Bolile alergice ale pielii

0
Bolile alergice ale pielii
-Anunț-

Acestea constituie un grup foarte vast și variat de boli, cărora numai medicul specialist le va putea stabili diagnosticul și cauza, de cele mai multe ori numai cu ajutorul unui laborator de specialitate. Erupțiile de natură alergică, adesea greu interpretate de pacienți, cu manifestări de ,,intoxicație“ alimentară trebuie înțelese ca reacții speciale ale unui individ cel mai adesea cu predispoziție la astfel de reacții (dovada o constituie faptul că adesea, deși mai mulți indivizi au ingerat același aliment sau au venit în contact cu aceleași substanțe, dar numai unul din ei a făcut reacție alergică). Teoretic se admite că oricine este susceptibil să facă o manifestare alergică și că orice aliment, medicament sau substanță de altă natură (vaccinuri) pot să declanșeze reacții alergice fie la primul contact, fie după contacte repetate, introduse în organism sau simplu contact al pielii cu ele. Se deosebesc două categorii mari de astfel de manifestări alergice cutanate în funcție de modul lor de producere.

Manifestările (erupții) alergice prin introducerea în organism a substanțelor alergizante amintite, pe cale generală (pe cale bucală, prin injecții sau inhalații) sunt variate ca aspect; urticarie, erupție de pete roșii cu scuame sau o ridicătură cu vezicule în vârf, eczeme etc. Din cele mai frecvente sunt urticaria și eczema.

Urticaria sau ,,blinda“ este dată în general de alimente conservate; carne de pește și mezeluri, precum și de numeroase medicamente. Există persoane care din copilărie au o sensibilitate față de anumite alimente (idiosincrazie), de exemplu față de căpșuni. Dacă urticaria nu este tratată precoce și corect, poate recidiva chiar independent de cauza care a provocat-o prima oară, transformându-se într-o urticarie cronică, adesea greu de tratat. Uneori plăcile roșii de urticarie pot fi foarte mari (urticarie gigantă), alteori pot să se localizeze la buze sau chiar în gât (edem Quincke), determinând sufocări cu risc crescut de asfixie; această localizare necesită intervenții medicale de urgență (cortizon). Prin mâncărimile intense pe care le determină, prin localizările care se pot extinde la întreaga suprafață a tegumentului și adesea prin durată lungă (uneori de ani), urticaria este o boală alergică foarte supărătoare, necesitând tratamente îndelungate de specialitate.

Citește și:   Ce este Psoriazisul și cum se poate trata

Eczema este o afecțiune alergică, în care cauza nu poate fi totdeauna precizată, la producerea ei contribuind mai mulți factori, în primul rând o predispoziție individuală constituțională, cu prezența eczemei sau astm la alți membri ai familiei, numindu-se eczemă atopică; acești subiecți sunt susceptibili de a face eczeme încă din copilărie, de la naștere. La sugar se mai numește eczemă infantilă și se manifestă prin leziuni roz-roșietice uscate sau zemuinde ale obrajilor, mai rar ale altor regiuni. La copii mai mari ia forma de plăci eczematoase zemuinde sau uscate, cu pielea îngroșată localizată mai ales încrețiturile membrelor inferioare și superioare; la adult se prezintă fie sub formă de plăci zemuinde, fie sub formă de placarde uscate cu pielea îngroșată, aspră, extrem de pruriginoase. Printre ceilalți factori care pot juca un rol în apariția acestui tip de eczeme există tulburări digestive cronice prin solicitarea sistemului nervos.

Altă categorie de manifestări alergice sunt reacțiile alergice la contactul pielii cu anumite substanțe alergizante (sensibilizante), mai ales factori locali.

Există un număr extrem de mare de substanțe care prin contacte repetate cu pielea, mai ales la unii indivizi predispuși, sau care au leziuni traumatice, pot să provoace reacții alergice locale de tipul eczemei. Din cele mai frecvent întâlnite menționăm detergenții, care determină așa-zisa eczemă a menajerelor, cărora li se recomandă purtarea de mănuși protectoare de menaj.

Alte condiții în care apar adesea astfel de eczeme sunt cele prilejuite de diferite alte preocupări casnice sau profesionale. În astfel de cazuri agenții chimici provocatori pot fi: uleiurile, motorina și benzina, îngrășămintele și insecticidele, cauciucul, substanțe din industria plastică sau a medicamentelor și multe altele. Tratamentul în astfel de cazuri este în primul rând preventiv, folosindu-se mijloace de protecție individuală, evitarea spălatului cu detergenți sau curățatul cu benzină etc. Pentru sensibilizații cu confirmare de laborator se recomandă evitarea contactului cu aceste substanțe fie temporar, fie în unele cazuri pentru totdeauna.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.