Aparatul urinar

0
Aparatul urinar
-Anunț-

Tot ceea ce asimilează organismul uman în timpul metabolismului produce energie, iar ca rezultat se produc deşee – produse care trebuiesc eliminate din organism. Pentru evacuarea acestor substanţe există un sistem foarte complicat, care acumuleză substanţele obţinute în timpul metabolismului şi le elimină din organism sub formă de urină. Formarea urinei şi evacuarea ei este un procedeu care implică un aparat special ce include doi rinichi şi căile evacuatoare ale urinei: calicele, bazinele, uretrele şi vezica urinară. Rinichii au forma unor boabe de fasole şi sunt localizaţi de o parte şi de alta a coloanei lombare.

Fiecare rinichi este înconjurat de un strat celulo-adipos şi este învelit de o capsulă fibroasă inextensibilă. Rinichii au o margine externă convexă şi una internă concavă, precum şi doi poli: superior şi inferior. Pe partea concavă se afla hilul renal alcătuit din artera şi vena renală, limfaticele, nervii şi joncţiunea uretro-bazinetală. Rinichiul drept este situat ceva mai jos decât cel stâng. Loja renală este limitată în sus de diafragm, în spate de ultimile două coaste, dedesubtul lor de muşchii şi aponevrozele lombare, iar în faţă de viscerele abdominale. În partea de jos loja renală este deschisă. Localizarea rinichilor explică de ce durerile au loc în regiunea lombară, abdominală sau pelviană.

Unitatea anatomică şi fiziologica a rinichiului este nefronul alcătuit din polul vascular şi polul urinar. Numărul nefronilor este de aproximativ două milioane. Glomerulul – primul element al nefronului este alcătuit dintr-un ghem de capilare care rezultă din ramificaţiile unei arteriole aferente, provenită din artera renală. Capilarele se reunesc, apoi formează o arteriolă eferentă, care se capilarizează din nou în jurul primei porţiuni a tubului urinifer. Arteriola eferentă se prezintă sub forma unui canal lung de 50 mm cu următoarele segmente: capsula Bowman, tubul contort distal şi tubii colectori. Capsula Bowman are forma unei cupe care înconjoară glomerulul şi este alcătuită din două foiţe. Împreună cu glomerulul pe care îl conţine, capsula Bowman poartă numele de corpusculul Malpighi.

Din tubii contorţi distali, prin canalele colectoare şi canalele comune care se deschid în papilele renale, trece urina formată în calice, şi de aici în bazinet. Legătura bazinetelor cu vezica urinară – organ dotat cu o musculatură puternică – se efectuează prin cele două uretre. Traectul abdomino-pelvian al uretrelor explică posibilitatea compresiei acestora de către fibroame, chisturi ovariene sau cancere recto-sigmoidiene. Uretra – canalul exterior al vezicii la femei are un traect foarte scurt în comparaţie cu traectul bărbaţilor, care este lung şi traversează prostata. Iată de ce cancerul de prostată provoacă dureri în întregul arbore urinar.

Citește și:   Cum să îți îmbunătățești memoria: Tehnici și sfaturi pentru a-ți menține mintea ascuțită

Rinichii formează în primul rând urina, prin care se elimină toxinele din organism. Formarea urinei se datorează unui mecanism complex de filtrare la nivelul de absorbţie şi de secreţie la nivelul tubilor. Prin filtrarea glomerulară se formează urina primitivă, care are compoziţia plasmei, dar fără proteine, lipide şi elemente figurate. Conţine apă, glucoză, uree, acid uric şi toţi electroliţii sângelui. La nivelul tubilor, care absorb cea mai mare parte a filtratului glomerular se formează urina definitivă. La acest nivel se face o selecţie: tubii reabsorb în totalitate, sau o mare parte din substanţele utile şi în cantitate mică substanţele toxice.

Substanţele utile sunt substanţe cu prag, care se elimină prin urină numai atunci când concentraţia lor în sânge a depăşit limita lor fiziologică. Substanţele toxice sunt fără prag. Eliminarea lor se face imediat ce apar în sânge. Apa este reabsorbită în proporţie de 99%, glucoza în intregime (condiţia este că în sânge să existe mai puţin de 1,60 g glucoză), iar sărurile în proporţie de 98-99%. Substanţele toxice se absorb în proporţie mult mai mică (33% uree şi 75 % acid uric).

În afara procesului de reabsorbţie rinichii au şi proprietăţi secretorii, putând elimina şi chiar secreta substanţe ca amoniacul, cu rol important de echilibru acido-bazic.

Procesul de formare a urinei include faza glomerulara, când se formează urina primitiva, şi faza tubulară, în care, prin absorbţie şi secreţie se formează urina definitivă.

Urina definitivă este formată de către tubii distali, prin procesul de concentrare sub influenţa hormonului retrohipofizar. Urina formată permanent – diureza (1,5 – 2,5 ml/min) se depozitează în vezica urinară, iar atunci când se acumulează în cantitate de 250-300 ml se declanşează micţiunea (golirea vezicii). Micţiunea este un act conştient, iar deschiderea şi închiderea sfincterului vezical are un caracter voluntar.

Citește și:   Schimbul de substante din creier

Un alt rol important al rinichilor este menţinerea echilibrului acido-bazic prin eliminarea de acizi şi crutarea bazelor, menţinând un PH de 7,35. Rinichii asigură menţinerea constantă a presiunii osmotice reglând apa şi diferiţi electroliţi. Secretă renina ce are funcţia de a menţine tensiunea arterială constantă, elimină resturile de medicamente şi ale altor substanţe toxice.

Astfel rinichii îndeplinesc trei funcţii de baza: epurarea sanguină, menţinerea echilibrului osmotic şi menţinerea ehcilibrului acido-bazic. Dezechilibrul acestor funcţii provoacă apariţia sindromului de insuficienţă renală, urmată de apariţia comei uremice.

Cel mai des întâlnite afecţiuni ale tubului urinar sunt: tulburările de micţiune, tulburările în emisiunea urinii, piurita şi hematuria, glomerulonefrite, pielonefrite și nefropatii acute.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.