Din cauza abuzului și a întrebuințării greșite a antibioticelor în ultimii patruzeci de ani, lumea se confruntă acum cu membrii unei secții emergente a Microbilor, secție ce s-a dovedit imună la mai multe antibiotice. Acești microbi rezistenți la diverse tipuri de medicamente au fost adesea catalogați ca ,,supermicrobi”, nu pentru că se transmit mai ușor sau pentru că provoacă boli mai grave, ci pentru că sunt, pur și simplu, mult mai greu de înfrânt decât colegii lor mu ritori. Supermicrobul care prezintă astăzi cele mai multe motive de îngrijorare pentru autoritățile de sănătate publică este o bacterie pe nume Staphaureus rezistent la meticilină (SARM).
După cum am învățat pe parcursul turului nostru prin secția bacteriană a Microbilor, Staphylococcus este unul dintre principalii responsabili pentru infecțiile pielii sau țesutului moale și mai rar pentru forme grave de pneumonie sau infecții fatale ale sângelui. Staph este și o cauză frecventă a infecțiilor după operații. Pacienții din spitale sunt tratați, de regulă, cu antibiotice multiple sau de spectru larg, dar, pentru că sistemul lor imunitar a fost compromis, nu mai au capacitatea de a lupta împotriva infecțiilor apărute după tratament sau operație. Un organism slăbit este mediul ideal în care bacteriile pot dezvolta imunitate la tratamentul cu antibiotice. Până la începutul anilor ’90, spitalele din Statele Unite, din multe zone ale Europei și, într-o mă sură mai mică, din Canada au început să înregistreze infecții de tip Staph, rezistente la orice medicament posibil, cu o singură excepție, deosebit de costisitoare, de altfel: un medicament administrat intra venos, pe nume vancomicină. Rezistența la meticilină este o trăsătură esențială a capacității acestor microbi de a rezista puterii ucigașe a multor antibiotice, ei fiind cunoscuți sub numele de Staphylococcus aureus rezistent la meticilină. Acești supermicrobi provoacă și astăzi complicații grave ale unor boli la pacienți internați în instituțiile de sănătate din întreaga lume.
Și mai înspăimântătoare este apariția recentă a unei tulpini a Staph care s-a dovedit rezistentă la vancomicină. În mai 1996, un bebeluș din Japonia a făcut o infecție a pielii care sfida orice tratament medical; nici vancomicina nu a funcționat, iar copilul a murit. Acest incident ne amintește că trebuie să folosim cu atenție antibioticele, pentru că, în caz contrar, ne-am putea reîntoarce într-o epocă în care chiar și zgârietura unui spin de trandafir ar putea fi fatală. Bacteriile au dominat planeta noastră timp de milioane de ani și sunt experte în jocul supra viețuirii celui mai puternic. Credința noastră în puterea acestor soluții miraculoase s-a dovedit din nou nu doar naivă, ci și letală.