Apendicita – Simptome, cauze, diagnostic, tratament și prevenire

1
Apendicita - Simptome, cauze, diagnostic, tratament și prevenire
-Anunț-

Apendicita este o afecțiune medicală dureroasă în care apendicele devine inflamat și umplut cu puroi, un fluid alcătuit din celule moarte și țesut inflamator care rezultă adesea dintr-o infecție.

Apendicele este o pungă mică, în formă de deget, atașată de intestinul gros în partea dreaptă jos a abdomenului.

Rolul apendicelui și a trăi fără ea

Nu este complet clar ce rol joacă apendicele în organism. S-a considerat de mult timp a fi un organ vestigial care nu are un rol util prea mare, dar cercetările mai noi sugerează că poate avea o anumită funcție imunitară, ajutând sistemul nostru să se reechilibreze după apariția bolilor gastrointestinale .

Un anumit tip de țesut asociat cu sistemul limfatic de combatere a infecțiilor se găsește în apendice. Acest țesut încurajează creșterea anumitor bacterii intestinale benefice , ajutând digestia și imunitatea. Cercetările au arătat că mucoasa intestinului are un biofilm – un strat subțire de microbimucus și molecule ale sistemului imunitar – și acest biofilm pare a fi cel mai pronunțat în apendice. Unii experți susțin că atunci când anumite boli elimină bacteriile intestinale benefice din tractul gastrointestinal, bacteriile ies din biofilmul apendice și recolonizează intestinul.

Cu toate acestea, eliminarea apendicelui nu pare să provoace vreun rău sau consecințe negative asupra sănătății. Oamenii pot trăi o viață perfect normală fără apendicele lor. În unele cazuri, îndepărtarea unui apendice inflamat pare să aibă un efect protector: cercetările au arătat că tinerii care au suferit o apendicectomie pentru apendicită au avut un risc mai mic de a dezvolta colită ulceroasă.

Ce se întâmplă când apendicele se rupe

Inflamația acestui organ abdominal poate fi o afecțiune gravă, care pune viața în pericol. Dacă nu este tratată prompt, apendicita poate provoca spargerea apendicelui (un apendice rupt ), răspândind o infecție în tot abdomenul. Apendicele poate izbucni în doar 48 până la 72 de ore de la debutul simptomelor.

Când oamenii menționează apendicită, se referă de obicei la apendicita acută, care este marcată de dureri abdominale severe care se răspândesc rapid și se agravează în câteva ore.

În unele cazuri, totuși, oamenii pot dezvolta apendicită cronică , care provoacă dureri abdominale ușoare, recurente, care adesea dispar de la sine. Acești pacienți de obicei nu își dau seama că au apendicită până când apare un episod acut.

Semne și simptome ale apendicitei

Semnele precoce de avertizare ale apendicitei includ o durere dureroasă care începe în jurul buricului și apoi se localizează lent peste abdomenul din dreapta jos.

Durerea din apendicită se accentuează pe parcursul mai multor ore și se poate agrava atunci când vă mișcați, respirați adânc, tușiți și strănutați. Pot urma și alte simptome ale apendicitei, inclusiv:

 • Greaţă
 • Vărsături
 • Constipație sau diaree
 • Incapacitatea de a trece gaz
 • Pierderea poftei de mâncare
 • Umflarea abdomenului
 • Febra mica
 • Senzația că a avea o mișcare intestinală va ameliora disconfortul

Simptomele tipice ale apendicitei nu apar întotdeauna și, uneori, oamenii nu prezintă semne revelatoare. Acesta este mai des cazul copiilor și femeilor însărcinate. De asemenea, apendicita împărtășește multe simptome cu alte surse de durere abdominală, ceea ce poate face dificilă diagnosticarea definitivă.

Cauzele și factorii de risc ai apendicitei

Nu este întotdeauna clar ce cauzează apendicita și, deși pare să existe o anumită corelație cu antecedentele familiale, nu există nicio modalitate de a ști dacă sau când s-ar putea să faceți apendicită. Afecțiunea apare adesea dintr-una dintre cele două probleme: O infecție gastrointestinală (virală, bacteriană sau fungică) care s-a răspândit în apendice sau o obstrucție care blochează deschiderea apendicelui.

Citește și:   Ce sunt antipsihoticele?

În al doilea caz, pot exista mai multe surse diferite de blocaj. Acestea includ:

 • Țesut limfatic din peretele apendicelui care s-a mărit
 • Scaune întărite, paraziți sau alte excrescențe
 • Iritații și ulcere în tractul gastrointestinal
 • Leziuni sau traumatisme abdominale
 • Obiecte străine, cum ar fi ace, pietre sau gloanțe

Poluarea aerului a fost, de asemenea, legată de un risc crescut de apendicită. Oamenii de știință bănuiesc că nivelurile ridicate de ozon ar putea crește inflamația în intestin sau ar putea crește susceptibilitatea la infecții.

Când apendicele unei persoane devine infectat sau obstrucționat, bacteriile din interiorul organului se înmulțesc rapid. Această preluare bacteriană face ca apendicele să se infecteze și să se umfle cu puroi.

Cum este diagnosticată apendicita?

Nu există un singur test specific pentru a diagnostica apendicita. După ce au aflat despre istoricul medical al pacientului și despre modelul recent de simptome, medicii vor folosi o serie de teste pentru a aduna informațiile de care au nevoie pentru a diagnostica apendicita. Echipa dumneavoastră de asistență medicală poate:

 • Efectuați un examen abdominal pentru a evalua durerea și a detecta inflamația
 • Luați o probă de sânge pentru a determina numărul de globule albe, ceea ce ar putea indica o infecție
 • Comandați un test de urină pentru a exclude infecția tractului urinar și pietrele la rinichi
 • Efectuați un examen pelvian la femei
 • Utilizați teste imagistice, inclusiv tomografie computerizată (CT) , ecografie sau imagistică prin rezonanță magnetică (RMN) pentru a confirma diagnosticul de apendicită sau pentru a găsi alte cauze ale durerii abdominale . Pentru a limita expunerea la radiații, ultrasunetele este adesea imaginea inițială folosită, urmată de o scanare CT dacă nu este concludentă. RMN-urile pot fi utilizate la copii și la femeile însărcinate din cauza riscului de radiații, conform Colegiului American de Radiologie (ACR).

Apendicita la copii poate fi dificil de diagnosticat

Aproximativ 80.000 de copii suferă de apendicită în fiecare an. Apendicita este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care copiii au nevoie de o intervenție chirurgicală abdominală de urgență. Până la 30% dintre copiii cu apendicită, în special cei sub 5 ani care au dificultăți în a-și descrie simptomele, vor avea un apendice perforat (rupt).

Simptomele precum greața, vărsăturile și lipsa poftei de mâncare, care pot apărea toate cu apendicita, nu sunt neapărat predictive pentru apendicita la copii , potrivit unui studiu publicat în Jurnalul Asociației Medicale Americane .

Semnele de apendicita pot arata diferit si la copiii foarte mici. Copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 5 ani au cel mai adesea dureri de stomac și vărsături dacă au apendicită. Febra și pierderea poftei de mâncare apar, de asemenea, frecvent, în timp ce la sugarii mai mici de 2 ani, apendicita provoacă de obicei un stomac umflat sau umflat.

Pentru a confirma diagnosticul de apendicita la copii, medicii folosesc proceduri imagistice. Pentru a reduce expunerea la radiații la copii, ACR recomandă efectuarea mai întâi a unei ecografii, urmată de o tomografie computerizată (CT) numai dacă ultrasunetele nu sunt concludente.

Citește și:   Plante medicinale pentru combaterea durerilor articulare și musculare

Durata apendicitei

Durerea în apendicită și alte simptome tind să apară rapid, de obicei în 24 de ore. Semnele de apendicita pot apărea oriunde între 4 și 48 de ore de la o infecție.

Oricine suspectează apendicită în sine sau în copilul lor ar trebui să meargă imediat la camera de urgență pentru a preveni complicațiile. Cu cât apendicita este tratată mai devreme, cu atât mai bine.

Deși rare, simptomele cauzate de inflamația apendicelui pot dura uneori mult timp – apendicita cronică. În aceste cazuri, durerea în abdomenul din dreapta jos poate dura săptămâni, luni sau chiar ani.

Opțiuni de tratament și medicamente pentru apendicită

În unele cazuri, medicii vor trata apendicita cu antibiotice , dar infecția trebuie să fie ușoară și necomplicată (adică apendicele nu s-a perforat și infecția nu s-a răspândit).

Apendicita este de obicei considerată o urgență medicală, iar medicii tratează afecțiunea cu o apendicectomie, îndepărtarea chirurgicală a apendicelui.

Chirurgii vor îndepărta apendicele folosind una dintre cele două metode: chirurgie deschisă sau laparoscopică.

O apendicectomie deschisă (laparotomie) necesită o singură incizie în regiunea apendicelor, zona dreaptă jos a abdomenului.

Pe de altă parte, în timpul operației laparoscopice, chirurgii introduc instrumente chirurgicale speciale în mai multe incizii mai mici. Se crede că această opțiune are mai puține complicații și un timp de recuperare mai scurt.

Dacă apendicele unei persoane nu este tratat la timp, acesta poate izbucni și răspândi infecția în tot abdomenul, ducând la o afecțiune care pune viața în pericol numită peritonită, o inflamație și infecție a peritoneului (mucoasa cavității abdominale). Simptomele peritonitei includ febră, greață, vărsături, balonare și sensibilitate severă în abdomen. Peritonita este de obicei tratată cu antibiotice, iar intervenția chirurgicală este adesea necesară pentru a îndepărta țesutul infectat și pentru a preveni răspândirea infecției.

În alte cazuri de apendicită complicată, se pot forma abcese pe sau în jurul apendicelui izbucnit. În ambele cazuri, chirurgii vor drena de obicei abdomenul sau abcesul de puroi și vor trata infecția cu antibiotice înainte de a îndepărta apendicele.

Antibioticele sunt utilizate înainte și după o apendicectomie pentru a preveni infecțiile rănilor.

Medicii ar putea face ceea ce este cunoscut sub numele de „apendicectomie cu intervale” dacă un pacient are un apendice rupt: antibioticele sunt administrate mai întâi și, odată ce elimină cu succes infecția, se efectuează o apendicectomie câteva săptămâni mai târziu.

Deoarece nu există un test perfect pentru a confirma apendicita, iar alte boli pot provoca simptome similare cu cele ale apendicitei, medicul dumneavoastră ar putea descoperi în timpul intervenției chirurgicale de apendicectomie că apendicele nu este de fapt infectat. Potrivit NIH, acest lucru se poate întâmpla până la 25 la sută din timp. Dacă se întâmplă acest lucru, chirurgul dumneavoastră va elimina adesea apendicele ca măsură profilactică.

Apendicita cronică versus acută

Apendicita acută apare rapid și trebuie tratată urgent. Dar, în unele cazuri, simptomele cauzate de inflamația apendicelui – în special durerea în abdomenul din dreapta jos – pot dura săptămâni, luni sau chiar ani, cedând de la sine și apoi reaparând. Aceasta se numește apendicită cronică și reprezintă aproximativ 1,5% din toate cazurile de apendicită.

Citește și:   Stresul la locul de muncă și cum să-l gestionați eficient

Apendicita cronică poate fi diagnosticată greșit, deoarece simptomele le pot imita pe cele ale altor afecțiuni, cum ar fi boala Crohn sau boala inflamatorie pelvină . Odată ce apendicita cronică este diagnosticată corect, o apendicectomie rezolvă simptomele pentru majoritatea pacienților.

Antibioticele ca tratament pentru apendicita

În ultimii câțiva ani, cercetările au sugerat că apendicita necomplicată – apendicita fără apendice rupt, abcese pline de puroi sau peritonită – poate fi tratată numai cu antibiotice. Această abordare are avantaje: Pacienții a căror apendicită este tratată cu antibiotice în loc de apendicectomie necesită mai puține medicamente pentru durere și au mai puține complicații. De asemenea, este mai puțin costisitor.

Cu toate acestea, dacă numai antibioticele ar trebui să devină tratamentul de primă linie pentru cazurile de apendicită necomplicată este în discuție. Poate fi greu să distingem apendicita complicată de cea necomplicată; uneori complexitatea nu poate fi determinată până la operație. Și există o șansă mai mare de reapariție cu tratamentul exclusiv cu antibiotice: într-un studiu publicat în 2015 în JAMA , printre pacienții cu apendicită necomplicată tratați numai cu antibiotice, 27% au necesitat intervenție chirurgicală în decurs de un an.

O analiză a studiilor publicate în octombrie 2017 în World Journal of Emergency Surgery a concluzionat că, deși tratamentul cu antibiotice nonoperator este o alternativă eficientă, apendicectomia rămâne „standardul de aur al tratamentului” pentru apendicita necomplicată.

Prevenirea apendicitei

Nu există o modalitate cunoscută de a preveni apendicita. De exemplu, cercetătorii nu au descoperit că vreo dietă specifică poate duce la sau preveni apendicita.

Complicațiile apendicitei

Apendicita poate fi o afecțiune care pune viața în pericol. Dacă nu este tratat imediat, apendicele poate izbucni, răspândind o infecție în tot abdomenul.

Când apendicele sparge, poate produce un buzunar de puroi numit abces. Un chirurg va trebui să dreneze abcesul printr-un tub plasat prin peretele abdominal, care este lăsat pe loc timp de două săptămâni în timp ce pacientul ia antibiotice pentru a elimina infecția. Odată ce se întâmplă acest lucru, poate fi efectuată o apendicectomie.

Cercetare și statistică: Câți oameni au apendicită?

Oamenii de orice vârstă pot avea această afecțiune, dar apendicita este cea mai frecventă în rândul adolescenților și celor peste douăzeci de ani.

Potrivit Institutului Național de Diabet și Boli Digestive și de Rinichi (NIDDK), mai mult de 5% din populație va dezvolta apendicită la un moment dat în viață.

Condiții și cauze conexe ale apendicitei

Alte afecțiuni care imită apendicita includ boala Crohn , colita ulceroasă, problemele vezicii biliare , infecțiile tractului urinar (ITU) , boala inflamatorie pelvină, gastrita , obstrucția intestinală, aderențe abdominale (benzi de țesut fibros care se formează între țesuturile abdominale și organe) și chiar constipația.

Alte afecțiuni care pot provoca dureri în zona abdomenului inferior drept includ, de asemenea , chisturile ovariene , sindromul colonului iritabil (IBS), infecția la rinichi , problemele digestive rezultate din intoleranța la lactoză și alergiile alimentare , hernia și sarcina extrauterină.

photo created by jcomp – www.freepik.com

- Anunț -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.