Artropatii inflamatorii acute

0
-Anunț-

Reumatismul articular acut

Este o complicație a anginei streptococice, care se intilnește indeosebi în copilărie și adolescență.

Toate rasele sunt susceptibile de a face boala; cele două sexe sunt în mod egal atinse. Inainte de 4 ani și după 30 de ani, boala este rară.

Reumatismul articular acut urmează unei infectii faringiene cu streptococ B hemolitic din grupul A. Angina este separată de puseul articular printr-un interval liber de aproximativ 15 zile.

Criteriile de diagnostic sunt:

– criterii majore: cardită, poliartrită, coree, eritem marginat, nodozitate subcutanată;

– criterii minore: febră, artralgie, antecedente de reumatism articular acut sau de cardiopatie reumatismală, creșterea vitezei de sedimentare globulară, prezenta proteinei C reactive în serul sangvin, hiperleucocitoză sangvină; alungirea intervalului electrocardiografic P.R.;

– semne de infectie streptococică recentă; creșterea titrului de antistrepto lizine 0 sau alti anticorpi antistreptococici, culturi de streptococ hemolitic din grupa A, prelevati din faringe, antecedente recente de scarlatină.

Reumatismul articular acut este considerat ca foarte probabil dacă există două criterii majore sau un criteriu major și două criterii minore și, în plus, un indiciu de infecție streptococică recentă.

Boala survine probabil printr-un mecanism infecto-alergic. Tratamentul iși propune să vindece criza de reumatism articular acut și să evite recidivele.

Tratamentul crizei se face prin: repaus la pat, penicilină 2 000 000 uzi timp de 10 zile (sau eritromicină) asociat cu derivati cortizonici în doze mari pentru tratarea sau prevenirea atingerilor cardiace. Aceste medicamente trebuie administrate sub supraveghere medicală. După normalizarea VSH doza de cortizon se scade treptat și se inlocuiește cu aspirina.

Tratamentul preventiv al recidivelor se face cu moldamin, un flacon săptămânal sau penicilina V peroral, după prescripție medicală. În caz de alergie la penicilină, aceasta se poate inlocui cu eritromicină sau sulfadiazină.

Citește și:   Artropatii degenerative (artroze)

Alte forme de reumatism eu evoluție acută

Infecția streptococică poate fi una din cauzele principale ale eritemului nodos care insoteste frecvent artralgiile sau artritele. Forme de trecere intre reumatismul articular acut și reumatismele inflamatorii cronice sunt si reumatismul subacut curabil și reumatismul postanginos, două entități morbide în care streptococul B hemolitic pare să contribuie la declanșarea lor. Tratamentul lor este nuanțat de la caz la caz, cu posibilitate de vindecare completă.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.