Alergiile – Simptome, cauze, diagnostic, tratament și prevenire

0
Ce sunt alergiile? Simptome, cauze, diagnostic, tratament și prevenire
-Anunț-

Alergiile apar atunci când sistemul tău imunitar reacționează exagerat la substanțe numite alergeni. Alergenii obișnuiți care pot declanșa reacții alergice includ polenul, părul de animale de companie și veninul de albine. Oamenii au, de asemenea, alergii la anumite alimente și medicamente.

Cuprins

Semne și simptome ale alergiilor

Simptomele alergiei variază în funcție de tipul de alergeni.

Rinita alergică (cunoscută în mod obișnuit ca febra fânului), de exemplu, este asociată cu următoarele simptome:

 • Strănut
 • Curge nasul
 • Congestionare
 • Mâncărimi la ochi, nas și gât
 • Ochi lăcrimatori

O reacție alergică alimentară poate împărtăși unele dintre simptomele de mai sus, dar poate provoca și:

 • Diaree, greață și vărsături
 • Urticarie, eczeme sau mâncărimi ale pielii
 • Anafilaxia, în care o îngustare a căilor respiratorii face dificilă sau chiar imposibilă respirația

O alergie cutanată sau o mușcătură de insectă poate provoca următoarele pe site:

 • Roşeaţă
 • Umflătură
 • Urticarie
 • Durere
 • Mâncărime

Simptomele unei alergii la medicamente pot include:

 • Urticarie
 • respiraţie şuierătoare
 • amețeală
 • Vărsături
 • Umflarea feței sau a gâtului

Cauze și factori de risc ai alergiilor

Riscul dumneavoastră de a dezvolta alergii este mai mare dacă:

 • Ai astm
 • Aveți antecedente familiale de astm sau alergii
 • Sunt mai tineri de 18 ani

Copiii depășesc uneori alergiile pe măsură ce îmbătrânesc. De asemenea, nu este neobișnuit ca alergiile să dispară și apoi să revină ani mai târziu.

Este posibil să aveți mai multe alergii. Copiii cu alergii alimentare , de exemplu, au șanse de până la patru ori mai mari de a avea alte afecțiuni alergice, inclusiv astm.

Peste 100 de gene sunt asociate cu alergii, deși doar una sau două gene afectează orice populație dată. Unele dintre aceste gene afectează răspunsul imun; altele afectează funcția plămânilor și a căilor respiratorii.

Reactii alergice

Alergenii sunt de obicei substanțe inofensive care declanșează un răspuns imun și provoacă o reacție la persoanele care sunt alergice. Reacția alergică apare dacă persoana inhalează, atinge, înghite, injectează sau intr-un fel intră în contact cu alergenul. Reacțiile alergice pot fi ușoare, severe sau chiar pune viața în pericol.

În mod normal, sistemul imunitar protejează organismul împotriva substanțelor nocive, precum virușii sau bacteriile. Dacă aveți alergii, „corpul dumneavoastră răspunde la alergeni ca și cum ar fi invadatori”, explică Clifford Bassett, MD , profesor asistent clinic la Universitatea Langone Health din New York și autorul cărții The New Allergy Solution . „Corpul tău exagerează răspunsul imunitar. Acesta este ceea ce provoacă eliberarea de histamină și alte lucruri care provoacă mizerie de alergie”.

Histamina acționează și ca un neurotransmițător în creier, trimițând mesaje între celule. Joacă un rol cheie în multe funcții fiziologice diferite, cum ar fi a-ți spune stomacului să producă acid pentru a digera alimentele sau a ajuta la reglarea ciclului somn-veghe .

Când sistemul tău imunitar reacționează la un alergen, produce un anticorp numit imunoglobulină E (IgE). Producția de IgE face parte din încercarea corpului dumneavoastră de a distruge alergenul și de a se proteja. Vasele tale de sânge se dilată și devin scurgeri, astfel încât celulele albe din sânge care luptă împotriva infecțiilor și alte substanțe protectoare părăsesc vasele de sânge pentru a ataca invadatorul.

În acest proces, anticorpii IgE semnalează altor celule să elibereze anumite substanțe chimice, cum ar fi histamina în țesutul local și în fluxul sanguin. Prea multă histamina sau eliberarea excesivă în organism poate provoca un răspuns nedorit care duce la iritații ale pielii, nasului, gâtului și plămânilor sau simptome mai severe de anafilaxie .

În acest fel, un proces normal de protecție creează o cascadă de ceea ce știm ca simptome de alergie ca răspuns la alergenii inofensivi.

Există și alte tipuri de reacții alergice, cum ar fi reacțiile de hipersensibilitate întârziate, care includ dermatita de contact de la iedera otrăvitoare sau o alergie la nichel – acestea sunt mediate de celulele T din sistemul imunitar, mai degrabă decât de anticorpi.

Cei mai frecventi alergeni care declanșează reacții alergice includ:

 • Polen
 • Acarienii
 • Peliță sau blană pentru animale de companie
 • Gandaci de bucatarie
 • Sporii de mucegai
 • Alimente (ouă, pește, lapte, nuci, grâu, soia, crustacee și altele)
 • Înțepături sau mușcături de insecte (de la viespi, albine, țânțari, furnici de foc, purici, calare, muște negre, printre altele)
 • Medicamente (penicilină, aspirină și altele)
 • Latex
 • Produse chimice de uz casnic
 • Metale (în special nichel, cobalt și cromați)

Alergii sezoniere

Anumite alergii pot apărea în orice moment al anului. Alergiile sezoniere, pe de altă parte, apar în perioadele anului când anumite tipuri de alergeni din exterior sunt predominanți.

Citește și:   Ce este cancerul vezicii urinare?

„Le poți avea pe amândouă”, spune dr. Bassett.

Și aproximativ două treimi dintre persoanele cu alergii sezoniere au alergii persistente sau pe tot parcursul anului, potrivit Colegiului American de Alergie, Astm și Imunologie.

Alergiile sezoniere sunt cel mai adesea declanșate de mucegai și polen de la copaci, ierburi și buruieni, cum ar fi ambrozia. Reacția alergică are loc în săptămânile sau lunile în care planta polenizează.

Declanșatorii alergiilor pot varia în funcție de locația geografică și de climă, dar mutarea pentru a evita alergiile sezoniere, în general, nu ajută. Polenul și sporii de mucegai parcurg distanțe mari; iar persoanele cu alergii dezvoltă adesea sensibilitate la alți alergeni într-o locație diferită.

Factorii de mediu, cum ar fi poluarea și schimbările climatice asociate cu creșterea temperaturilor, pot contribui la creșterea alergiilor. Schimbările în durata și intensitatea anotimpurilor polenului și mucegaiului înseamnă că mai mulți oameni sunt expuși la alergeni pentru o perioadă mai lungă de timp. „Aceasta este o perioadă mai lungă de timp pentru ca ochii, nasul și gâtul să devină simptomatice ca urmare”, spune Bassett.

Într-un sondaj din 2015 al alergologilor, 63% dintre respondenți au considerat că schimbările climatice provoacă o creștere a simptomelor alergice în rândul pacienților lor.

Cum sunt diagnosticate alergiile?

Primul pas în diagnosticarea alergiilor este o evaluare de către medicul dumneavoastră pentru a vă revizui simptomele și istoricul medical și pentru a exclude alte potențiale probleme medicale. Vă puteți ajuta medicul să facă un diagnostic precis, păstrând o evidență a simptomelor, inclusiv când au început și ce le declanșează.

Dacă se suspectează alergii, medicul dumneavoastră poate prescrie analize. Acestea includ teste de piele și de sânge . Medicul dumneavoastră poate efectua, de asemenea, un test al funcției pulmonare sau o radiografie a plămânilor dumneavoastră.

Este o alergie sau altceva?

La fel ca alergiile, raceala si gripa afecteaza sistemul respirator; și au unele simptome, cum ar fi curgerea nasului și tusea.

O diferență între ele este mâncărimea asociată cu multe reacții alergice.

„De obicei, o alergie va avea mâncărime la nivelul ochilor, nasului și gâtului”, spune Bassett. „Cu o răceală, este mai probabil să ai dureri în gât , să scazi pofta de mâncare și pur și simplu nu te simți bine.”

Simptomele alergiei durează atâta timp cât sunteți expus la un alergen, în timp ce o răceală sau gripa își desfășoară cursul de obicei în două săptămâni. Simptomele gripei tind să fie mai severe decât simptomele răcelii, însoțite de febră și posibil dureri de cap, oboseală și dureri.

„Dacă ai o răceală, nu există un tratament foarte bun în afară de a aștepta cinci până la șapte zile”, spune Bassett. Dar pentru o alergie neseveră, „dacă utilizați un antihistaminic sau un spray nazal cu steroizi, acestea sunt de obicei foarte eficiente”.

Tusea și alte simptome respiratorii ale COVID-19 , infecția cauzată de coronavirusul SARS-CoV-2, pot fi, de asemenea, confundate cu alergiile. O diferență notabilă este că febra, care însoțește adesea COVID-19 și gripa, nu este de obicei un semn de alergie. O altă diferență: tusea alergică este de obicei rezultatul picurarii postnazale, spre deosebire de tusea uscată COVID- 19 .

Alte afecțiuni care produc simptome asemănătoare alergiei includ:

 • Rinita non-alergică, care imită rinita alergică, dar nu implică sistemul imunitar (cel puțin o treime dintre persoanele cu simptome de rinite nu au alergii)
 • Infecții ale sinusurilor
 • Polipi nazali sau sept deviat

Prognosticul alergiilor

Există diferite prognoze pentru diferite tipuri de alergii.

Rinita  De obicei, rinita alergică atinge vârfurile în adolescență și se ameliorează treptat pe măsură ce oamenii îmbătrânesc. Un studiu publicat în Allergy Asthma Proceedings a urmărit boboci de la facultate cu febră a fânului și a constatat că la sfârșitul perioadei de urmărire de 23 de ani, 54,9% dintre subiecți au prezentat o îmbunătățire a simptomelor, 41,6% dintre aceștia fiind lipsiți de simptome. Anchetatorii au concluzionat că pe o perioadă lungă de timp, simptomele febrei fânului se vor îmbunătăți la majoritatea oamenilor.

Astm  Potrivit CDC, 3.524 de persoane au murit în 2019 din cauza astmului în Statele Unite. Multe decese cauzate de astm sunt evitabile; majoritatea oamenilor pot menține o viață normală și sănătoasă cu astm bronșic, cu condiția să lucreze cu medicul lor pentru a se asigura că evită declanșatorii și își iau medicamentele în mod corespunzător.

Alergii alimentare  Prognosticul depinde de tipul de alergie alimentară. Majoritatea sugarilor și copiilor depășesc alergiile la lapte, ouă, soia și grâu. Alergiile la arahide, nuci, pește și crustacee sunt mai persistente și pot dura toată viața unei persoane în unele cazuri.

Citește și:   Ce sunt antipsihoticele?

Alergii cutanate O erupție cutanată și dermatită de contact care apar ca o reacție la ceva care irită pielea dispare de obicei în câteva săptămâni. Dacă nu, trebuie consultat un profesionist din domeniul sănătății.

Aproximativ 50% dintre copiii cu eczemă vor depăși starea sau vor avea o îmbunătățire semnificativă până la pubertate. Majoritatea adulților care au eczeme pot gestiona boala cu o îngrijire bună a pielii și un tratament medical, dar erupțiile pot apărea periodic de-a lungul vieții.

Durata alergiilor

Unele alergii durează un număr de ani și apoi intră în remisie, iar altele pot dura toată viața, spune John Bosso, MD , directorul clinicii de alergii de otorinolaringologie de la Penn Medicine din Philadelphia.

„De exemplu, un anumit procent de oameni cu astm bronșic și rinită alergică se pot ameliora cu timpul – adesea se îmbunătățește în perioada pubertății, în special la băieți”, spune dr. Bosso.

Există cazuri în care alergiile dispar, chiar dacă cineva le-a avut o bună parte din viața lor. „O persoană în vârstă de patruzeci sau cincizeci de ani poate descoperi că nu mai reacționează la lucrurile din mediu”, spune el.

Se poate întâmpla și invers – cineva fără antecedente de alergii le poate dezvolta la vârsta adultă. Acest lucru poate fi declanșat prin mutarea într-o nouă regiune geografică sau din alte motive care nu sunt complet înțelese.

„Multe alergii alimentare sunt trecătoare; pot dura câțiva ani și apoi dispar”, spune Bosso. “Alergiile la lapte și ouă sunt adesea depășite, dar nu întotdeauna. Alergiile la nuci sunt permanente la majoritatea oamenilor – aproximativ 80% o au pe termen lung”, spune el.

Opțiuni de tratament și medicamente pentru alergii

Nu există remedii pentru alergii, dar un tratament eficient poate reduce simptomele și vă poate îmbunătăți calitatea vieții.

Tratamentele pentru alergii variază, în funcție de severitatea stării dumneavoastră și de tipul de alergie pe care o aveți.

Opțiuni de medicamente

Dacă alergiile dumneavoastră sunt suficient de severe pentru a interfera semnificativ cu calitatea vieții, este o idee bună să consultați un medic pentru a identifica la ce sunteți alergic și pentru a avea acces la gama completă de opțiuni de prescripție medicală.

Dacă alergiile dumneavoastră sunt mai puțin severe sau pur și simplu enervante, este posibil să găsiți un tratament eficient fără prescripție medicală (OTC). Un farmacist vă poate ajuta să alegeți cea mai bună opțiune în funcție de simptomele dumneavoastră.

Medicamentele OTC includ antihistaminice și decongestionante și spray-uri nazale cu steroizi (care ameliorează congestia și anterior erau prescrise pe bază de rețetă). Cromolyn este un spray nazal utilizat pentru a ajuta la prevenirea sau tratarea simptomelor alergice și există și montelukast ( Singulair ) care este utilizat pentru astm și rinita alergică.

Medicul dumneavoastră vă poate prescrie injecții pentru alergii (imunoterapie), care diminuează reacția sistemului imunitar la alergeni și steroizi, care reduc inflamația și umflarea.

Este posibil să aveți nevoie și de medicamente pentru astm . Dacă aveți reacții alergice severe și aveți risc de anafilaxie, atunci medicul dumneavoastră vă poate recomanda să aveți o doză de epinefrină , o substanță chimică care îngustează vasele de sânge și deschide căile respiratorii din plămâni.

În 2020, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat Palforzia (extract de alergen de arahide), un medicament care ajută la reducerea severității reacțiilor alergice la alune, inclusiv anafilaxia, la copiii cu vârsta cuprinsă între 4 și 17 ani.

Terapii alternative și complementare

Remediile complementare, cum ar fi acupunctura și tehnicile de irigare nazală , pot ajuta, de asemenea, la ameliorarea simptomelor de alergie.

Un studiu publicat în iunie 2018 în  Acupuncture Medicine a constatat că pacienții care au primit acupunctură au nevoie de mai puține medicamente și au avut mai puține simptome de rinită alergică sezonieră decât grupul de control.

O serie de alte abordări de medicină complementară și integrativă pentru astm, eczeme și alte simptome alergice au o varietate de dovezi de susținere. Acestea includ exerciții de respirație, modificări ale dietei și remedii pe bază de plante.

Bosso avertizează oamenii cu privire la utilizarea terapiilor alternative pentru a trata alergiile. „Sunt disponibile multe lucruri care pretind să trateze alergiile, deoarece pe piața suplimentelor/non-farmaceutice nu trebuie să dovediți eficacitatea sau că este mai bun decât placebo, trebuie doar să se dovedească că sunt sigure”, spune el.

Cel mai bine este adesea să discutați cu furnizorul dumneavoastră de asistență medicală primară sau cu un alt medic care are cunoștințe despre medicina integrativă și complementară și vă poate ajuta să determinați dacă unele dintre aceste terapii vă pot sprijini obiectivele de tratament în siguranță.

Citește și:   Plante medicinale în tratamentul rănilor și tăieturilor: îngrijirea corectă a pielii

Prevenirea alergiilor

Există câteva măsuri pe care le puteți lua pentru a preveni sau limita reacțiile alergice acasă. Următoarele au grade diferite de sprijinire a cercetării, dar sunt în general sigure și cu costuri reduse:

 • Dacă sunteți alergic la polen și știți că numărul de polen va fi mare, încercați să rămâneți înăuntru cu ușile și ferestrele închise. Biroul Național de Alergieoferă actualizări de polen și mucegai în funcție de regiune.
 • Utilizați un filtru de aer de particule de înaltă eficiență (HEPA). Filtrele HEPA captează alergenii din aer.
 • Dacă aveți deja o pisică sau un câine la care sunteți alergic, nu dormiți lângă animalul de companie și spălați-vă pe mâini imediat după contact. Nu vă atingeți ochii, nasul sau gura după ce ați atins un animal.
 • Dacă încercați să vă dați seama ce alergeni vă pot cauza sau agrava simptomele, păstrați un jurnal. Notează ce mănânci și toate activitățile tale pentru a ajuta la identificarea declanșatorilor.
 • Spălați frecvent lenjeria de pat și folosiți apă fierbinte pentru a vă reduce expunerea la acarieni, păr de animale de companie, polen și alți iritanti din aer.
 • Dacă aveți alergii severe, o brățară sau un colier de alertă medicală vă pot ajuta să obțineți asistență medicală în caz de urgență.

Complicațiile alergiilor

Persoanele cu alergii sunt expuse riscului de a dezvolta complicații care variază de la ușoare până la care pot pune viața în pericol.

Anafilaxie

Una dintre cele mai grave complicații alergice este anafilaxia, care este frecvent asociată cu alergii care implică alimente, medicamente precum penicilina și veninul de insecte.

Simptomele anafilaxiei pot include:

 • O scădere a tensiunii arteriale
 • Pierderea conștienței
 • Dificultăți severe de respirație
 • Erupții cutanate
 • Puls rapid sau slab
 • Greață sau vărsături
 • amețeală
 • respirație șuierătoare severă

Anafilaxia este o urgență medicală. Poate provoca convulsii, aritmie ( bătăi neregulate ale inimii ), șoc sau detresă respiratorie.

Dacă dumneavoastră sau cineva din jurul vostru aveți o reacție anafilactică, sunați la 911 sau solicitați imediat asistență medicală.

Astm

Astmul este o boală pulmonară cronică caracterizată prin inflamarea căilor respiratorii și dificultăți de respirație. Un atac de astm provoacă senzație de apăsare în piept, tuse, respirație șuierătoare și episoade de dificultăți grave de respirație.

Peste 24 de milioane de oameni din Statele Unite au astm bronșic, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Alergiile și astmul sunt într-un spectru și se suprapun frecvent, spune Bassett. Nouăzeci la sută dintre copii și 50 la sută dintre adulții cu astm bronșic au astm alergic.

Astmul alergic face ca căile respiratorii inflamate să devină iritate și să răspundă excesiv atunci când un iritant este inhalat, declanșând un atac de astm. Mușchii din jurul căilor respiratorii se strâng, făcând ca acestea să se umfle și să producă în exces mucus . Riscul de a dezvolta astm dacă aveți rinită alergică este semnificativ, spune Bassett.

Alte complicații alergice

Persoanele cu alergii sunt, de asemenea, expuse riscului de a dezvolta:

 • Eczemă (o afecțiune a pielii caracterizată prin inflamație)
 • Infecții ale urechii sau ale plămânilor
 • Sinuzită sau infecție a sinusurilor
 • Polipi nazali (creșteri pe mucoasa nasului sau a sinusurilor)
 • Dureri de cap migrenoase

Cercetare și statistici: Câți oameni au alergii?

Alergiile sunt a șasea cauză principală a bolilor cronice în Statele Unite. Peste 50 de milioane de americani suferă în fiecare an de o boală sau o afecțiune legată de alergie.

Potrivit CDC , cel puțin 19 milioane de americani de 18 ani și peste și peste 5 milioane de copii au fost diagnosticați cu rinită alergică (febra fânului), în 2018. Alți 21 de milioane de copii americani au fost diagnosticați cu alergii respiratorii, alimentare sau cutanate.

Condiții și cauze conexe ale alergiilor

Eczemă

Numită și dermatită atopică, această afecțiune face pielea roșie și mâncărime. Se găsește cel mai adesea la copii, dar și adulții pot avea eczeme. Mai mult de jumătate dintre copiii cu eczeme au, de asemenea, astm și febra fânului până la pubertate.

Apnee obstructivă în somn (OSA)

Persoanele cu rinită alergică pot avea adesea probleme de somn, inclusiv insomnie , neliniște și apnee obstructivă în somn. Și pare să existe o corelație între severitatea alergiilor cuiva și severitatea problemelor de somn.

Cercetările sugerează, de asemenea, că rinita alergică este un factor de risc pentru OSA la copii.

Foto: Freepik

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.