Alimentația artificială
Laptele mamei este un drept care nu poate fi răpit copilului. Din păcate, există situații care impun trecerea timpurie la alimentația artificială. Principiile și practica acestei alimentații fiind destul de delicate, este necesar ca mama să-și însușească în toate amănuntele indicațiile date de medie, potrivit cu cerințele sugarului. Laptele de vacă rămâne alimentul de bază pentru sugarii lipsiți de lapte matern în primele 3-4 luni de viață. Cel mai mare neajuns este faptul că și microbilor le priește acest lapte; aceasta ne obligă să respectăm strict anumite principii de igienă. În cazul încălcării acestor norme microbii prezenți în lapte se înmulțesc foarte repede, iar sugarul este expus unor grave îmbolnăviri. Riscurile molipsirii laptelui cu microbi sunt atât de frecvente, incit mama poate administra preparate de lapte de vacă numai dacă laptele satisface anumite condiții :
– să fie pus la fiert cât mai curând după muls sau după ce a fost cumpărat. Menționăm că în cele ce urmează ne referim la laptele integral de vacă, care conține circa 3,5% grăsimi;
– să fiarbă în clocote timp de 10 minute, la foc mic, după care să fie răcit brusc într-un vas mai mare cu apă rece (eventual schimbăm în acest timp apa de 2-3 ori, ca laptele să se răcească cât mai repede);
– după răcire să fie pus imediat la frigider. Nu este corect să se ia laptele de pe foc după ce a dat în primul clocot, și să fie lăsat descoperit până se răcește. Păstrarea la rece cere o temperatură constantă de cel mult 6-8 grade ziua și noaptea. Se mai pot folosi pivnița sau cămara rece în cursul anotimpului friguros, balconul sau fereastra deschisă, atât timp cât temperatura în acest loc nu trece de 6-8 grade. Laptele se poate păstra la rece într-o oală acoperită cu un capac adaptat perfect, care împiedică pătrunderea prafului, sau mai bine, laptele fiert cu zahăr (făină), repartizat în 5-6 porții, pentru 24 de ore, în biberoane închise cu o tetină negăurită. În acest fel, putem păstra preparatele alimentare și într-o oală așezată sub un robinet din care se scurge ,,un fir de apă“, care întreține o temperatură scăzută (6—8 grade). Înaintea fiecărei mese luăm numai cantitatea necesară de lapte și o preparăm conform prescripției medicului. Dacă sunt pregătite biberoane pentru 24 de ore, încălzim un biberon într-un vas cu apă caldă și-l administrăm imediat sugarului. Verificarea temperaturii preparatului se încearcă prin picurare pe pielea mânii. Această porție o dată ce a fost încălzită, nu mai poate fi păstrată pentru mesele următoare. Dacă urmează să administrăm doar o parte din conținu tul biberonului luăm numai cantitatea necesară, pe care o încălzim într-un ibric. Chiar și laptele acidulat suportă o reîncălzire la temperatura de 40 grade.
Dacă nu putem respecta a ceste condiții, alimentația eu lapte de vacă proaspăt comportă mari riscuri. Din aceste motive este preferabil laptele praf.
Laptele praf a contribuit substanțial la scăderea masivă a diareei de vară la sugari. Laptele praf asigură și o digestie mai bună, datorită fragmentării fine a proteinelor.
Laptele praf integral este un lapte de bună calitate, din care a fost înlăturată apa și care își păstrează calitățile timp de 6 luni (conform datei înscrisă pe cutie), când este ambalat în pungi de polietilen. Acest lapte este pro dus de fabrica Rarăul. Durata de conservare este mai lungă (2-3 ani) la laptele praf ambalat în cutii metalice sau pungi în ferită de aer (atmosferă de azot), închise ermetic, în care pulberea este Fig. 55. – Alimentarea cu lingurița.
Este evident că recomandăm laptele praf integral, care are la reconstituire (135-140 g pulbere la 900-950 ml apă) compoziția medie a laptelui integral de vacă; așa sunt produsele Lactosan (cu cel puțin 26% grăsime la forma pulbere) și Hong-Mei (28% grăsime). Produsul ,Rarăul“ cu 20% grăsime la forma pulbere are un mic deficit de grăsime când este reconstituit ca lapte 2/3 (9% lapte praf) sau integral (13,5%); dacă se utilizează o reconstituire peste 10% la sugarii de 1-4 luni și peste 14% la cei peste 5-6 luni, se obține un procent normal de grăsime, dar proteinele și sărurile minerale depășesc ușor valorile medii ale laptelui de vacă. Laptele praf parțial smântânit, Lacto (17% grăsimi la forma pulbere) nu este indicat în alimentația artificială a sugarului normal.
În mod normal laptele praf este alb-gălbui, omogen, fără grunji, fără miros, cu un gust plăcut de lapte proaspăt, de caimac dulce. Nu vom folosi pulberea, dacă culoarea este galbenă-închisă, dacă are grunji și dacă are miros de unt rânced, „de seu“. Laptele praf trebuie păstrat la loc răcoros și uscat, pentru că râncezește curând. După ce am deschis punga sau cutia metalică, vom folosi produsul în 14 zile, păstrându-l tot la loc uscat și răcoros. Reconstituirea laptelui integral se face adăugind cantitatea de apă care a fost extrasă în momentul pulverizării.
Reconstituirea laptelui de vacă se face în raport cu greutatea, mai exact la 135 -140 grame lapte praf adăugăm 900-950 mililitri apă fiartă și răcită (la unele produse se recomandă să se fiarbă apa cu laptele praf). Dacă nu avem posibilitatea să cântărim exact, reținem că o linguriță rasă de lapte praf conține circa 3 grame, iar o lingură cu vârf circa 10 grame. În funcție de recomandarea medicului, se folosesc alte produse industriale decât laptele praf integral (vezi mai departe).
Diluțiile de lapte. Sugarilor din primele 4 luni de viață nu li se poate da lapte integral. Pentru ca sugarul să poată digera proteinele și grăsimile unui lapte care are altă compoziție decât cel al mamei sale, acest lapte trebuie diluat, fiind destinat altei specii animale. Concentrațiile potrivite în raport cu vârsta și alte particularități ale sugarului vor fi recomandate de medic. Aici putem numai preciza că în prima lună de viață și numai în această scurtă perioadă se poate folosi laptele diluat la jumătate adică 50% apă și 50% lapte de vacă sau circa 70 grame lapte praf pentru 1 litru lapte. Prelungirea peste vârsta de o lună a acestei diluții este dăunătoare; pentru că determină o sub alimentație! Creșterea în greutate devine insuficientă scade rezistenta la infecții; deci distrofie ! La sugarii care au intrat în a doua lună de viață, se va folosi laptele de vacă diluat 2/3 (două părți lapte și 1 parte apă) și mai târziu 3/4 (3 părți lapte și 1 parte apă), ceea ce corespunde cu 90 -105 grame praf (pentru 1 litru de lapte). Către vârsta de 5 luni și cel mai târziu la 6 luni, se recomandă laptele integral (nediluat) la copiii normal dezvoltați și sănătoși. Deși diluarea înlătură unele defecte ale laptelui de vacă, valoarea calorică a diluțiilor 1/2, 2/3, 3/4 nu acoperă nevoile sugarului. De aceea, în produsele alimentare destinate sugarilor se adaugă zahăr (și făină), în proporție prescrisă de medic. Zahărul se adaugă în concentrație de 5% la diluția corespunzătoare de lapte (1 linguriță zahăr =5 grame; 1 lingură = 15 grame) și este obligatoriu să fiarbă în clocot. Digestia este mai ușoară și rezultatele alimentației artificiale sunt superioare, dacă sugarul primește și făină sau derivate. Copilul născut la termen și sănătos este capabil să digere amidonul după primele 7-14 zile de viață, bineînțeles sub forma și în cantitățile recomandate de medic și verificate printr-o încercare prudentă. Amintim că în primele 3-4 luni se utilizează mucilagiul de orez sau de fulgi de ovăz, un amidon alimentar preparat special pentru sugari cum este produsul Zeamil, făină de orez etc. Mucilagiul de orez, sau de fulgi de ovăz se utilizează fie pentru diluarea laptelui de vacă, fie ca lichid pentru reconstituirea laptelui praf integral. În același fel se utilizează și fierturile de Zeamil, făină de orez.
Apa de orez are o concentrație slabă. De aceea va fi folosită numai în prima lună de viață, ca lichid de diluare pentru lapte praf integral (dacă la această vârstă s-a recomandat lapte de vacă, vom utiliza mucilagiul de orez 2-4%).
Modul de preparare al apei de orez: orezul se alege și se spală bine. La 50 grame orez (2 linguri pline) se adaugă 2 litri de apă și se lasă la înmuiat 12 ore într-un loc răcoros. Se fierbe apoi în clocote mici în aceeași apă, până ce amestecul scade la jumătate. Se strecoară și se stoarce. Se mai dă un clocot. Se răcește brusc. Se poate păstra 24 de ore la rece. Se folosește astfel: a) înainte de fiecare masă se agită apa de orez pentru omogenizare. Se ia numai cantitatea necesară pentru acea masă și se prepară cu laptele și zahărul. Se dă imediat copilului; această porție o dată ce a fost încălzită nu mai poate fi păstrată pentru mesele următoare; b) se prepară imediat tot laptele pentru 24 de ore.
Pentru copiii care au intrat în a 2-a lună de viață se utilizează mucilagiul de orez, mai concentrat dacă folosim lapte de vacă și mai diluat dacă folosim laptele praf.
Mucilagiul de orez 2%. Modul de preparare: orezul se alege și se spală bine. La 25 grame orez (1 lingură plină) se adaugă 2 litri de apă și se lasă la înmuiat 12 ore într-un loc rece. Se fierbe în clocote mici în aceeași apă, până ce amestecul trece de la jumătate. Se trece totul prin sită (mixer), până ce mucilagiul de orez rezultat este omogen. Se mai dă un clocot. Se răcește brusc. Se folosește astfel: a) se poate păstra 24 de ore la rece. Înainte de fiecare masă se agită mucilagiul pentru omogenizare. Se ia numai cantitatea necesară pentru acea masă și se prepară cu laptele și zahărul. Preparatul se dă imediat copilului; această porție, o dată ce a fost încălzită, nu mai poate fi păstrată pentru mesele următoare; b) se prepară imediat lapte pentru 24 de ore.
La sugarii din luna a 3-a de viață se poate utiliza și amidonul din porumb. Zeamil (1 linguriță = circa 2-3 grame), care este digerat foarte lesne. La sugarii după 4 luni se poate folosi și făina de grâu (1 linguriță = 2-3 grame); aceasta este mai ușor digerată de sugar dacă este în prealabil rumenită într-o tigaie încinsă și fără grăsime, în timp ce amestecăm mereu cu o lingură de lemn. Apoi se dizolvă la rece în puțină apă; Zeamilul trebuie să fiarbă 10 minute, iar făina 20 de minute.
În concluzie: diluția corectă a laptelui, adaosul de zahăr și făinuri sub forma și în concentrația potrivite sunt condițiile unei alimentații corecte artificiale, bineînțeles cu respectarea riguroasă a normelor de igienă. Un preparat pregătit cu lapte praf se digeră mai ușor decât unul similar la care s-a folosit lapte proaspăt de vacă.
Acidularea laptelui. Unii sugari se pot adapta la alimentația cu lapte de vacă, dacă acesta este diluat corect și îmbogățit cu zahăr și făinuri sub forma și în concentrația potrivite stării lor. Dar numai unii. Digestia laptelui de vacă obligă tubul digestiv al sugarului la un surplus de activitate, pe care nu orice organism poate să o depună, mai ales când este bolnav.
De aceea, au fost introduse în dietetică alte produse, care înseamnă un progres remarcabil față de laptele de vacă sau praf integral, îmbogățite cu hidrați de carbon. Acestea sunt laptele parțial adaptat și mai ales laptele adaptat (vezi mai departe). Dacă pe acestea nu le avem la îndemână, poate fi utilă folosirea laptelui acidulat. Chiar dacă formulele clasice menționate sunt corect preparate și utilizate, unii sugari nu au apetit (anorexie), au regurgitații dese, uneori chiar mici vărsături, iar scaunele sunt tari, chitoase. Creșterea în greutate este neregulată, insuficientă. Aceștia pot beneficia de laptele acidulat, dacă este recomandat de medic.
Se știe că preparatele de lapte acidulat prin fermentație naturală (ba beurre, iaurt) ușurează digestia mai ales a unor categorii de copii distrofici, dispeptici. Acidifierea artificială a laptelui (cu acid lactic, citric, zeamă de lămâie) corectează și ea unele neajunsuri ale digestiei laptelui. Acidifierea corectă se poate opune și înmulțirii microbilor în preparatele cu lapte destinate sugarilor. Acidul utilizat, concentrația și cantitatea necesară fiecărui sugar sunt recomandate de medic. Laptele acidulat este ca un lapte ușor neomogen, ca și cum ar fi format din cheaguri foarte mici, ca un griș foarte fin. Tocmai această coagulare fină a laptelui ne arată că prepararea laptelui este reușită, că digestia va fi mai ușoară. Iată câteva preparate de lapte, acidulate. Rețetele sunt pentru 1 litru.
Laptele acidulat 2/3 cu mucilagiu de orez 2%, cu lapte praf integral. La 0,9 litrı mucilagiu de orez 2% se adaugă 10 lingurițe cu zahăr (50 g) și se fierbe în clocot 1 minut. Laptele praf integral, 90 grame, se desface cu puțină apă fiartă și răcită și se adaugă la fiertură când este fierbinte, în timp ce se agită foarte repede cu furculița sau cu telul. Se răcește bruse. Când laptele este călduț (la 37°) se adaugă cu picătura, în timp ce se bate repede cu furculița (telul), 4 lingurițe de soluție 10% acid lactic sau zeamă de lămâie. Se pune imediat la rece; se poate păstra 24 de ore la cel mult 6-8 grade. Înainte de fiecare masă se agită laptele, se ia numai cantitatea necesară pentru fie care masă și se încălzește la 37 grade. Se dă imediat copilului; această porție, o dată ce a fost încălzită, nu se mai poate păstra pentru mesele următoare.
Laptele acidulat 2/3 cu Zeamil și lapte praf integral. La 0,9 litri de apă se adaugă 10 lingurițe de zahăr (50 g) și 3-4 lingurițe de Zeamil. Se fierbe împreună în clocote mici 10 minute. Laptele praf integral 90 g se desface cu puțină apă fiartă și răcită și se adaugă la fiertură când este fierbinte, în timp ce se agită foarte repede cu furculița sau cu telul. Răcirea, acidularea, păstrarea și servirea se fac întocmai cum s-a arătat la rețeta precedentă.
Laptele acidulat 2/3 cu Zeamil și lapte proaspăt de vacă. La 700 ml lapte de vacă integral crud și proaspăt se adaugă 10 lingurițe de zahăr (50 g), 3-4 lingurițe de Zeamil și 300 ml apă. Se fierbe împreună în clocote mici 10 minute. Se adaugă apă până la nivelul inițial și se mai dă încet un clocot. Se răcește brusc. Apoi se procedează cum s-a arătat anterior.
Dacă nu există condițiile menționate pentru păstrarea la rece a preparatului alimentar, mama va pregăti separat înainte de fiecare masă, numai cantitatea necesară.
Criticile aduse laptelui acidulat sunt justificate, dacă s-ar folosi laptele acidulat integral, sau produsul ar fi recomandat prematurilor, sugarilor din primele 6 săptămâni de viață. Forma de lapte acidulat 2/3, folosită la copii peste 6 săptămâni, care au tulburările citate, este aproape totdeauna benefică, deoarece le ameliorează digestia și le îmbunătățește starea de nutriție.
Alimentația artificială cu produsele citate până acum se face cu un lapte a cărui digestie este mai grea și mai lungă, deși este întrucâtva ,modificat”. De aceea, și dacă medicul nu recomandă altfel, la sugarii normal dezvoltați și sănătoși se recomandă 5 prânzuri în 24 de ore, la 4 ore interval (de exemplu, la orele 6, 10, 14, 18, 22). În primele 6 săptămâni de viață se pot administra totuși 6 mese la 3 ore. Mama nu trebuie să se sperie dacă copilul nu ia în întregime rația alimentară prescrisă, după cum nu trebuie să mai administreze lapte în cursul pauzelor, nici să administreze mai multe prânzuri în 24 de ore, la intervale mai scurte. Creșterea normală în greutate, digestia normală și buna dispoziție a copilului sunt cele mai bune indicii ale unei alimentații artificiale corecte. Mama nu trebuie să modifice alimentația copilului din proprie inițiativă.
Produsele dietetice gata pregătite. Formulele alimentare descrise până acum sunt pregătite în gospodărie, conform indicațiilor medicului. Acest procedeu este oarecum complicat, favorizează infectarea preparatelor alimentare, iar nutriția sugarului, mai mult sau mai puțin departe de a fi optimă, se apropie întrucâtva, dar nu suficient, de rezultatele alimentației naturale.
A devenit de aceea necesar și s-a realizat un important progres prin introducerea preparatelor ,gata pregătite” în care toate componentele sunt prezente sub formă de pulbere și laptele se obține prin simpla adăugare a apei, eventual clocotind formula doar 1-2 minute. Se prepară deci lesne, ceea ce poate fi realizat înaintea fiecărei mese, numai pentru acea masă. Aceasta previne infectarea formulei alimentare, deci sunt evitate redutabilele infecții digestive. Astfel de produse reprezintă și o economie de timp pentru mamă.
Formulele clasice constau din lapte, care la reconstituire corespunde laptelui 1/2, 2/3, 314 sau integral, zahăr și/sau glucoză, dextrină-maltoză; de asemenea, făină de orez sau mucilagiu de orez pulbere, sau Zeamil, sau amidon pregelificat; făina sau amidonul sunt „instant“, adică li s-a aplicat un tratament termic prealabil. Unele conțin și vitamine, fier.
Rezultatele practice obținute cu aceste preparate clasice gata pregătite, a căror compoziție este diferită de a laptelui uman, sunt în general bune, de aceea unele continuă să fie utilizate și în prezent.
Industria noastră alimentară produce (1984) următoarele preparate „gata pregătite”, destinate sugarilor din primele luni de viață: Luci, Lacto 1 și 2 (a nu se confunda cu laptele praf parțial smântânit Lacto), Gluvilact 1 și 2, Glucolact. Pentru prematuri (născuți sub 2 500 g) și subponderali (greutate la naștere 2 500 — 2900 g) este indicat pentru scurt timp produsul Materna 0; pentru nou-născuți (prematuri) este produsul Gluvilact 0. Medicul va recomanda produsul pe care-l consideră indicat fiecărui copil, de asemenea concentrația și rația alimentară.
Este neîndoios din punct de vedere teoretic, iar experiența clinică a confirmat, că rezultatele înregistrate cu aceste formule clasice gata pregătite sunt superioare amestecului simplu de lapte praf integral (lapte de vacă), zahăr, mucilagiu de orez, Zeamil preparate în gospodărie.
Laptele parțial adaptat și adaptat. Pe măsură ce s-au înmulțit achizițiile privind compoziția comparativă a laptelui de femeie și de vacă, ca și digestia, nutriția și creșterea comparativă a sugarilor hrăniți natural sau cu formule alimentare ca cele descrise anterior, a apărut necesitatea unor produse mai apropiate de laptele uman. Progresele tehnologice din ultimele decenii au permis fabricarea la scară industrială, a unor preparate adaptate (care ,simulează” în mare măsură laptele de femeie) și a produselor parțial adaptate (au o formulă apropiată în bună măsură de laptele matern). Ele sunt bine înțeles, gata pregătite”: laptele este reconstituit prin simpla adăugare a apei. Valabilitatea ambalajului nedeschis este de 2-5 ani.
Modificările „operate în formula laptelui de vacă privesc proteinele, grăsimile și sărurile minerale. Cunoștințele actuale nu mai justifică în prezent și pentru sugarii din primele 4-5 luni de viață preparate alimentare bazate pe laptele diluat 1/2, 2/3, 314. La laptele adaptat și parțial adaptat este redusă cantitatea de proteine și modificat raportul dintre albumine și cazeină; o parte din grăsimea lactică este înlocuită cu grăsimi vegetale, bogate în anumiți acizi grași nesaturați. Sunt adăugați hidrați de carbon. Toate produsele sunt suplimentate cu vitamine, ca să corespundă nevoilor nutriționale ale sugarului. Unora le este adăugat și fier, alte minerale. Dacă medicul apreciază ca fiind necesare, vor fi utilizate preparatele Robebi A și B (parțial adaptate) sau Humana 1 și 2 (adaptate). Pentru copiii sub 3 000 g este recomandat produsul Humana 0.