Artroscopia de gleznă, intervenție cu timp de recuperare rapid, la Arca Life!

0
Artroscopia de gleznă, intervenție cu timp de recuperare rapid, la Arca Life!
-Anunț-

De ce intervenția artroscopică este recomandată? Unde poți realiza această intervenție și ce este bine de știut? Accesează acest articol pentru mai multe informații!

De ce intervenția artroscopică este recomandată? Unde poți realiza această intervenție și ce este bine de știut? Iată mai multe informații de interes pentru tine!

Aflată sub conducerea unuia dintre cei mai apreciați chirurgi ortopezi atât din țară, cât și din străinătate – Dr. Jawad Latif AlqaissiArca Life este mai mult decât o clinică ortopedică și reprezintă o combinație reușită de profesionalism, pasiune și tehnologie în serviciul pacientului. Cu nenumărate specializări și supraspecializări și având posibilitatea de a își exercita profesia în cele mai de renume clinici din lume, Dr. Jawad, și-a propus și a reușit să aducă tehnologiile de ultimă generație în cadrul acestei clinici, iar rezultatul este unul de excepție. Cu aparatură de înaltă performanță și cu un focus permanent către binele pacientului, tratăm o gamă largă de afecțiuni prin metode non-ivazive, oferim tratamente de calitate superioară și intervenții chirurgicale de înaltă precizie, fără costuri ascunse și în condiții de maximă siguranță.

În acest articol ne vom opri atenţia asupra artroscopiei de gleznă. Aceasta este o procedură chirurgicală minim-invazivă, folosită pentru rezolvarea problemelor gleznei și foarte des întâlnită în ortopedie și traumatologie. Artroscopia este recomandată pentru vizualizarea, diagnosticarea sau tratarea diverselor afecțiuni din interiorul articulaței și are numeroase indicații în problemele gleznei, de la artroză la rupturi de ligamente, sechele datorate entorselor sau infecții. Artroza gleznei are ca simptome: scăderea mobilității, instabilitate sau deformare articulară, edem în jurul articulației și dureri în zona gleznei. Infecția articulației poate duce până la leziuni permanente și din acest motiv se recomandă a nu fi amânat un consult de specialitate.

Citește și:   Ce sunt implanturile dentare - tipuri, proceduri

Pentru tratarea artrozei și în functie de gradul de avansare al bolii, care diferă de la un pacient la altul, metodele de tratare și cele de ameliorare ale artrozei oferite în clinica de ortopedie ArcaLife Bucuresti sunt: tratament chirurgical – artoplastie, tratament chirurgical minim-invaziv – artroscopie sau tratament nechirurgical – infiltrații cu acid hialuronic. Acest al doilea tip de tratament al artrozei – artroscopia, este o procedură nedureroasă, ce nu necesită spitalizare, cu riscuri reduse și în urma căreia pacientul se reface rapid și eficient.

Artroscopia se poate realiza la nivelul oricarei articulatii afectate de artroză, nu doar gleznă, mai ales atunci când boala nu a ajuns în ultimul stadiu. În fapt, tratamentul artroscopic este recomandat a se efectua cât mai rapid posibil, pentru a nu permite bolii artrozice să evolueze și, în consecintă, să nu mai poată fi tratată decat prin artroplastie –  intervenție chirugicală mult mai extremă ce poate fi evitată dacă pacientul se prezintă din timp la doctor.

Cu ajutorul artroscopiei de gleznă se explorează articulația acesteia, atât în scopul diagnosticării, cât și terapeutic. Acest lucru se realizează prin incizii milimetrice, și poate rezolva o gamă largă de patologii articulare, fie ele de cauză traumatică sau cronică. Diagnosticarea rezultă în general după un consult ortopedic amanunțit, și poate implica și o serie de investigații imagistice cum ar fi radiografie, ecografie musculoscheletală sau chiar RMN.

Glezna este formată din două compartimente, anterior și posterior, și deci și intervențiile artroscopice sunt tot de două tipuri, artroscopie de gleznă anterioară sau posterioară și se recomandă în funcție de leziunile prezente. În urma unei artroscopii de gleznă, se pot diagnostica leziuni de tipul: fragmente de cartilaj desprinse ca urmare a unui traumatism local de tip entorsă sau fractură, sechele cicatriceale ale ligamentelor, care pot apărea post entorselor de gleznă și care blochează articulația sau creează presiune pe aceasta, diverse alte leziuni ale cartilajului. Dacă este confirmat astfel diagnosticul, se poate rezolva leziunea în cursul aceleiași intervenții.

Citește și:   Ce reprezinta produsele de Crăciun tradiționale românești?

Artroscopia de gleznă se efectuează în sala de operație, de către chirurgul ortoped și echipa lui, alături de un medic anestezist. Anestezia de cele mai multe ori este una rahidiană sau regională, și în cazuri foarte rare se solicită o anestezie generală. Chirurgul realizează câteva microincizii la nivelul gleznei, incizii ce îi permit să introducă în articulația afectată, o cameră de filmat de dimensiuni mici sau foarte mici. Cu aceasta, medicul poate explora toate compartimentele articulare și poate vizualiza astfel leziunile prezente, având o viziune de ansamblu asupra articulației. După explorarea completă a articulației și diagnosticare sau confirmarea diagnosticului, se trece la partea terapeutică, respectiv tratarea leziunilor prezente.

Durata medie a unei astfel de intervenții este intre 35-80 minute, fiind necesar un timp mai lung doar în cazuri foarte complicate ce presupun reconstrucții multiple sau dacă se indică o  artroscopie dublă, adică și anterioară și posterioară. Recuperarea este una rapidă și începe imediat postoperator, durerile fiind mult reduse în comparație cu cele rezultate în urma unei intervenții de artoplastie, datorită inciziilor minime produse. Recuperarea post operatorie diferă de la un pacient la altul dar poate cuprinde  și derularea unui program de fiziokinetoterapie ce în cazurile mai complicate sau complexe poate dura până la câteva luni de zile. Altfel, în cele mai multe dintre cazuri, activitațile fizice ușoare și care prezintă un impact redus pe articulația gleznei (ex: înot, exerciții cu benzi elastice sau biciletă de interior), se pot relua în maxim 1 lună de la intervenție.

De asemenea, pentru pacienții cu artroze în stadii mai avansate, se recomandă chiar și combinarea tratamentelor minim-invazive de tip artroscopie cu infiltrații prescrise de către medicul ortoped, toate în concordanță cu stadiul bolii. La polul opus, în cazuri incipiente, injectările intraraticulare cu soluții vasco-elastice sterile sau autologe (ex: acid hialuronic și ozon) au rezultate uimitoare în ameliorarea durerii sau chiar vindecarea afecțiunii și sunt o alegere potrivită pentru pacienții cu artroză descoperită la timp.

Citește și:   Detalii la care sa fii atent cand alegi rama de ochelari pentru copil

De cele mai multe ori, în urma investigațiilor și a stabilirii metodei de tratament, artroza și simptomele sale pot fi ameliorate doar prin medicație (antiinflamatoare locale, unguent/gel sau nesteroidiene), gimnastică medicală sau practicarea sporturilor adecvate (ex: ciclismul, înotul), program de recuperare balneofizică și kinetoterapeutică, prin evitarea efortului fizic sau tratarea tulburărilor vasculare și endocrine.

Toate detaliile unei intervenții sunt individuale și prezintă particularități distincte care dictează schema de tratament, metodele folosite în controlul durerii sau ameliorarea simtomelor prezente și chiar programul de recuperare postoperatoriu oferit. Iar cum detaliul face diferența, este bine să lași toate aceste detalii pe mâna specialiștilor. Nu mai sta pe gânduri și programează chiar acum o consultație în clinica noastră sau chiar în confortul casei tale – consultație online.

O viață fără dureri este o viață mai fericită și amânarea unui consult poate avea efecte nedorite. Ceea ce azi este doar un disconfort, mâine poate fi dificil de tratat iar prevenția este de fiecare dată indicată în raport cu tratarea. Contactează-ne chiar azi pentru oferta ta personalizată!

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.