Aparatul digestiv

0
Aparatul digestiv
-Anunț-

Bolile digestive sunt boli de largă răspândire în populaţie, ocupând un loc important în morbiditatea generală. Ponderea mare pe care o au aceste boli în patologia generală, potenţialul mare invalidant al unora din ele, interacțiunile lor cu factorii de mediu și de alimentație, fac necesară cunoaşterea lor în stadiile cât mai incipiente, pentru tratarea și prevenirea complicaţiilor lor.

Remedii și suplimente pentru sistemul digestiv

Una din condiţiile necesare depistării, diagnosticării și tratării corecte ale bolilor digestive este prezentarea bolnavului la medic atît la apariția simptomatologiei de debut, cât și pentru controlul periodic al unor afecțiuni diagnosticate, ce trebuie urmărite prin dispensarizarea în dispensare, policlinici, la cabinetele de consultații ale spitalelor județene și ale clinicilor universitare.

De asemenea, este necesară cunoaşterea factorilor de mediu, factorilor toxici și alimentari ce pot genera sau agrava aceste boli. Efectele nocive ale alcoolului asupra stomacului, ficatului, pancreasului, ale tutunului asupra esofagului, stomacului, efectul ulcerogen al unor medicamente cu producere de HDS, efectul nociv al alimentelor incomplet pregătite, al meselor neregulate, al stresurilor, impun cunoaşterea acestor factori și evitarea lor în profilaxia bolilor digestive.

Scopul materialului prezentat nu este de a face ,,medicină în familie”, ci de a familiariza publicul cu simptomele cardinale ale suferințelor digestive mai răspândite, de a alarma pe bolnavi să se adreseze medicului curant care le va diagnostica afecţiunea sau ii va orienta spre un serviciu de specialitate.

De asemenea, insistăm asupra necesității controlului periodic al afecțiunilor ce necesită tratamente cronice, de îndelungă durată, cu obligativitatea bolnavului de a se prezenta la anumite intervale.

Dispensarizarea grupelor de populaţie cu risc crescut de cancer digestiv (gastric și colonie) este una din problemele cele mai importante ale gastroenterologiei moderne, diagnosticul precoce al cancerului putându-se face astfel în timp util și supraviețuirile fiind mult mai lungi. Abuzul de medicație sau dimpotrivă întreruperea medicamentelor din proprie iniţiativă este nepermisă.

Citește și:   Bolile pancreatice

Astfel se va urma o schemă de tratament indicată de medic, cunoscându-se efectele benefice, dar și inconvenientele unor medicații.

Am ales doar cele mai răspândite din afecțiunile digestive din ţara noastră, fiind siguri că cunoașterea simptomatologiei lor va îndruma bolnavii la medic în timp util, cunoaşterea diagnosticului și tratamentului explicat de medic va duce la prezentarea periodică la serviciile de consultații ambulatorii sau internarea pentru control, şansele de stabilizare sau vindecare a proceselor patologice digestive crescând astfel simțitor.

Profilaxia cancerului digestiv făcându-se prin dispensarizarea celor cu risc crescut – grupuri de populație cu afecţiuni cunoscute sau cu o anumită încărcare genetică – credem că aceste date fiind cunoscute, vor contribui la depistarea formelor precoce de cancer.

În sfârşit, pentru evitarea greșelilor și temporizării inutile prin diagnosticarea și tratarea de către bolnavul însuşi a unor simptome digestive, recomandăm ca o dată ce acestea apar, să ne adresăm medicului curant, din teritoriul sau familie.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.