
Materialul săditor pomicol (pomi altoiți, puieti, marcote, butași, drajoni, stoloni etc.) se produce în pepiniere specializate și se desface (vinde) prin unitățile județene de valorificare. Pepinierele sînt amplasate și deservesc în general unitățile socialiste și gospodăriile populației dintr-o zonă sau județ cu condiții pedoclimatice asemănătoare.
In producerea materialului, sînt obligatorii respectarea sortimentului raionat în zona respectivă și normele de calitate prevăzute în STAS. În acest sens Legea pomiculturii prevede sarcini precise din punct de vedere organizatoric și tehnic.
În cele ce urmează se va prezenta modul cum trebuie apreciat materialul săditor, și cum trebuie transportat și stratificat, pînă la plantare. Aprecierea calității se va face în limitele prevăzute de STAS. În plus, cumpărătorul va trebui să analizele dacă materialul nu a suferit de ger. În cazul cind afecțiunile s-au produs în pepinieră, pe tulpină apar niște pete mai mari sau mai mici de culoare bruna-roșiatică. Deseori asemenea degerări se produc la nivelul stratului de zăpadă și zona afectată se prezintă ca un cerc în jurul tulpinii, lat de 3-5 cm. Indiferent de forma leziunilor trebuie știut că scoarta degerată se va usca și desprinde de pe lemn, provocînd apariția așa-ziselor plăgi de ger” care, dacă depășesc dimensiunile de 5-10 cm în lungime și 3-4 cm în lățime, nu se mai închid.
Dacă materialul a suferit de ger după ce a fost scos din pepinieră, primele organe atacate sînt rădăcinile. Dintre acestea, cele subțiri din vârf capătă o culoare brună-negricioasă, care se vede dacă scurtăm rădăcinile cu foarfeca; pe cele mai groase se formează, sub scoarță, pete de culoare brună-roșiatică, ce se identifica desprinzînd scoarta cu briceagul. În primul caz, la plantare se vor îndepărta vîrfurile degerate; în al doilea caz, dacă numărul și mărimea leziunilor pun sub semnul întrebării prinderea, pomii vor fi respinși.
O altă defecțiune poate fi punerea în vînzare a unui material săditor deshidratat (marcote, butași și chiar pomi). Aceasta poate avea drept cauze nestratificarea la timp a materialului, o stratificare necorespunzătoare sau o ambalare defectuoasă în vederea transportului la distanțe mai mari. În acest caz trebuie încercată rehidratarea materialului în vase cu apă, timp de 24-48 ore. Și dacă se reușește acest lucru va fi făcut cu întreg materialul înainte de plantare.
Transportul de la pepinieră sau locul de desfacere pînă acasă trebuie făcut în timp cât mai scurt, luînd măsuri pentru a preveni ruperea, zdrelirea sau degerarea materialului. In acest scop, în mijlocul cu care se transportă (mașină, remorcă sau căruță) se va face un pat din paie, coceni sau rogojini, iar materialul se va balota și așeza în așa fel ca să nu sufere acțiuni mecanice. Măsurile de protecție contra gerului sînt necesare mai ales la transporturile făcute toamna tirziu, cînd pot surveni brusc scăderi de temperatură.
Stratificarea este necesară întotdeauna cînd materialul adus nu se poate planta imediat. Dacă există totuși perspectiva ca să se planteze pînă în cel mult 10-15 zile de la scoaterea din pepinieră, se va face o stratificare provizorie; în cazul cînd plantarea se amînă din toamnă în primăvară, stratificarea va fi definitivă. Stratificarea provizorie presupune punerea pomilor cu rădăcinile într-un șanț facut la adîncimea unei cazmale, acoperirea acestora cu pămînt și apoi udat. Stratificarea definitivă se face în șanțuri de 30-40 cm adîncime, pomii punîndu-se în poziție oblică, iar pămîntul tras pe rădăcini se va așeza cu atenție pentru a nu rămîne goluri în care aerul rece pătrunde ușor sau apare mucegai. Grosimea stratului de pămînt tras nu va depăși 10-15 cm deasupra punctului de altoire, evitînd astfel asfixierea. In ambele cazuri dar mai ales la stratificarea făcută pentru primăvară se vor lua măsuri pentru a preveni påtrunderea iepurilor, șobolanilor și șoarecilor care rod pomii. Contra iepurilor perimetrul va fi împrejmuit cu plasă din sîrmă, iar contra șoarecilor și șobolanilor, pe lîngă împrejmuire, se va face un șanț de 40-50 cm adîncime și tot atît de lat. Aceste amenajări se vor face în comun de către mai mulți locuitori.
Butașii, drajonii, marcotele etc. se stratifică în nisip în cîmp deschis sau în beciuri cu temperatura scăzută (8-10°C) și constantă.
Image by FLORIANO GELSI from Pixabay