
Părul poate fi uscat de la natură sau poate să devină astfel din cauza ondulațiilor permanente făcute la cald, a abuzului de decolorante, sodă, săpunuri alcaline etc.
Deoarece uscăciunea se datorează însă de cele mai multe ori unei defectuoase și iraționale îngrijiri, trebuie cunoscute metodele care urmează să fie folosite în asemenea cazuri.
În primul rând trebuie să existe preocupare pentru curățarea părului prin spălare cu șampon.
Din gama șampoanelor, cel mai indicat rămâne șamponul care conține gălbenuș de ou, bogat în lecitină (substanță lipoidică); aceasta acționează și asupra creșterii părului, dându-i suplețe și luciu. Gălbenușurile pot fi folosite ca atare, aplicându-se direct pe păr; după un interval de 1-2 ore, cu mâinile umezite în apă caldă, se fricționează bine firele de păr până se înmoaie gălbenușul. Clătirea părului se va face cel puțin 10 minute, indiferent de natura șamponului. În ultima apă se adaugă câteva picături de suc de lămâie.
Apa folosită la spălatul părului are o mare importanță, deoarece o apă dură îmbâcsește firele de păr, fixând mai ales urmele de săpun, ceea ce determină să se recurgă la unele substanțe contraindicate ca sodă, detergenți etc.
Pentru a evita asemenea neajunsuri, se va folosi apa de ploaie sau se va adăuga în apa de spălat o linguriță de bicarbonat de sodiu.
Uscarea părului se va face cu prosoape încălzite și nu la o sursă de căldură prea puternică.
Insuficienta gresare a părului poate fi compensată prin băi de ulei, care se fac masând pielea capului cu ulei de ricin sau ulei de măsline, ușor încălzit, după care se înfășoară capul cu un prosop înmuiat în apă caldă. Se pot folosi și briantine. Abuzul de briantine nu este indicat, deoarece încleiază părul, care în aceste condiții se murdărește cu ușurință.
Din cauza oboselii, a purtării timp îndelungat a pălăriilor, a decolorării excesive, a obișnuinței de a folosi vopsele sau din alte cauze, părul se poate anemia. Hrănirea acestuia se face folosindu-se loțiuni speciale.
Periatul părului, în cazul părului uscat, este o operație obligatorie, indicat să fie făcută seara, pentru a-l cruța a-1 aerisi și mai ales a repartiza grăsimea pe toată suprafața firelor. Se vor evita periile din nailon.
Părul gras. Adesea, după câteva zile după ce a fost spălat, părul capătă un aspect unsuros, datorită unei secreții exagerate de sebum, aflux de grăsime de cele mai multe ori în legătură cu activitatea hormonală, care apare de obicei în momentul pubertății, dispărând după menopauză. Dar această seboree poate apărea și la femeile surmenate, la cele care prezintă tulburări nervoase sau tulburări în funcția aparatului digestiv. Se poate agrava datorită abuzurilor în folosirea șampoanelor, degresantelor, sodei, loțiunilor alcoolice concentrate etc., care în loc să ducă la uscarea părului, agravează gradul de grăsime, deoarece glandele sebacee excitate de aceste substanțe secretă în exces.
Același neajuns apare și în cazul în care spălăm părul prea des. De aceea, părul nu trebuie spălat decât cel mult o dată pe săptămână.
Substanțele folosite la spălat: în mod obișnuit se va folosi săpunul. În nici un caz nu se va recurge la săpunul de rufe sau la săpunurile de calitate inferioară, care conțin o proporție mare de substanțe alcaline. În comerț există o gamă variată de șampoane destinate părului gras.
Săpunul nu trebuie să fie frecat de firele de păr, ci cu ajutorul unui mic burete înmuiat în apă caldă și frecat cu săpun, se face o spumă cu care se spală bine pielea capului și părul.
Părul va fi clătit din abundență în câteva ape sau se va lăsa să curgă apa circa 10 minute pentru a îndepărta urmele de săpun, care rămân pe firele de păr și pot fi dăunătoare. Dacă operația a fost bine executată, părul va rămâne curat, fără depozit. În ultima apă de clătit se va adăuga zeama unei jumătăți de lămâie.
Substanțele folosite la spălat trebuie să aibă proprietăți antielectrizante, să nu irite pielea, să reglementeze secreția sebacee, să combată dezvoltarea microbilor care pot interveni în cazuri de seboree.
Când seboreea s-a instalat, indiferent dacă este grasă sau uscată, se vor folosi loțiuni speciale prescrise de medie.
Seboreea este însoțită adesea de mătreață, care marchează de obicei începutul căderii părului. De aceea, tratamentul seboreei și al mătreții nu trebuie privit cu superficialitate; nu se va aștepta începerea căderii părului ca să fie consultat medicul. Razele ultraviolete, helioterapia, diferite loțiuni pot să aducă o ameliorare, dar bineînțeles, întrebuințarea acestora se face numai sub supravegherea medicului.
Masajul pielii capului având rolul de a activa circulația sângelui, se recomandă să fie practicat seara. În timpul masajului se pot folosi loțiuni tonice.
Periatul părului gras se va face cu grijă și numai cu o anumită tehnică: nu va fi nici brutal, nici prelungit și nu va porni chiar de la rădăcina firului de păr.
În anumite cazuri de cădere a părului, periatul va fi suprimat cu desăvârșire.