Ateroscleroza este acumularea de placă – o combinație de colesterol, grăsimi, calciu și elemente din sânge – pe și în interiorul pereților arterelor.
Arterele tale sunt vasele de sânge care transportă sânge bogat în oxigen de la inimă către restul corpului. Când se îngustează și se rigidizează din cauza acumulării plăcii, fluxul de sânge către diferite organe și țesuturi poate fi restricționat, provocând potențial simptome și chiar leziuni tisulare.
Termenii „ateroscleroză” și „arterioscleroză” sunt adesea folosiți în mod interschimbabil, dar ateroscleroza este de fapt o formă de arterioscleroză (cunoscută în mod obișnuit ca întărirea arterelor) cauzată în mod specific de acumularea plăcii.
Ateroscleroza poate afecta oricare dintre arterele corpului. Când arterele care duc la inima ta sunt afectate, afecțiunea este cunoscută sub numele de boală coronariană (CAD) .
Semne și simptome de ateroscleroză
Mulți oameni cu ateroscleroză nu prezintă niciun simptom, mai ales dacă boala lor este ușoară.
Dar atunci când îngustarea și rigidizarea arterelor împiedică suficient sânge să ajungă în anumite zone ale corpului, pot apărea simptome în acele zone.
Cele mai frecvente simptome ale aterosclerozei apar atunci când fluxul de sânge este limitat la inimă, creier, membre sau rinichi.
În funcție de zona (zonele) afectată, semnele și simptomele aterosclerozei pot include:
- Dureri în piept ( angina pectorală )
- Amorțeală sau slăbiciune în brațe sau picioare
- Dureri de picior în timpul mersului (claudicație)
- Hipertensiune arterială sau semne de insuficiență renală
Cauzele și factorii de risc ai aterosclerozei
Cauzele exacte ale aterosclerozei nu sunt cunoscute.
Există dovezi că poate fi cauzată de deteriorarea mucoasei interioare a arterelor (cunoscută sub numele de endoteliu), unde se acumulează de obicei placa.
Această daune poate fi cauzată de următorii factori:
- Fumatul și alte consumuri de tutun
- Niveluri ridicate de grăsimi sau colesterol în sânge
- Hipertensiune arterială (hipertensiune arterială)
- Glicemie crescută
- Inflamație de la artrită, lupus , infecție sau alte boli
Factorii de risc pentru ateroscleroză includ următoarele condiții de sănătate:
- Niveluri ridicate de colesterol LDL ( „ rău ” )
- Niveluri scăzute de colesterol HDL („bun”)
- Tensiune arterială crescută
- Consumul de tutun
- Diabet sau prediabet
- A fi supraponderal sau obez
- Lipsa activității fizice
- O dietă nesănătoasă
- Un istoric familial de boli de inimă
- Vârsta mai înaintată
La bărbați, riscul de ateroscleroză crește după vârsta de 45 de ani. La femei, riscul crește după vârsta de 55 de ani.
Riscul tău de ateroscleroză este mai mare dacă tatăl tău sau un frate a fost diagnosticat cu boală de inimă înainte de vârsta de 55 de ani sau dacă mama ta sau o soră a fost diagnosticată cu boală de inimă înainte de 65 de ani.
În plus, cercetările recente sugerează că nivelurile ridicate ale unei proteine numite proteină C reactivă (CRP) în sângele dumneavoastră vă pot crește riscul de ateroscleroză. CRP este un marker al inflamației în corpul dumneavoastră.
Cum este diagnosticată ateroscleroza?
Pentru a diagnostica ateroscleroza, medicul dumneavoastră va lua în considerare simptomele dumneavoastră și istoricul medical, precum și va efectua un examen fizic și, eventual, va comanda anumite teste.
Testele utilizate în mod obișnuit pentru a ajuta la diagnosticarea aterosclerozei includ:
Teste de sânge Medicul dumneavoastră vă poate verifica nivelul colesterolului din sânge și al trigliceridelor , precum și glicemia (zahărului) dacă este cunoscut sau suspectat diabet sau prediabet.
Măsurătorile tensiunii arteriale Medicul dumneavoastră vă poate determina tensiunea arterială în diferite puncte de pe brațe sau picioare, ceea ce poate ajuta la măsurarea fluxului sanguin și la detectarea blocajelor. Pentru aceasta poate fi utilizat un dispozitiv special cu ultrasunete (ecografia Doppler).
Angiografia coronariană Acest test implică introducerea unui tub lung și îngust (cateter) printr-o arteră și extinderea acestuia până la inimă, apoi injectarea unui colorant care este vizibil pe imaginile cu raze X pentru a dezvălui blocajele arterelor coronare.
Electrocardiograma (ECG sau EKG) Acest test măsoară activitatea electrică din inima dumneavoastră și poate dezvălui o tulburare de ritm cardiac sau un atac de cord anterior.
Prognosticul aterosclerozei
Ateroscleroza este o afecțiune gravă de sănătate care poate duce la probleme majore, cum ar fi insuficiență cardiacă , atac de cord sau accident vascular cerebral. Dar se dezvoltă într-un ritm diferit la diferiți oameni.
Dacă ateroscleroza dumneavoastră progresează foarte lent de-a lungul deceniilor și rămâne ușoară, este posibil să nu dezvoltați niciodată simptome sau probleme de sănătate ca urmare.
Dar dacă ateroscleroza dumneavoastră progresează mai repede și devine moderată sau severă, este posibil să aveți complicații invalidante sau moarte prematură.
Cât de repede se dezvoltă sau progresează ateroscleroza depinde de mai mulți factori de risc, inclusiv mulți legați de stilul tău de viață.
Durata aterosclerozei
Cât timp durează până se dezvoltă ateroscleroza variază de la persoană la persoană.
La unii oameni, ateroscleroza se dezvoltă rapid la treizeci de ani. În altele, nu se dezvoltă într-o măsură semnificativă până când oamenii au cincizeci sau șaizeci de ani sau mai mult.
Odată ce aveți ateroscleroză, aceasta tinde să se agraveze pe măsură ce trece timpul. Puteți evita acest lucru schimbând factorii de risc care contribuie la aceasta.
Este posibil să puteți opri sau inversa ateroscleroza prin gestionarea cu medicamente, exerciții fizice, scădere în greutate, o dietă sănătoasă pentru inimă și alte măsuri de stil de viață.
Opțiuni de tratament și medicamente pentru ateroscleroză
Cursul de tratament pe care medicul dumneavoastră îl recomandă pentru ateroscleroză va depinde de cât de severă este și de ce artere sunt afectate.
Tratamentul pentru această afecțiune poate fi deosebit de critic dacă fluxul de sânge către inimă sau creier este limitat în mod substanțial.
Tratamentele dovedite pentru ateroscleroză includ măsuri de stil de viață, medicamente eliberate pe bază de rețetă și proceduri chirurgicale.
Schimbările stilului de viață sunt adesea primul tratament recomandat și este posibil să vă ajute chiar dacă aveți nevoie de alte tratamente.
Tratamentele medicamentoase pentru ateroscleroză vă pot scădea tensiunea arterială, vă pot îmbunătăți nivelul de colesterol nesănătos și vă pot reduce riscul de a dezvolta cheaguri de sânge periculoase.
Operația este de obicei recomandată numai dacă starea dumneavoastră este deosebit de gravă sau dacă nu răspundeți bine la tratamentele medicamentoase.
Opțiuni de medicamente
Medicul dumneavoastră vă poate prescrie medicamente pentru a trata diferite cauze sau efecte ale aterosclerozei dumneavoastră:
Medicamente pentru colesterol Aceste medicamente, care includ statine și fibrați, sunt concepute pentru a reduce nivelul colesterolului total și LDL (“rău”).
Medicamente antiplachetare Aceste medicamente, inclusiv aspirina , reduc riscul de a dezvolta un cheag de sânge periculos care ar putea bloca o arteră.
Medicamente pentru tensiunea arterială Aceste medicamente, dintre care unele pot ameliora și durerea toracică, includ beta-blocante , inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ACE), blocante ale canalelor de calciu și diuretice .
Medicamente pentru durere Dacă aveți dureri de picioare în timpul activității, medicul dumneavoastră vă poate sfătui să luați un analgezic fără prescripție medicală sau să vă prescrie ceva mai puternic.
Terapii alternative și complementare
Schimbarea stilului de viață este o parte importantă în abordarea aterosclerozei. Modificările importante pot include:
- Fă mai mult exerciții aerobice
- Urmând o dietă sănătoasă pentru inimă
- Pierderea în greutate în plus
- Gestionarea stresului
- nu fumeaza
O serie de alimente și suplimente alimentare diferite pot ajuta, de asemenea, să scadă colesterolul sau tensiunea arterială, inclusiv următoarele (discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua orice supliment):
- Acid alfa-linolenic (ALA)
- Orz
- Ceai negru sau verde
- Calciu
- Cacao
- ulei de ficat de cod
- Coenzima Q10
- Ulei de pește
- Acid folic
- Usturoi
- Tărâțe de ovăz
- Psyllium
Proceduri chirurgicale
Dacă măsurile de stil de viață și medicamentele nu sunt suficiente pentru a vă îmbunătăți simptomele sau dacă ateroscleroza este avansată, medicul dumneavoastră vă poate recomanda una sau mai multe dintre următoarele proceduri:
Angioplastia și plasarea stentului Această procedură implică deschiderea unei secțiuni blocate a unei artere prin umflarea unui balon minuscul și introducerea unui stent, un tub plasă care este lăsat pe loc pentru a menține artera deschisă.
Endarterectomia Această procedură implică îndepărtarea chirurgicală a depozitelor de placă de pe peretele arterei. Acest lucru se poate face în arterele carotide ale gâtului.
Terapia fibrinolitică Medicul dumneavoastră poate utiliza un medicament care dizolvă cheagurile la locul unui cheag de sânge acut pentru a-l descompune.
Chirurgie de bypass În această procedură chirurgicală, medicii grefează o secțiune de vas de sânge dintr-o altă zonă a corpului în jurul unei artere blocate sau îngustate.
Prevenirea aterosclerozei
Dacă ateroscleroza dumneavoastră este încă într-un stadiu incipient sau dacă nu ați fost diagnosticat încă cu această afecțiune, măsurile legate de stilul de viață pot contribui în mare măsură la prevenirea formării plăcii în arterele dumneavoastră. Acestea includ:
- Nu fumez
- Urmând o dietă sănătoasă pentru inimă
- Fă suficient exerciții aerobice
- Menținerea unei greutăți sănătoase
Nu fumatul este probabil cel mai important factor în limitarea riscului, urmat de dietă și activitate fizică.
O dietă sănătoasă pentru inimă se bazează pe fructe și legume, cereale integrale, surse de proteine slabe și grăsimi sănătoase. Este important să limitați sodiul, carbohidrații rafinați și grăsimile saturate și trans.
A face suficient exercițiu înseamnă, în general, 30 de minute de activitate aerobă moderată în majoritatea zilelor săptămânii. Dar mai mult exercițiu aduce mai multe beneficii, iar unele sunt mai bune decât deloc.
Pierderea în exces de greutate poate ajuta la îmbunătățirea nivelului de colesterol. Dacă sunteți supraponderal, pierderea a doar 10% din greutatea corporală poate face o diferență substanțială, potrivit Asociației Americane a Inimii.
Complicațiile aterosclerozei
Potențialele complicații ale aterosclerozei depind de arterele afectate. Acestea pot include:
- Boala coronariană (CAD)
- Boala arterei carotide
- Boala cronică de rinichi
- Boala arterelor periferice
- Anevrism
Când ateroscleroza îngustează arterele care duc la inima dumneavoastră, puteți dezvolta o boală coronariană (CAD), care poate provoca dureri în piept (angină) , insuficiență cardiacă sau un atac de cord.
Când ateroscleroza îngustează arterele care duc la creier, puteți dezvolta o boală a arterei carotide, care poate provoca un atac ischemic tranzitoriu ( AIT ) sau un accident vascular cerebral.
Îngustarea arterelor renale (rinichi) poate provoca boli renale cronice, în care rinichii tăi nu mai pot filtra suficient deșeurile din organism.
Când ateroscleroza îngustează arterele din brațe sau picioare, puteți dezvolta probleme de circulație care fac membrele afectate să-și piardă senzația sau să se rănească cu mișcarea. Aceasta este cunoscută sub numele de boală arterială periferică.
Ateroscleroza poate provoca, de asemenea, o umflătură în peretele arterei, cunoscută sub numele de anevrism . Această complicație gravă poate apărea oriunde în corpul dumneavoastră și poate provoca durere pulsantă sau sângerare internă, ambele fiind urgențe medicale.
Cercetare și statistici: Câți oameni au ateroscleroză?
Ateroscleroza subclinica – tipul care nu are simptome – pare a fi comună, un studiu din regiunea centrală a Apalachiilor din Statele Unite arătând că 56% dintre adulți au avut un scor de calciu în artera coronariană (o măsură a aterosclerozei) mai mare decât zero.
Boala de inimă, care de obicei rezultă din ateroscleroză, ucide aproximativ 647.000 de oameni în Statele Unite în fiecare an, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). Aceasta reprezintă 1 din 4 decese totale și face ca bolile de inimă să fie cauza principală de deces în rândul femeilor, bărbaților și al majorității grupurilor rasiale și etnice.
Potrivit Asociației Americane a Inimii, peste 360.000 de oameni din Statele Unite mor anual din cauza CAD, ceea ce o face cea mai mortală formă de boală de inimă . Alte cauze cardiovasculare principale de deces sunt, de asemenea, legate de ateroscleroză, inclusiv accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă și hipertensiune arterială.
Condiții conexe ale aterosclerozei
Ateroscleroza crește riscul de a dezvolta mai multe probleme de sănătate, inclusiv următoarele:
- Boala coronariană (CAD)
- Boala arterei carotide
- Boala cronică de rinichi
- Boala arterelor periferice
- Anevrism
Ateroscleroza poate fi cauzată sau agravată de anumite afecțiuni de sănătate, inclusiv acestea:
- Colesterol ridicat
- Tensiune arterială crescută
- Diabet și prediabet
- Supraponderalitate și obezitate
Photo by Robina Weermeijer on Unsplash