În apariţia bolilor digestive, un rol important îl au modul de alimentare și antecedentele bolnavului, care pot induce singure alterarea digestiei În toate fazele acesteia sau pot agrava leziuni determinate de cauze diverse, în ceea ce privește modul de alimentație, pentru buna desfăşurare a digestiei sunt esențiale mesele regulate la ore fixe, mestecarea completă a hranei, relaxarea psihică, fiind bine cunoscut faptul că unele boli digestive au o importantă componentă nervoasă. De asemenea sunt importante felul și variația alimentației, cu evitarea consumului exagerat sau de lungă durată a unui singur aliment, precum și modul de preparare a mâncării, cu condimente sau nu, ingerata caldă sau rece, suficient sau insuficient preparată termic, asociată cu băuturi alcoolice sau nealcoolice. Se recomandă să nu se consume băuturi (apă) în timpul mesei.
Remedii și suplimente pentru sistemul digestiv
În antecedentele bolnavului trebuie cunoscute bolile perioadelor trecute mai ales cele cu repercusiuni asupra tubului digestiv, importante fiind bolile ficatului (hepatite), unele boli infecțioase, precum și afecţiunile nervoase.
De asemenea trebuie luate în considerare toate afecţiunile care prin tratamentul cu anumite medicamente fi putut afecta aparatul digestiv, exemple curente fiind: acţiunea iritantă ulcerogenă a aspirinei atât de utilizată, acțiunea iritantă gastrică a unor medicamente utilizate în bolile de inimă, distrugerea florei intestinale de către antibiotice. Fiecare medicament trecând prin tractul digestiv și fiind parțial sau total absorbit, determină anumite modificări ce pot deveni grave dacă preparatele nu sunt luate sub control medical.
Astfel, consumul exagerat de medicamente poate să ducă la afectarea ficatului și anume la hepatite toxice.
În afara antecedentelor patologice ale bolnavului sunt de reţinut și antecedentele eredo-colaterale (boli suferite de membrii familiei, cum ar fi: ulcerul, cancerul digestiv, polipoza, toate cu componentă genetică, precum și contactul cu persoane (din familie sau nu) bolnave de tuberculoză sau alte boli contagioase.