Sifilisul pulmonar se ascunde adesea sub masca unei alte boli pulmonare (tuberculoză, bronşită cronică).
Micozele pulmonare sunt infecţii cu variate ciuperci microscopice. Cea mai frecventă, candidoza căilor respiratorii survine adesea după tratamente cu antibiotice, când nu au fost luate măsuri împotriva înmulţirii și creșterii virulenței ciupercii Candida albicans în flora bucală modificată de antibiotice (clătirea gurii cu apă bicarbonatată și soluție slabă de hipermanganat de potasiu, care neutralizează ciuperca prin alcalinizare).
Bolile parazitare. Cea mai cunoscută este echinococoza, dată de Taenia echinococcus, vierme care trăiește în intestinul carnivorelor (câine, pisică, vulpe) unde depune ouă, ce se elimină cu fecalele animalelor. Cu alimentele infestate și nespălate, ouăle ajung ca embrioni în intestinul omului, de unde, pe cale sangvină, pătrund în diferite organe (și în plămân, unde se dezvoltă sub formă de ou, dând chistul hidatic). Tratamentul acestei boli, care poate să evolueze asimptomatic, dar și cu accidente și complicații determinate de ruperea chistului (hemoptizii, vomică, diseminare și constituirea a noi chisturi, fenomene alergice, supurarea chistului) este chirurgical (extirparea chistului), singura soluţie eficace și radicală și alte boli parazitare pot fi date de protozoare: amibiaze (date de o amibă, care determină pneumonii acute și abcese pulmonare). Limbricii pot să dea localizări pulmonare ale larvelor (infiltrate) și alergii de tip astmatiform.
Mult mai rare sunt bolile aparatului respirator, pe care le trecem sumar în revista: boli bronhopulmonare prin inhalarea unor mase plastice (clorură de vinil, amine, formaldehide) a unor gaze (oxizi de azot, clor, amoniac) sau prin expunere acută la gaze (neglijențe, accidente). Tratamentul este de competenţa medicilor.
Mai semnalăm: pneumonia de iradiere (în urma tratamentului radioterapic), bolile fibrozante interstițiale, sarcoidoza pulmonară, participarea aparatului respirator la colagenoze (boli ale țesutului conjunctiv, cu necroză și scleroză ca: lupusul eritematos, sclerodermia, poliartrita reumatoidă, periarterita nodoasă), plămânul de șoc, modificări pulmonare în bolile infecțioase, metabolice (obezitate, amiloidoză), bolile sângelui (leucemii), de piele (eritem polimorf) renale, endocrine, sau date de unele medicamente.
Bolile pulmonare de origine cardiovasculară (emboliile pulmonare, infarctul pulmonar, hipertensiunea primitivă a arterei pulmonare), țin mai mult de domeniul patologiei cardiovasculare, fiind generate de o inimă sau de vase bolnave.