
Din structura pielii fac parte și formațiuni speciale cum sunt perii, unghiile și glandele secretorii și anume glandele sebacee, care secretă grăsime pielii (sebum), grăsime naturală și cele sudoripare, care produc sudoarea.
Acestea sunt mai dezvoltate în anumite regiuni și la unele persoane pot secreta în exces, generând stări supărătoare sau chiar patologice (hiperhidroza și seboreea). În general secrețiile acestea, prin aciditatea lor au un rol important în apărarea pielii împotriva infecțiilor și a unor substanțe chimice nocive alcaline (detergenți).
Unghiile, constituite dintr-o keratină specială de aspect cornos, au un rol protector, dar primenirea lor continuă (creșterea de la rădăcină la extremitatea liberă se face în aproximativ 6 luni), făcând necesară tăierea lor, recomandabil cât mai scurt. Unghiile lăsate să crească cât mai lungi, ca și dezlipirea repetată și brutală a ,,pieliții” care aderă de ele de jur împrejur, pot favoriza, mai ales la gospodinele care vin des în contact cu detergenți sau sucuri dulci de fructe, infecții cu microbi și ciuperci (candida). Spațiul liber de sub unghie constituie adesea un adăpost permanent pentru microbi, oaspeți liniștiți de obicei, dar care inoculați prin intermediul unor zgârieturi sau al unor leziuni preexistente (eczemă), dau infecții numite cu un termen general piedermite. Un traumatism uneori chiar neînsemnat al rădăcinii unghiei poate face ca aceasta să crească cu defecte inestetice.
Perii sunt de trei feluri, în funcție de aspect, sediu, și mediul de creștere:
a) lanugo sau puf, foarte scurți, subțiri și slab pigmentați, uneori abia vizibili, prezenți la făt, dar putând persista și după naștere pe față la copii și femei;
b) perii intermediari, de trecere, scurți dar pigmentați, prezenți la copii până la pubertate și la unele persoane adulte, mai ales la femei, pe regiunile zise glabre (nepăroase);
c) perii maturi, apanaj al adultului sunt groși, pigmentați și variind ca lungime și densitate în funcție de regiune. Pe pielea capului au cea mai mare densitate și cea mai rapidă creștere (aproximativ 1 cm pe lună). Sunt formați de asemenea din keratină, o keratină de consistență intermediară între cea moale a pielii și cea dură a unghiei. Firul de păr are o bază de implantare (rădăcina), care printr-o înfundătură în partea inferioară, se mulează pe o ridicătură mamelonată a dermului prin care este hrănit de vasele acestuia.
Către partea profundă a orificiului prin care se exteriorizează firul de păr se deschide conductul unei glande sebacee, ale cărei secreții se elimină prin orificiul corespunzător la suprafața pielii. Producerea în exces pe pielea păroasă a capului, seboreea este uneori o adevărată infirmitate.