Arsura solară și pielea ta

0
Arsura solară și pielea ta
-Anunț-

Ce sunt. Riscurile. Ce poți să faci.

Ce sunt arsurile solare?
Ce trebuie să știți despre arsurile solare
Arsurile solare riscă pentru tine
Dacă aveți arsuri solare
Tratamentul arsurilor solare și ameliorarea lor

Arsurile solare te rănesc în mai multe moduri. Pericolul depășește cu mult orice durere, roșeață și disconfort pe termen scurt, deoarece după dispariția arsurilor solare, rămân daune de durată.

Arsurile solare accelerează îmbătrânirea pielii și reprezintă o cauză principală în majoritatea cazurilor de carcinom bazocelular, carcinom cu celule scuamoase și melanom, cea mai letală formă de cancer de piele.

Ce sunt arsurile solare?

Arsurile solare sunt o reacție inflamatorie la deteriorarea radiației ultraviolete (UV) a straturilor exterioare ale pielii. În centrul acesteia se află melanina, un pigment care îi conferă pielii culoarea și o apără împotriva razelor solare. Melanina acționează prin întunecarea pielii neprotejate expuse la soare. Cantitatea de melanină pe care o produceți este determinată de genetică, motiv pentru care unii oameni sunt arși de soare, în timp ce alții se bronzează. Ambele sunt semne ale afectării celulare a pielii. Pentru persoanele cu mai puțină melanină, expunerea prelungită neprotejată la soare poate determina celulele pielii să devină roșii, umflate și dureroase, cunoscute și sub numele de arsuri solare. Arsurile solare pot varia de la ușoare la vezicule.

După arsuri solare, pielea poate începe să se dezlipească. Acesta este un semn că corpul tău încearcă să scape de celulele deteriorate. Nu încercați niciodată să curățați singur pielea; lasă-l să se desprindă natural. Aflați mai multe despre tratarea arsurilor solare mai jos.

Ce trebuie să știți despre arsurile solare

 • Unele persoane sunt mai predispuse la arsuri solare: tipul de piele îți determină susceptibilitatea; persoanele cu pielea deschisă prezintă cel mai mare risc. Dar oricine se poate arde.
 • Chiar și fără arsuri, expunerea la soare crește riscul de cancer de piele. Chiar dacă sunteți bronzat sau tipul de piele este închis la culoare și pielea nu se înroșește, soarele poate provoca leziuni celulare care pot duce la cancer.
 • Indicele UV este un factor: Soarele variază ca intensitate în funcție de sezon, ora din zi și locația geografică. Un indice UV ridicat înseamnă că pielea neprotejată va arde mai repede sau mai sever. Fii atent, mai ales când soarele este cel mai puternic. Dar chiar și atunci când indicele este scăzut, riscul rămâne. Protejați-vă în fiecare zi a anului.
 • Puteți arde într-o zi înnorată: fiți atenți chiar și atunci când soarele nu strălucește. Până la 80% din razele UV pot pătrunde în nori.
 • Rozul deschis este încă rău: oricât de ușoară este, fiecare arsură este un semn al rănirii pielii care poate duce la îmbătrânire prematură și cancer de piele.
Citește și:   De ce pielea mea se cojește și ce ar trebui să fac cu aceasta?

Arsurile solare riscă pentru tine

 • Arsurile solare repetate vă cresc riscul. Pentru persoanele cu piele deschisă, în special cele cu predispoziție genetică, arsurile solare joacă un rol clar în dezvoltarea melanomului. Cercetările arată că razele UV care afectează pielea pot modifica, de asemenea, o genă care suprimă tumorile, oferind celulelor rănite șanse mai mici de a se repara înainte de a trece la cancer.
 • Persoanele care muncesc sau fac sport în aer liber prezintă un risc mai mare de arsuri solare frecvente care pot duce la cancer de piele.
 • Chiar și o singură arsură solară în copilărie sau adolescență vă dublează mai mult decât șansele de a dezvolta melanom mai târziu în viață.
 • Deteriorarea pielii se acumulează în timp, începând cu prima arsură solară. Cu cât arzi mai mult, cu atât crești riscul de cancer de piele. Se pot produce ulterioare daune UV chiar și atunci când nu există arsuri evidente.
 • Cinci sau mai multe arsuri solare mai mult decât dublează riscul de a dezvolta melanom potențial mortal
 • Este ușor să vă reduceți riscul de cancer de piele prin practicarea siguranței solare.

Dacă aveți arsuri solare

Găsiți scutire de mizeria arsurilor solare cu sfaturile noastre de expertiză pentru tratarea arsurilor solare aici și pe blogul nostru.

Între timp, învață din arsurile tale și fă din asta ultima! În timp ce arsurile dvs. se vor vindeca, daunele sunt făcute, așa că aveți grijă să preveniți arsurile solare – nu doar la plajă sau piscină, ci în fiecare zi – căutând umbra, aplicând protecție solară cu spectru larg și purtând haine de protecție.


BIOTITUS® Arsură solară are 100% compuși naturali activi, procesați special, care acționează completându-se și potențându-se reciproc.

spray cu soluție unguent BIOTITUS®

Combinația unică și sinergia dintre ingrediente conferă următoarele proprietăți:

 • menține troficitatea, hrănește și îmbunatățește aspectul pielii;
 • asigură confortul utilizatorului;
 • hidratant, emolient;
 • calmează inflamația, pruritul și uscăciunea cutanată.
Citește și:   Bolile parazitare ale pielii

Tratamentul arsurilor solare și ameliorarea lor

Pentru adulți: 5 moduri de a trata arsurile solare

1. Acționează rapid pentru a-l răci

Dacă sunteți lângă o piscină rece, lac sau ocean, faceți o baie rapidă pentru a vă răcori pielea, dar numai câteva secunde, astfel încât să nu vă prelungiți expunerea. Apoi acoperiți-vă și ieșiți imediat din soare. Continuați să răciți arsura cu comprese reci. Puteți folosi gheață pentru a face apă cu gheață pentru o compresă rece, dar nu aplicați gheață direct pe arsurile solare. Sau faceți un duș sau o baie răcoroasă, dar nu prea mult timp, care se poate usca și evitați săpunul dur, care ar putea irita pielea și mai mult.

2. Hidratează în timp ce pielea este umedă

În timp ce pielea este încă umedă, utilizați o loțiune hidratantă delicată (dar nu unguente pe bază de petrol sau ulei, care pot prinde căldura și arunca arsura). Repetați pentru a menține pielea arsă sau descuamată umedă în următoarele câteva zile.

3. Reduceți inflamația

Dacă este sigur pentru dvs. să faceți acest lucru, luați un medicament antiinflamator nesteroidian (AINS), cum ar fi ibuprofen, naproxen sau aspirină la primul semn de arsuri solare pentru a ajuta la disconfort și inflamație, spune dr. Brackeen, care practică la Institutul pentru cancerul de piele din Lubbock, Texas. Puteți continua cu AINS conform instrucțiunilor de pe etichetă până când arsura se simte mai bine. Puteți utiliza, de asemenea, o cremă de cortizon cu prescripție medicală de 1%, așa cum este indicată timp de câteva zile, pentru a calma roșeața și umflarea. Aloe vera poate calma și arsurile ușoare și este considerat în general sigur. Continuați cu comprese reci pentru a ajuta la disconfort, purtați haine largi, moi, respirabile pentru a evita iritarea ulterioară a pielii și rămâneți în afara soarelui până când vindecarea arsurilor solare.

4. Umpleți-vă fluidele

Arsurile atrag lichide la suprafața pielii și departe de restul corpului, astfel încât s-ar putea să vă deshidratați, explică dr. Brackeen. Este important să vă rehidratați consumând lichide suplimentare, inclusiv apă și băuturi sportive care ajută la refacerea electroliților, imediat și în timp ce pielea vă vindecă.

5. Consultați un medic dacă …

Ar trebui să solicitați asistență medicală dacă dumneavoastră sau un copil aveți vezicule severe pe o porțiune mare a corpului, aveți febră și frisoane sau sunteți tulburat sau confuz. Nu zgâriați sau nu scoateți vezicule, ceea ce poate duce la infecție. Semnele infecției includ dungi roșii sau puroi care curge.

Citește și:   Ce sunt Globulele albe (Leucocitele)?

Concluzie: pielea ta se va vindeca, dar s-au făcut daune reale. „Arsurile solare repetate vă prezintă un risc substanțial de cancer de piele și îmbătrânire prematură a pielii și vreau ca oamenii să„ învețe din arsuri ”, spune dr. Brackeen. Consultați ghidurile noastre de protecție solară. Amintiți-vă cât de rău s-a simțit această arsură solară, apoi vă angajați să vă protejați de soare în fiecare zi, pe tot parcursul anului.

Pentru copii

Pielea bebelușului: moale, cu miros dulce, vulnerabilă. Observați că atunci când scutecați: iritația se dezvoltă ușor, dar o cremă liniștitoare o curăță ca pe o magie.

Pielea tânără se vindecă mai repede decât pielea mai în vârstă, dar este, de asemenea, mai puțin capabilă să se protejeze de răni, inclusiv de la soare.

Bebelușii cu vârsta sub 6 luni nu trebuie expuși niciodată la soare. Bebelușii mai mari de 6 luni ar trebui protejați de soare și să poarte ochelari de soare care blochează UV pentru a-și proteja ochii. Dacă copilul dumneavoastră este ars de soare, urmați aceste recomandări:

 • Spălați-vă în apă limpede, caldă, pentru a răci pielea.
 • Pentru un copil cu vârsta mai mică de 1 an, arsurile solare trebuie tratate ca o situație de urgență. Adresați-vă imediat medicului dumneavoastră.
 • Pentru un copil cu vârsta de 1 an sau mai mult, adresați-vă medicului dumneavoastră dacă există dureri severe, vezicule, letargie sau febră peste 101 ○ F (38,3 ○ C).
 • Arsurile solare pot provoca deshidratare. Dă-i copilului tău apă sau suc pentru a înlocui fluidele corporale. Contactați medicul dacă copilul nu urină în mod regulat; este o urgență.
 • Aplicați o loțiune ușoară hidratantă pentru a calma pielea, dar nu o frecați.
 • Îndepărtarea cu loțiune simplă de calamină poate ajuta, dar nu utilizați una cu un antihistaminic adăugat.
 • Nu aplicați alcool, care poate răci pielea.
 • Nu utilizați nicio cremă medicamentoasă, cum ar fi hidrocortizon sau benzocaină, cu excepția cazului în care este recomandat de medicul pediatru.
 • Țineți copilul afară din soare în întregime până când arsurile solare se vindecă.
 • Practicați protecția solară și asigurați-vă că, indiferent unde merge copilul dvs., se ia în considerare siguranța solară.
- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.