In orice muncă, nu numai intelectuală, dar și fizică, este foarte important să se lucreze atent. Cu cât este mai complicată munca efectuată, cu atât trebuie să te concentrezi mai adanc asupra ei.
Atenția este legată de procesele de excitație și inhibiție din scoarța cerebrală. „Dacă“. scria Pavlov “am putea observa scoarța cerebrală și dacă punctele de excitație din scoarță ar fi luminoase, noi am vedea o pată luminoasă înconjurată de umbră“. Pata luminoasă reprezintă un focar de excitație, iar umbra, porțiunile inhibate din scoarță. Pata luminoasă nu rămîne nemişcată, iar contururile umbrei se schimbă de asemenea mereu. Aceasta înseamnă că porțiunea excitată se inhibează treptat și sînt excitate alte porțiuni, inhibate anterior.
Pentru explicarea fenomenelor care au loc în creier, în legătură cu atenția, de mare însemnătate este legea inductiei reciproce a proceselor nervoase: când, în anumite condiții, bunăoară în cazul efectuării unei munci interesante, în creier apare un focar de excitație, atunci, conform legii inducției, el determină o inhibiție în celelalte porțiuni ale scoarței cerebrale. Regiunile inhibate ale creierului nu reacționează la excitațiile obişnuite. De aceea noi sîntem uneori atât de „adânciți în lucru” încât nu vedem și nu auzim nimic ce nu are legătură cu munca noastră.
Astfel e adâncit în lucru și savantul care urmărește rezultatele experienței făcute, și muncitorul care lucrează atent un detaliu la strung, și desenatorul care efectuează un desen important. Absorbiți de munca lor, ei nu observă ceea ce se întîmplă în jurul lor.
Pentru o eficiență mai mare muncii este foarte important ca atenția să fie destul de persistentă șşi să poată fi dirijată de cel care lucrează. Oamenii cu o atenție instabilă, împrăștiată, sînt distraşi adeseori de la munca lor de orice cauze, chiar neînsemnate, și nu obțin niciodată rezultate bune în muncă.
Pentru ca atenția să fie destul de persistentă și concentrată, munca trebuie organizată corect, îndepărtând pe cât posibil tot ceea ce ne sustrage de la lucru.
Cu cât atentia este concentrată mai mult asupra lucrului, cu atât întelegen mai bine tot ceea ce este legat de el.
Memoria este necesară, nu numai în cazul muncii intelectuale, ci si în cazul muncii fizice. In orice muncă e nevoie să-ți dezvolți o serie de de prinderi. Noi păstrăm timp îndelungat deprinderile dobîndite datorită experienței și instruirii şi putem să le utilizăm chiar după întreruperi îndelungate în muncă. La aceasta ne ajută memoria, la baza căreia stă capacitatea creierului de a păstra urmele excitațiilor anterioare.
Cu cât am fost mai atenți la însuşirea primelor deprinderi în muncă, când am utilizat singuri sau după sfatul tovarăşilor mai experimentați procedee utile de lucru, cu atât s-au fixat ele mai bine în memoria noastră. Şi, dimpotrivă, tot ceea ce dispersează atenția și împiedică concentrarea asupra lucrului, îngreunează reținerea cunoștințelor şi deprinderilor necesare pentru perfecționarea în muncă.
Desigur că se concentrează mai uşor asupra unei munci cel care se ocupă de ea cu interes, cu pasiune, cel care e conștient de utilitatea ei. De mare însemnătate sînt condițiile în care se desfășoară munca şi în primul rînd organizarea corectă a locului de muncă.
People photo created by drobotdean