Călirea prin aer este mai bine să se înceapă cu realizarea băilor de aer într-o încăpere închisă: cameră, balcon închis sau terasă. Asemenea băi sant utile ca atare şi în acelaşi timp ele pot servi ca exercitii de pregatire, ca etapă de trecere la băile în aer liber.
La inceput este mai bine să ne călim prin aer în timpul gimstci de dimineată, care se face în chiloti. In prealabil, încăperea se aeriseşte bine, lăsind fereastra întredeschisă sau deschizind “oberlihtul”, Mai tarziu, cand organismul este deja călit, se poate lasa “oberlihtul” deschis tot timpul băii de aer.
Dacă in timpul băii de aer apar frisoane, trebuie executate de îndată cateva mişcări energice şi frictionate portiunile reci cu palma; dacă aceasta nu duce la încălzire, baia de aer trebuie întreruptă imediat.
La început, băile de aer se fac o dată pe zi (dimineața), dar destul de curand se poate trece la 2 băi pe zi (dimineata şi seara) şi apoi la trei şi mai mult. Durata primelor băi este de 5-10 minute, iar după aceea durata se măreşte treptat pană la 30-40 de minute şi mai mult