Aritmia – Simptome, cauze, diagnostic, tratament și prevenire

0
Aritmia - Simptome, cauze, diagnostic, tratament și prevenire
-Anunț-

O aritmie este un ritm sau bătăi anormale ale inimii. Se poate simți ca un fluturat sau o bătaie a inimii.

Există două tipuri de bază de aritmii:

  • Bradicardie – bătăile inimii sunt prea lente, ducând la o frecvență cardiacă mai mică de 60 de bătăi pe minut
  • Tahicardie – bătăile inimii sunt prea rapide, ducând la o frecvență mai mare de 100 de bătăi pe minut

Fibrilația atrială , numită uneori afib , este cel mai frecvent tip de aritmie. Este o bătăi neregulate ale inimii care uneori se simte ca tremurând sau fluturând în piept.

Unele aritmii sunt inofensive și pot să nu aibă simptome vizibile.

Altele pot fi grave sau pot pune viața în pericol. În unele cazuri, ritmurile cardiace anormale sau neregulate pot determina oprirea bătăilor inimii. Acest lucru se numește stop cardiac.

Semne și simptome de aritmie

Multe aritmii nu au niciun simptom.

Dacă o fac, semnele și simptomele comune ale unei aritmii pot include:

  • Palpitații (se pot simți ca și cum ar fi fluturați în piept, ca și cum inima îți bate o bătaie sau ca și cum ar bate prea tare sau prea repede)
  • Senzație de pauze între bătăile inimii sau un model neregulat
  • Oboseală, slăbiciune, amețeli
  • Bătăi lente ale inimii

Unele aritmii sunt urgențe medicale. În timpul unei aritmii, este posibil ca inima să nu poată pompa suficient sânge în organism și inima poate să nu mai funcționeze.

Dacă aveți următoarele simptome, sunați la 112:

  • Slăbiciune semnificativă, amețeli sau amețeli
  • Leșin
  • Dificultăți de respirație
  • Dureri în piept
  • Vedere încețoșată

Cauze și factori de risc ai aritmiilor

Aritmiile apar atunci când semnalele electrice care controlează bătăile inimii nu funcționează corect.

Acest lucru se poate întâmpla dacă celulele cardiace specializate care trimit semnalele electrice sunt deteriorate sau dacă semnalele electrice nu circulă corect prin inimă.

Bătăile normale ale inimii pot fi, de asemenea, perturbate dacă inima produce prea multe semnale electrice.

Uneori, cauza unei aritmii este necunoscută.

Aritmiile sunt frecvente la adulții în vârstă, care sunt mai susceptibili de a avea boli de inimă, hipertensiune arterială și alte afecțiuni de sănătate care pot provoca aritmii.

Unele medicamente pot provoca, de asemenea, aritmii ca efect secundar, inclusiv antidepresive triciclice (TCA ), antihistaminice și beta-blocante .

În plus, drogurile ilegale, cum ar fi cocaina, metamfetaminele și stimulentele, inclusiv cofeina și nicotina ,  pot provoca aritmii.

Factorii de risc obișnuiți pentru aritmii includ:

  • Infarct
  • Insuficiență cardiacă sau cardiomiopatie
  • Valve cardiace anormale
  • Malformații cardiace congenitale (prezente la naștere).
  • Tensiune arterială crescută
  • Apnee de somn
  • Fumat
  • Probleme cu tiroida
  • Stres emoțional sau furie extrem

Cum este diagnosticată aritmia?

O serie de teste și dispozitive sunt utilizate pentru a detecta o aritmie.

Diagnosticul necesită de obicei înregistrarea activității electrice a inimii folosind o electrocardiogramă sau ECG.

Un monitor Holter – un ECG portabil, de 24 sau 48 de ore – poate fi folosit și dacă medicul dumneavoastră dorește să vă vadă bătăile inimii pe o perioadă mai lungă.

Citește și:   Ce este artroscopia?

În timpul unui ECG, mici petice sau autocolante numite electrozi sunt lipite de mai multe puncte de pe piept și corp.

Acești electrozi vor genera o imagine a activității electrice a inimii, astfel încât medicii să poată vedea unde pot apărea nereguli.

O ecocardiogramă – un tip de ultrasunete care utilizează unde sonore pentru a produce imagini ale inimii – poate fi, de asemenea, utilizată pentru a diagnostica problemele cardiace care pot duce la aritmii.

Testele de stres , care folosesc efort fizic (cum ar fi alergarea pe o bandă de alergare) sau medicamente pentru a simula exercițiile fizice, pot declanșa o aritmie și pot ajuta medicul să stabilească un diagnostic precis.

Cateterismul cardiac , o procedură în care un tub minuscul este trecut printr-o venă și în inimă, vă poate ajuta medicul să vadă dacă aveți complicații de la o boală de inimă.

De asemenea, medicul dumneavoastră poate comanda o radiografie toracică pentru a vedea dacă inima dumneavoastră este mai mare decât în ​​mod normal și teste de sânge pentru a vă verifica nivelul tiroidei . Acest lucru vă poate ajuta să determinați dacă aveți o problemă cu tiroida care poate cauza o aritmie. Un studiu de somn ar putea ajuta la stabilirea dacă apneea în somn este de vină.

Durata aritmiei

Durata aritmiei depinde de cauză. De exemplu, atunci când o aritmie este cauzată de o afecțiune tratabilă, cum ar fi o tiroidă hiperactivă , bătăile neregulate ale inimii pot dispărea atunci când problema tiroidiană este tratată.

Cu toate acestea, aritmiile cauzate de leziuni progresive sau permanente ale inimii tind să fie probleme pe termen lung și ar putea trebui gestionate cu medicamente sau tratate prin intervenție chirurgicală.

Opțiuni de tratament și medicamente pentru aritmie

Aritmiile pot fi tratate cu medicamente, proceduri medicale sau intervenții chirurgicale.

Opțiuni de medicamente

Medicamentele pot încetini bătăile inimii care sunt prea rapide. De asemenea, pot fi folosite pentru a uniformiza sau a stabiliza un ritm cardiac anormal.

Medicamentele utilizate pentru tratarea aritmiilor includ:

  • Adenozina încetinește o inimă care bate rapid prin încetinirea semnalelor sale electrice.
  • Atropina tratează temporar o frecvență cardiacă lentă.
  • Beta-blocantele acționează prin încetinirea ritmului cardiac și scăderea efectelor adrenalinei asupra inimii, scăzând astfel tensiunea arterială .
  • Anticoagulantele sau diluanții acționează făcând mai dificilă coagularea sângelui. Aceste medicamente nu dizolvă cheaguri de sânge existente, ci mai degrabă împiedică formarea altora noi sau creșterea celor existente. Anticoagulantele sunt prescrise în mod obișnuit persoanelor care prezintă risc de formare a cheagurilor de sânge, cum ar fi cei cu fibrilație atrială.
  • Blocanții canalelor de calciu sau „ antagoniști de calciu ” întrerup mișcarea calciului în inimă și pot încetini ritmul cardiac.
  • Digitalicul ajută la încetinirea ritmului cardiac și poate ajuta inima să-și întărească contracțiile atunci când funcția sa de pompare a fost slăbită.
Citește și:   Ce este scanarea CT?

Proceduri medicale

Unele aritmii, inclusiv bătăile inimii care sunt prea lente, pot fi tratate cu un stimulator cardiac.

Un stimulator cardiac este un dispozitiv medical care este plasat sub pielea de pe piept. Aparatul monitorizează electronic și, trimițând impulsuri electrice către inimă, vă moderează bătăile inimii.

Dacă o aritmie pune viața în pericol, cum ar fi tahicardia ventriculară sau fibrilația ventriculară, medicul dumneavoastră vă poate recomanda un defibrilator cardioverter implantabil (ICD). Un ICD este un dispozitiv alimentat de baterii care este plasat sub piele și este conectat la inimă prin fire subțiri pentru a ține evidența ritmului cardiac. Dacă dispozitivul detectează o bătăi anormale ale inimii, va emite un șoc electric inimii pentru a restabili un ritm cardiac normal.

Terapii alternative și complementare

Indiferent de orice intervenții medicale care sunt recomandate pentru tratarea aritmiei, medicul dumneavoastră vă poate recomanda, de asemenea, modificări ale stilului de viață de bun simț, inclusiv:

  • O dietă sănătoasă, săracă în grăsimi și cu conținut scăzut de sodiu
  • Sport regulat
  • Renuntarea la fumat
  • Scădere în greutate pentru a evita obezitatea

În plus, unele aritmii pot fi tratate cu exerciții simple la domiciliu numite manevre vagale pentru a ajuta la controlul ritmului cardiac.

Unele manevre vagale includ:

  • Gaală sau tuse
  • Ținându-ți respirația și ținând-o în jos
  • Pune-ți degetele pe pleoape și apăsând ușor
  • Scufundați-vă fața în apă cu gheață

Manevrele vagale nu sunt potrivite pentru toată lumea și funcționează doar pentru anumite tipuri de aritmii.

Discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a încerca oricare dintre aceste exerciții.

Prevenirea aritmiei

Nu toate aritmiile cardiace pot fi prevenite. Cu toate acestea, există pași pe care îi puteți lua pentru a reduce factorii de risc.

Puteți reduce riscul de apariție a unei aritmii cauzate de boala coronariană prin:

  • Consumând o dietă sănătoasă pentru inimă, bogată în fructe și legume și evitând grăsimile saturate și trans
  • Menținerea unei greutăți sănătoase
  • Fă exerciții fizice regulate
  • Controlul hipertensiunii arteriale și al colesterolului
  • Renunțarea la fumat

Pentru a minimiza șansa de apariție a aritmiilor cauzate de interacțiunile medicamentoase, asigurați-vă că discutați cu medicul sau farmacistul despre diferitele medicamente pe care le luați. Reducerea dozei sau trecerea la un alt medicament poate fi necesară pentru a elimina aritmia.

Complicațiile aritmiei

Complicațiile aritmiilor pot include:

Accident vascular cerebral. Aritmiile, cum ar fi fibrilația atrială, sunt asociate cu un risc crescut de cheaguri de sânge, care, dacă sunt rupte, pot călători de la inimă la creier și pot bloca fluxul de sânge. Acesta este ceea ce provoacă un accident vascular cerebral. Medicamentele numite diluanți pot reduce considerabil riscul de accident vascular cerebral . Medicul dumneavoastră va determina dacă acest medicament este potrivit pentru dumneavoastră, în funcție de tipul de aritmie pe care îl aveți și de riscul de formare a cheagurilor de sânge.

Citește și:   Alergiile - Simptome, cauze, diagnostic, tratament și prevenire

Insuficiență cardiacă. Aritmiile în curs pot duce la o scădere a capacității camerelor inferioare ale inimii de a pompa sânge în mod corespunzător. Insuficiența cardiacă ca urmare a unei aritmii este mai frecventă la persoanele care au deja boli de inimă.

Stop cardiac brusc. Inima poate înceta să bată brusc și neașteptat, ca urmare a unui tip de aritmie numită fibrilație ventriculară.

Cercetare și statistici: Câți oameni au aritmie?

Fibrilația atrială, cea mai comună formă de aritmie, afectează cel puțin 2,7 milioane de oameni din Statele Unite, potrivit Asociației Americane a Inimii (AHA).

În 2018, afib a fost raportată drept cauza principală a decesului în 25.845 de certificate de deces și menționată într-un total de 175.326. Până în 2030, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) raportează că aproximativ 12,1 milioane de americani vor avea afib.

Analizând toate aritmiile, un studiu din 2018 pe peste 500.000 de adulți din Regatul Unit a constatat că 2,35% aveau o anomalie de ritm cardiac. Prevalența a crescut odată cu vârsta, cu aproape 5 la sută dintre cei cu vârste cuprinse între 65 și 73 de ani afectați. Fibrilația atrială și bradiaritmiile au fost mai frecvente decât aritmiile supraventriculare și ventriculare.

Disparitate rasială în aritmie

Există diferențe substanțiale în ceea ce privește riscul de aritmii între diferitele grupuri rasiale și etnice, iar unele dintre ele pot fi surprinzătoare. Cercetările arată că, deși au o prevalență mai mare a factorilor de risc pentru aritmii, inclusiv hipertensiune arterială și diabet, americanii de culoare, hispanicii și asiaticii au o rată mai mică de fibrilație atrială decât americanii albi.

Cercetătorii presupun că motivul care stă la baza acestui lucru ar putea fi faptul că oamenii albi sunt mai susceptibili genetic la dezvoltarea aritmiilor.

Condiții și cauze înrudite ale aritmiei

Anumite afecțiuni fac aritmiile mai probabile, inclusiv hipertiroidismul sau o tiroidă hiperactivă și apneea în somn.

Hipertiroidismul este o afecțiune în care glanda tiroidă produce prea mult hormon numit tiroxină. Acest lucru vă poate accelera metabolismul și duce la pierderea neintenționată în greutate. De asemenea, vă poate afecta inima, provocând bătăi rapide sau neregulate ale inimii. Hipertiroidismul poate fi tratat cu medicamente sau intervenții chirurgicale.

Apneea în somn este o tulburare de somn în care respirația se oprește în mod repetat și începe în timpul somnului. Sforăitul puternic, gâfâirea după aer când dormi și somnolența excesivă în timpul zilei sunt toate semne ale apneei în somn . Afecțiunea crește riscul de probleme cardiace, inclusiv atac de cord, accident vascular cerebral și aritmii precum fibrilația atrială. Apneea în somn poate fi tratată prin modificări ale stilului de viață, cum ar fi gestionarea greutății și renunțarea la fumat, sau cu anumite dispozitive, cum ar fi aparatul de presiune pozitivă continuă a căilor respiratorii ( CPAP ).

Image by zinkevych on Freepik

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.