Ar fi însă nejust să se creadă ca antrenarea mişcărilor este legată numai de modificările din muşchi. In realitate, ea este asigurată de activitatea tuturor organelor corpului nostru și în primul rând de sistemul nervos.
În muşchi există terminații nervoase senzitive şi la fiecare contracție musculară în aceste terminații se produce o excitație. Prin nervii centripeți excitația se transmite la mãduvă, apoi la creier şi de acolo, prin nervii motori, excitația se transmite la muşchiul respectiv și la alți muşchi, determinînd contracția lor. Când contracțiile anumitor muşchi se repeat succesiv în anumite mişcări, în unele porțiuni ale creierului apare o excitație, iar în altele o inhibitie. Datorită inhibiției multe mişcări de prisos sunt inhibate, iar cele necesare pentru munca respectivă se fac mai rapid, mai fin, mai perfect.
Să ne amintim cât de treptat ne însuşim noile mişcări. Un om s-a decis bunăoară să învețe să meargă bicicleta. La început contracțiile muschilor săi sunt prea puternice si in acelaşi timp el face multe mişcări de prisos. Ca rezultat, omul obosește repede, de pe fruntea lui curg şıroaie de sudoare, iar succesele sint mici: un moment de neatenție și cade la pământ. Dar iată, zi de zi biciclistul se antrenează la mers. Mişcările de prisos devin tot mai puține, iar mişcările necesare se execută tot mai uşor. Antrenamentul şi-a făcut datoria: mişcările au devenit precise, în strânsă armonie și mai puțin obositoare.
În același mod decurge antrenarea mişcărilor şi atunci când cineva începe să se ocupe pentru prima dată de o muncă fizică oarecare.
Însuşirea de noi și noi mișcări, ca și perfecționarea mișcărilor obişnuite, se realizează în primul rând de segmentul superior al sistemului nervos central: scoarța cerebrală.
Funcția, exercițiul dezvoltă organul
Cercetările au arătat că cantitatea de sânge care trece prin organele în activitate, crește de mai multe ori. Ca rezultat, în aceste organe crește aportul de substanțe nutritive și se intensifică schimbul de substanțe (metabolismul). Iată de ce cu cât lucrează mai mult un mușchi, cu atât el se dezvoltă, se nutrește și crește mai bine, cu atât se măreşte mai mult masa lui, cu atât el are o forță mai mare de contracție. Munca intensă, dacă se repetă cu regularitate, modifică treptat însăși structura muşchiului, modifică și structura oaselor, pe care se inserează muşchiul.
Prin urmare, pentru o bună dezvoltare fizică generală a omului este necesară activitatea regulată a muşchilor, antrenarea regulată a mişcărilor corpului. Iată de ce fiecare om, dacă dorește să fie sănătos, trebuie să se ocupe regulat cu munca fizică si sportul.
Citește și:
Stereotipul dinamic și regimul de viață
People photo created by drobotdean – freepik