Avantajele odihnei active

0
Avantajele odihnei active
-Anunț-

Cât de mult timp poate efectua un om o anumită muncă fizică fără odihnă? Cum influențează odihna de durată variată asupra restabilirii capacității de muncă a omului obosit?

Pentru a răspunde la aceste întrebări, cunoscutul fiziolog I. M. Secenov a făcut o serie de experiențe pe sine însuşi.

Savantul a utilizat un dispozitiv construit de el pentru înscrierea grafică a activității musculare. Acest dispozitiv este foarte asemănător cu ergograful, cu deosebirea doar că la ridicarea greutății participă întreaga mînă și nu un deget.

Pe măsura efectuării muncii într-un anumit ritm, a survenit oboseala și de aceea înălțimea de ridicare a greutății a devenit tot mai mică, iar liniile care reflectau munca mâinii, tot mai scurte.

Pentru a restabili capacitatea de lucru a mâinii obosite, Secenov a lăsat-o în repaus total, un timp variabil, căutînd să găsească raporturile cele mai favorabile dintre durata perioadei de lucru si durata odihnei.

În timpul uneia din aceste experiente, mâna dreaptă, obosită după o activitate îndelungată era in repaus. In acest timp, Secenov a inceput să ridice si să coboare greutatea cu mâna  stanga care pină atunci nu participase la muncă.S-a văzut că prin această modificare a experientei, capacitatea de lucru a mâinii drepte s-a restabilit mai rapid şi mai complet, iar în urma repausului, Secenov a putut reincepe ridicarea greutătii cu această mână cu o forță mai mare. ,Spre mare mea uimire-scria el-cea mai eficientă s-a dovedit nu odihna de o anumită durată a mâinii active, ci odihna ei, chiar de durată mai scurtă, asociată cu munca celeilalte mâini”.

Socenov a făcut o serie de alte experiente și a dovedit că restabilirea mai rapidă și mai completă a capacității de lucru a miinii obosite este favorizată și de activitatea picioarelor sau a altor organe neobosite. Aceasta se poate explica în felul următor, Activitatea muşchilor miinii drepte este însoțită de o excitație la nivelul unei anumite grupe de celule nervoase din scoarta cerebrală. Activitatea indelungată a acestor muşchi duce la scăderea capacității de lucru a celulelor nervoase respective si atunci in ele se dezvoltă inhibiția de protecție, în timpul căreia capacitatea lor de lucru se restabileşte. Inhibitia de protecție in aceste celule va fi mai profundă și capacitatea lor de lucru se va restabili mai rapid și mai complet, dacă în celelalte portiuni ale scoartei cerebrale va apărea un proces de excitație. Aşa se întimplă dacă în acest timp lucrează muşchii celeilalte miini sau alți muşchi care nu au participat pină atunci la lucru.

Citește și:   Noțiuni de fiziologie și biochimie

Experientele lui Secenov au arătat demonstrativ că pentru combaterea mai eficientă a oboselii e necesar să se lase în repaus complet doar organul obosit și nu toate organele. În anumite condiții, starea de activitate a organelor, care nu au participat anterior la munca care a dus la oboseală, va fi chiar utilă: ea va ajuta la înlăturarea mai rapidă și mai completă a oboselii.

Rezultatele experiențelor lui Secenov au o mare însemnătate pentru alegerea formelor celor mai eficiente de odihnă. Ele ne ajută să înțelegem de ce în cazul oboselii capacitatea noastră de lucru se restabilește în majoritatea cazurilor mai rapid nu după inactivitatea totală, ci după odihna „activă“, adică după odihna legată de o anumită activitate. Trebuie doar ca această activitate să se deosebească pe cât posibil de cea care a provocat oboseala. Iată de ce, bunăoară, omul care stă toată ziua la masa de scris trebuie să se mişte cât se poate de mult în timpul odihnei.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.