Astmul – Simptome, cauze, diagnostic, tratament și prevenire

0
Astmul - Simptome, cauze, diagnostic, tratament și prevenire
-Anunț-

Astmul este o boală pulmonară cronică frecventă (pe termen lung), în care tuburile bronșice ale plămânilor, sau căile respiratorii, devin inflamate.

Această inflamație face ca căile respiratorii să devină sensibile la factorii declanșatori ai mediului, cum ar fi praful, fumul, părul de animale de companie sau aerul rece.

Ca reacție la acești factori declanșatori, poate apărea un atac de astm . Mușchii din jurul tuburilor bronșice se strâng, căptușeala căilor respiratorii devine inflamată, iar căile respiratorii produc în exces  mucus , ceea ce face dificilă respirația.

Vrei să afli mai multe despre astm? Citiți mai departe pentru a afla ce știu experții despre această tulburare de respirație, de ce unii oameni o dezvoltă și alții nu, modificări ale stilului de viață care vă pot ajuta să gestionați astmul și cum să evitați complicațiile legate de această afecțiune.

Știți ce tip de astm aveți?

Astmul este o boală care vă afectează căile respiratorii, care transportă aer în și din plămâni. Tipul de astm pe care îl aveți depinde de factorii dvs. declanșatori specifici.

Datorită progreselor în cercetarea astmului bronșic, medicii au reușit să identifice diferitele tipuri de astm . Cele mai frecvente cinci tipuri de astm bronșic sunt: ​​bronhospasmul indus de efort (EIB), astmul alergic , astmul cu variantă de tuse , astmul profesional și astmul nocturn sau nocturn . . BEI apare după efort fizic. Nu este întotdeauna ușor să determinați ce tip de astm aveți. Diagnosticul adecvat și comunicarea regulată cu medicul dumneavoastră vă pot ajuta să determinați cel mai bun curs de acțiune.

Astmul este o boală pulmonară cronică, așa că este important să primiți tratament cât mai curând posibil pentru a vă asigura că starea dumneavoastră nu se agravează.

Cum să-ți dai seama dacă astmul tău este sever

Medicii diferențiază astmul sever de alte forme mai ușoare de astm în funcție de frecvența și intensitatea simptomelor unei persoane.

Pentru început, astmul bronșic sever este persistent, pe care medicii îl definesc drept astm care provoacă simptome de mai mult de două ori pe săptămână, explică Patricia Takach, MD , profesor asociat de medicină clinică în secțiunea de alergie și imunologie la Perelman School of Medicine din cadrul Universității din Pennsylvania. în Philadelphia. Pentru mulți bolnavi de astm bronșic sever, simptomele apar zilnic.

De asemenea, persoanele cu astm bronșic sever necesită un amestec de medicamente care să includă o doză mare de corticosteroid inhalator sau un corticosteroid sistemic (oral).

Aproximativ 4% dintre persoanele care suferă de astm bronșic au astm bronșic sever.

De asemenea, și oarecum confuz, astmul bronșic sever nu este același lucru cu un atac sau episod de „astm bronșic acut sever”. Acest termen se referă la un atac de astm care este atât de sever încât necesită asistență medicală imediată.

Semne și simptome de astm

Tusea? Wheezing ? Dureri în piept? Dacă aceste simptome sună familiar, ar putea fi astmul, o boală cronică care inflamează căile respiratorii (tuburile bronșice) care transportă aer în și din plămâni.

Când ceva declanșează simptomele de astm, membrana care căptușește căile respiratorii se umflă, mușchii din jurul tuburilor se strâng și căile respiratorii se umplu de mucus. Pe măsură ce aceste tuburi se îngustează, respirația devine mai dificilă, provocând simptome precum respirație șuierătoare și tuse, congestie, dificultăți de respirație și senzație sau durere în piept. Dacă aveți astm bronșic, desfășurarea activităților zilnice normale poate fi obositoare și poate dura mai mult să vă recuperați după o infecție respiratorie, cum ar fi o răceală sau o gripă . .

Un atac de astm sau o criză de astm este o agravare bruscă a acestor simptome, inclusiv respirație șuierătoare severă, tuse incontrolabilă, respirație rapidă, transpirație și anxietate. Aceste simptome necesită asistență medicală imediată.

Dar nu toată lumea experimentează astmul bronșic în același mod. Simptomele variază de la persoană la persoană, se pot schimba odată cu vârsta, diferă între atacuri și se pot intensifica în timpul exercițiilor fizice , cu o răceală sau în perioadele de stres crescut.

Cauzele și factorii de risc ai astmului și a crizelor de astm

Nu se știe exact ce cauzează astmul bronșic, dar oamenii de știință cred că atât factorii genetici, cât și cei de mediu joacă un rol în dezvoltarea bolii.

Citește și:   Carbohidrații - Beneficii, funcții, cele mai bune surse, diete cu conținut scăzut de carbohidrați și multe altele

De ce ai astm?

Astmul tinde să apară în familii, ceea ce sugerează că există o componentă moștenită a bolii.

Este mai probabil să ai astm dacă părinții tăi îl au.

De asemenea, este mai probabil să aveți astm bronșic dacă aveți sindrom atopic sau atopie – o predispoziție la anumite reacții de hipersensibilitate alergică, cum ar fi eczema atopică și febra fânului (rinită alergică).

Astmul și alergiile merg adesea mână în mână.

Având astm bronșic provoacă umflarea mucoasei membranei din căile respiratorii. În timpul unui atac de astm, umflarea crește, mușchii din jurul căilor respiratorii se îngustează, mucusul umple căile respiratorii și respirația devine mai dificilă.Shutterstock

A avea infecții respiratorii în timpul sugarului sau al copilăriei timpurii este un alt factor de risc pentru astm. Aceste infecții pot provoca inflamații în plămâni și pot deteriora țesutul pulmonar, afectând funcția pulmonară mai târziu în viață.

În mod similar, cercetările sugerează că contactul timpuriu cu alergeni din aer, iritanți și anumite infecții virale – în copilărie sau copilărie timpurie, înainte ca sistemul imunitar să fie complet dezvoltat – crește riscul de a dezvolta astm.

Ce declanșează un atac de astm?

Numeroși factori declanșatori pot provoca atacuri de astm , inclusiv:

Fumul de tutun  Deși fumatul este nesănătos pentru oricine, este deosebit de periculos pentru persoanele cu astm bronșic. Dacă fumezi, ar trebui să te lași.

Fumatul pasiv poate declanșa, de asemenea, un atac de astm. Evită situațiile în care oamenii din jurul tău fumează. De asemenea, nu lăsați oamenii să fumeze într-un loc în care petreci mult timp, cum ar fi casa sau mașina, chiar dacă nu ești prezent când fumează.

Fum din lemn sau iarbă  Deși poate părea „natural”, fumul din aceste surse conține gaze și particule dăunătoare.

Evitați arderea lemnului în casa dvs. Dacă locuiți într-o zonă în care au loc incendii, monitorizați previziunile privind calitatea aerului și încercați să rămâneți în interior atunci când nivelul particulelor este cel mai rău.

Poluarea aerului în aer liber  Emisiile de la fabrici, mașini, autobuze, mașini de tuns iarba, suflătoare de frunze și suflă de zăpadă pot declanșa un atac de astm. Încercați să evitați expunerea la aceste surse ori de câte ori este posibil.

De asemenea, este o idee bună să verificați măsurătorile calității aerului legate de poluarea din zona dvs., cum ar fi ozonul și particulele mici, și să rămâneți în interior cât mai mult posibil atunci când acestea sunt ridicate.

Anumite alimente și aditivi alimentari  În timp ce aproape orice aliment poate provoca o reacție alergică , câțiva aditivi (cum ar fi sulfiții și alți conservanți) se crede că provoacă reacții adverse la unii oameni.

Refluxul de acid  poate declanșa, de asemenea, un atac de astm la unele persoane, astfel încât orice aliment care agravează această afecțiune poate fi, de asemenea, responsabil pentru simptome.

Infecții respiratorii  Acestea includ  gripa (gripa), răceala comună, virusul respirator sincițial (RSV) și  infecțiile sinusurilor .

Stări emoționale puternice  Emoțiile negative cum ar fi stresul, anxietatea, depresia sau frica pot provoca un atac, adesea provocând hiperventilație (respirație grea, rapidă).

Anumite medicamente  În timp ce diferiți oameni au factori declanșatori diferiți, vinovații obișnuiți includ  aspirina  și alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene ( AINS ), cum ar fi ibuprofenul (Advil, Motrin) și naproxenul (Aleve).

Cum este diagnosticat astmul?

Dacă observați că aveți dificultăți de respirație, respirație șuierătoare sau senzație de apăsare în piept, spuneți medicului dumneavoastră, astfel încât să poată determina dacă aveți astm sau dacă altceva nu este în regulă. În unele cazuri, furnizorul dumneavoastră de asistență medicală primară vă va trimite la un specialist pentru un diagnostic.

Diagnosticarea astmului implică, de obicei, medicul dumneavoastră să vă ia istoricul personal și medical (punându-vă întrebări despre simptomele dumneavoastră, întrebându-vă despre istoricul dumneavoastră de sănătate și întrebându-vă despre istoricul familial); un examen fizic (în timpul căruia medicul vă va asculta respirația); și un test de funcționare pulmonară (un tip de test de respirație pentru a vă evalua funcția pulmonară).

Citește și:   Cancerul de colon și rectal - Simptome, cauze, diagnostic, tratament și prevenire

Medicul dumneavoastră poate efectua teste suplimentare pentru a determina tipul de astm bronșic pe care îl aveți și pentru a determina severitatea acestuia. Tipul de astm bronșic și severitatea acestuia vor ajuta medicul să vină cu un plan de tratament adecvat pentru tine.

În cazuri mai rare, medicul dumneavoastră poate utiliza, de asemenea, un test de respirație numit test de oxid nitric expirat fracționat (FeNO) pentru a evalua nivelul de inflamație în plămâni dacă nu este clar dacă aveți astm pe baza rezultatelor altor teste.

La copiii mai mici, medicii pot diagnostica astmul numai pe baza simptomelor, a antecedentelor familiale și a unui examen fizic. Deși la copiii cu vârsta de 5 ani și peste, pașii luați pentru a diagnostica astmul tind să fie aceleași ca și la adulți.

Durata astmului

Pentru adulții cu astm bronșic, afecțiunea este de obicei cronică, ceea ce înseamnă că o vor avea pentru tot restul vieții. Un studiu publicat în 2015 în European Respiratory Journal a constatat că doar 3% dintre adulții care au dezvoltat astm bronșic au experimentat o remisie a simptomelor pe parcursul a 12 ani de urmărire.

Prognosticul pentru astm este diferit pentru copii decât pentru adulți.

Unii copii care dezvoltă astm „îl pierd” pe măsură ce îmbătrânesc.

În timp ce astmul bronșic poate reveni mai târziu în viață pentru unii dintre ei, mulți nu au o recidivă a astmului bronșic.

Dar pentru alții, în special pentru copiii cu astm bronșic sever, afecțiunea poate să nu dispară niciodată.

Din toate aceste motive, prognosticul pe termen lung pentru cineva cu astm variază foarte mult. Unii oameni se îmbunătățesc în timp – deși simptomele lor nu dispar niciodată complet – în timp ce alții se agravează, spune Emily Pennington, MD , pneumolog și specialist în astm la Clinica Cleveland din Ohio.

Din fericire, lucrând îndeaproape cu un medic pentru a gestiona simptomele – cu medicamente și, de asemenea, prin evitarea declanșatorilor de astm bronșic – majoritatea persoanelor cu astm bronșic pot duce o viață normală, sănătoasă, fără complicații legate de astm.

Opțiuni de tratament și medicamente pentru astm

Nu există un remediu pentru astm, dar vă puteți atenua și preveni simptomele prin medicamente de ameliorare rapidă și de control pe termen lung. Medicamentele de control pe termen lung acționează pentru a reduce inflamația, pentru a face căile respiratorii mai puțin sensibile la declanșatorii astmului. De obicei, este luat zilnic printr-un inhalator sau ca pastilă orală. Medicamentele de ameliorare rapidă ajută la ameliorarea simptomelor atunci când apar, relaxând mușchii strânși din jurul căilor respiratorii și ușurând fluxul de aer.

Orientările actualizate de gestionare a astmului NAEPP recomandă utilizarea unui inhalator care conține un medicament pentru astm bronșic care combină un corticosteroid care reduce inflamația plus medicamentul formoterol pentru a deschide căile respiratorii pentru copiii cu vârsta de 12 ani și peste – adolescenți și adulți al căror astm persistent moderat până la sever nu este bine controlat cu ajutorul lor. Medicatia curenta. Această terapie combinată se numește terapie unică de întreținere și ameliorare (SMART).

Orientările actualizate recomandă, de asemenea, un tip de medicament numit antagonist muscarinic cu acțiune prelungită pentru a îmbunătăți simptomele pentru aceste grupe de vârstă. Iar pentru copiii mici (până la vârsta de 4 ani) care suieră doar atunci când au o infecție a tractului respirator (indiferent dacă au fost sau nu diagnosticați cu astm bronșic), noile ghiduri recomandă o cură scurtă de corticosteroizi inhalatori. inhalatori plus un inhalator de salvare ca Necesar. Acest lucru poate preveni agravarea problemelor de respirație și poate preveni nevoia de pastile cu corticosteroizi.

Majoritatea medicamentelor pentru astm sunt inspirate prin utilizarea unui inhalator sau a unui nebulizator. Există două tipuri principale de inhalatoare; un inhalator cu doză măsurată (MDI), care utilizează un recipient presurizat umplut cu medicament și un inhalator cu pulbere uscată (DPI), care conține medicament sub formă de pulbere. Un nebulizator folosește o mască și oferă medicamentele sub formă de ceață. Este important să învățați diferitele tehnici de utilizare a acestor dispozitive pentru a vă asigura că medicamentul ajunge la plămâni.

Există puține remedii naturale susținute de dovezi pentru astm bronșic , mai ales dacă cazul dumneavoastră este sever. Dar schimbările stilului de viață, cum ar fi controlul stresului, și unele terapii complementare, cum ar fi acupunctura, pot ajuta la gestionarea simptomelor.

Citește și:   Plante medicinale pentru diabet: mituri și realități

Dacă astmul dumneavoastră este declanșat de alergii, vă poate ajuta să faceți tot ce puteți pentru a reduce expunerea la alergenul declanșator – cum ar fi polenul, părul de animale, acarienii de praf sau gândacii și rozătoarele. Injectiile pentru alergii pot ajuta, de asemenea.

Prevenirea astmului

Medicii nu sunt siguri de ce se dezvoltă astmul în primul rând. Condiția pare să provină dintr-un amestec de factori genetici și de mediu. Acestea fiind spuse, există factori de risc stabiliți pentru astm. Evitarea acestora poate reduce riscul de a dezvolta boala.

Respirarea poluării aerului și a alergenilor, iritanților sau toxinelor din aer poate crește riscul unei persoane de a dezvolta astm.

Este posibil ca evitarea polenului din aer, a mucegaiului, a substanțelor chimice și a poluării cauzate de trafic să scadă riscul de a dezvolta astm în viitor.

Obezitatea este, de asemenea, un factor de risc major pentru astm. Din nou, medicii nu sunt siguri exact cum contribuie obezitatea la dezvoltarea astmului. Cercetările publicate în noiembrie 2014 în revista Experimental Biology and Medicine au descoperit că obezitatea promovează inflamația sistemică, care ar putea contribui la astm bronșic.

Dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a consolida aceste legături. Indiferent, menținerea unei greutăți sănătoase prin dietă și exerciții fizice poate reduce riscul de a dezvolta astm.

Dacă aveți deja astm bronșic și sperați să preveniți simptomele sau crizele, există o serie de modalități eficiente de a face acest lucru:

  • Urmați instrucțiunile medicului dumneavoastrăcând vine vorba de a vă lua medicamentele și de a evita declanșatorii astmului.
  • Vaccineaza-te. Virușii și infecțiile pot declanșa crize. Vă puteți reduce șansele de a dezvolta unul dintre acești factori declanșatori prin vaccinarea împotriva gripei sezoniere și alte vaccinări programate.
  • Monitorizați-vă astmul. Urmărirea stării dvs. folosind un debitmetru de vârf de aer vă poate ajuta să identificați și să evitați izbucnirile iminente.
  • Fii atent la semnele de avertizare. Tusea sau utilizarea frecventă a inhalatorului sunt două semne că o erupție proastă este în cărți. Recunoașterea acestor tipuri de semnale roșii vă poate ajuta să luați măsuri pentru a preveni un atac rău.

Complicațiile astmului

Pentru majoritatea persoanelor cu astm bronșic, utilizarea medicamentelor (cum ar fi corticosteroizii inhalatori) și efectuarea anumitor modificări ale stilului de viață (cum ar fi renunțarea la fumat și menținerea unei greutăți sănătoase) le va permite să își gestioneze simptomele și să evite majoritatea complicațiilor pe termen scurt și lung.

Dar astmul prost gestionat sau prost tratat poate duce la probleme suplimentare. Pe termen scurt, aceste probleme pot include crize severe de astm bronșic, întrerupere a activităților normale și risc crescut de pneumonie și alte infecții pulmonare. Mai departe, problemele pot include leziuni permanente ale căilor respiratorii, probleme de sănătate mintală, creștere în greutate și risc crescut de alte boli cronice.

Cercetare și statistici: Câți oameni au astm?

În 2018, aproximativ 25 de milioane de oameni din Statele Unite – sau 7,7% din populație – aveau astm bronșic, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Peste 19 milioane dintre acești oameni erau adulți de 18 ani sau mai mult.

Aproximativ 45% dintre persoanele cu astm bronșic au raportat că au avut cel puțin un atac de astm în 2018.

În 2017, atacurile de astm au dus la aproximativ 1,6 milioane de vizite la urgențe și 3.564 de decese în Statele Unite.

La scară globală, aproximativ 339 de milioane de oameni suferă de astm, conform Organizației Mondiale a Sănătății.

Condiții legate de astm

Astmul poate fi asociat cu multe alte afecțiuni și probleme de sănătate. În unele cazuri, astmul poate crește probabilitatea apariției anumitor boli, cum ar fi:

  • Bronşită
  • Pneumonie

În plus, există unele boli și afecțiuni de sănătate care par a fi legate de astm, în sensul că persoanele cu una sunt mai susceptibile de a avea cealaltă, cum ar fi:

  • Alergiile
  • BPOC
  • Emfizem
  • Apnee de somn

Image by Victoria_Watercolor from Pixabay

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.