Biotina (Coenzima R sau Vitamina H) ce este?

0
-Anunț-

Este solubilă în apă, conţine sulf şi face parte din familia vitaminelor B complex. Se măsoară în mod obişnuit în micrograme (mcg). Este necesară în sinteza acidului ascorbic. Esenţială pentru metabolismul lipidelor şi proteinelor. Doza zilnică necesară pentru adulţi este de 100 până la 300 mcg. Poate fi sintetizată de către bacteriile intestinale. Ouăle crude împiedică absorbţia biotinei în organism. Exercită acţiune sinergetică alături de vitaminele A, B2, B6 şi nicotinamidă, având rol în menţinerea stării de sănătate a pielii.

Ce poate face ea pentru dumneavoastră?

încetineşte încărunţirea părului. Adjuvant în tratamentul preventiv împotriva cheliei. Atenuează durerile musculare. Ajută la vindecarea i eczemelor şi a dermatitelor.

Afecţiuni datorate carenţei acestei vitamine

Eczeme ale feţei şi trupului, extenuare, metabolizare deficientă a grăsimilor, aneorexie, alopecie, depresii.

Surse naturale

Ficat de vită, gălbenuş de ou, făină de soia, drojdie de bere, lapte, rinichi, orez nedecorticat.

Suplimente

Biotina este inclusă în mod obişnuit în majoritatea formulelor de Bl complex şi în tabletele de mulţi vitamine. Doza zilnică este de 25-200 mcg.

Toxicitate

Nu se cunosc cazuri în care biotina să fi avut efecte toxice.

Inamici ai vitaminei H

Albuşul de ou crud (conţine avidină — o proteină ce împiedică absorbţia biotinei), apa, sulfamidele, estrogenii, tehnicile de prelucrare a alimentelor şi alcoolul.

Sfat

Dacă obişnuiţi să consumaţi multe băuturi sau creme cu ouă crude, probabil că aveţi nevoie de suplimente de biotină. Dacă urmaţi un tratament cu sulfamide sau antibiotice, asiguraţi-vă zilnic o doză de minimum 25 mcg. Dacă aveţi tendinţa de chelie, un supliment de biotină vă va încetini căderea părului. Amintiţi-vă că biotina acţionează sinergetic — şi mult mai eficient — cu vitaminele A, B2, B6 şi nicotinamidă. Nivelul de biotină scade progresiv în timpul sarcinii. Deşi nu există nici o relaţie între aceasta şi greutatea redusă a copilului la naştere, cum s-a crezut, puteţi solicita medicului dumneavoastră un supliment de biotină pentru a vă îmbunătăţi starea psihică.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.