradiere în spate și în sus, spre umărul drept cu caracter de la jenă sau apăsare până la durere ca o colică, însoțită de grețuri, vărsături, icter și febră.
Remedii și suplimente pentru sistemul digestiv
Durerea provocată de calculii biliari, unul sau mai mulți, este din cele mai intense din patologie. Colica biliară apare de obicei după abateri dietetice, consum de grăsimi, alimente prăjite, ciocolată, vinete, varză călită, sosuri grase, maioneză. Atinge punctul culminant la câteva minute de la instalarea ei. Durerea nu este strict localizată; la majoritatea bolnavilor are o intensitate maximă sub rebordul costal drept, dar și în capul pieptului” sau epigastru. Iradiază în spate și în umărul drept, uneori în braţul drept. Criza dureroasă durează de obicei 1-3 zile, este însoțită aproape obligatoriu de grețuri și uneori vărsături.
Icterul poate apărea de asemenea la câteva ore de la debutul colicii, cedând după 1-2 zile și însoțindu-se de urini colorate spre roșu. Febra poate fi prezentă când există infecții și împreună cu durerea și icterul formează tripticul denumit angiocolilă.
Cauza cea mai frecventă a colieii biliare este litiaza biliară sau prezența de calculi (pietre) în căile biliare (vezicula biliară, canalele hepatice și coledoc).
În afara durerilor colicative există dureri fie în crize prelungite, de 3 zile, fie dureri surde, sub formă de apăsare continuă în hipocondrul drept și epigastru.
Fenomenele dispeptice ca greață, vărsături, lentoare în digestie, constipație sau diverse intoleranțe alimentare pot fi prezente, dar nu sunt obligatoriu legate de suferința biliară, unele persistând și după colecistectomie.
Durerea de cap sau cefaleea și migrena, atribuite în mod curent vezicii biliare, nu sunt decât coincidentale cu aceste două afecţiuni. Gustul amar persistent în gură poate fi dat de refluxul biliar, în cazul unor boli biliare, dar și de unele afecţiuni ale limbii (glosite).