Alimente, microbi și schimbarea climatică: Vibrio parahaemolyticus

0
-Anunț-

Ultima bacterie pe care o vom examina trăiește în ocean. Creșterea progresivă a temperaturii din oceanele lumii a avut efecte interesante asupra alimentelor pe care le consumăm. În medie, oceanele nordice s-au încălzit cu unul până la trei grade în ultimul secol. Poate că această creștere nu pare dramatică, însă a avut consecințe asupra microbilor care trăiesc în oceane și asupra peștilor și a crustaceelor pe care le consumăm.

Un exemplu convingător al impactului încălzirii globale și al creșterii temperaturii oceanelor este apariția bacteriei Vibrio parahaemo lyticus în apele din zona coastei nordice a regiunilor British Columbia și Washington State. Aceste ape reci oferă condiții perfecte de creștere a stridiilor. Însă, în ultimii ani, s-au înregistrat mai multe cazuri de îmbolnăviri provocate de consumul de stridii crude, iar instituțiile locale de sănătate publică au localizat sursa pe malurile din zonele de coastă, care erau considerate anterior prea călduroase pentru a permite creșterea bacteriilor. Vibrio parahaemolyticus, o rudă a microbului care provoacă holera, trăiește numai în apă sărată și se înmulțește pe măsură ce temperatura apei crește. În cele mai multe regiuni, temperatura apei se ridică în lunile de vară – mai, iunie, iulie, august -, de unde, probabil, înțeleptul sfat de a nu mânca niciodată stridii crude în lunile care nu conțin litera R. Vibrio este o bacterie care provoacă infecții intestina le, printre simptomele acestora numărându-se diareea apoasă, explozivă, și crampele abdominale, care, de cele mai multe ori, se fac simțite într-un interval de douăsprezece până la douăzeci și patru de ore de la consumul alimentului contaminat. La majoritatea oameni lor, boala durează numai două sau trei zile, însă, câteodată, infecția poate fi mai gravă, provocând febră mare, diaree cu sânge și deshidratare, aceste simptome putând dura până la o săptămână. Totuși, infecția este rareori letală.

Citește și:   Shigella. Bacteriile din alimente și băuturi

În fiecare an, în Statele Unite sunt înregistrate circa 4500 de cazuri de infestare cu Vibrio parahaemolyticus, însă aici vorbim despre cazurile cunoscute, deoarece majoritatea infecțiilor sunt de scurtă durată, iar, adesea, oamenii nici nu se sinchisesc să meargă la doctor. Însă atunci când simptomele sunt aduse la cunoștința medicului, sur sa pare să fie, de cele mai multe ori, consumul de pește sau crustacee crude sau nefăcute, în special stridii. În 2007, în provincia British Columbia au fost consemnate circa cincisprezece cazuri de Vibrio și s-a dovedit că toate ar fi avut legătură cu consumul de stridii crude – majoritatea fiind provocate de stridiile servite în unele dintre cele mai elegante restaurante din regiune!

Crustaceele constituie o sursă extraordinară de proteine, sunt bogate în minerale vitale și au un conținut scăzut de calorii, grăsimi și colesterol. Stridiile, moluștele și midiile trăiesc și sunt cultivate, de regulă, în apă sărată, depinzând de mediul marin. Din fericire, ca și în cazul nenumăratelor infecții pe care le-am discutat anterior, dacă gătiți crustaceele suficient de bine, Vibrio parahaemolyticus moare. O altă modalitate de a vă proteja sănătatea este să țineți la rece sau să congelați crustaceele până în momentul gătirii, astfel încât să împiedicați apariția microbilor. Și, bineînțeles, spălați-vă întotdeauna pe mâini după ce ați umblat cu peștele crud!

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.