Alergia gastrointestinală

0
-Anunț-

Sindrom complex manifestat prin greață, vărsături, crampe abdominale, diaree, este datorat ingerării ocazionale a unor alergeni specifici, unor alimente sau medicamente. Mai des este determinat de o intoleranţă nespecifică și este consecința unor deficienţe enzimatice (ca de exemplu în intoleranța la lactoză, sau boala celiacă).

Remedii și suplimente pentru sistemul digestiv

Simptomatologia severă (rară), este caracterizată prin greață, vărsături, diaree, dureri abdominale violente, prăbuşirea tensiunii arteriale, cu colaps circulator, uneori chiar deces. Este adesea prezentă și urticaria. Mulți bolnavi susceptibili de astfel de reacții violente observă simptome chiar în gură date de alimentul netolerat (declanşarea rapidă a unor arsuri și mâncărimi ale mucoasei bucale). Simptomele mai puțin severe (crampe, diaree) sunt mai comune. Uneori afte, spasm piloric, constipație spastică, colon iritabil, prurit (mâncărime) anal, eczemă perianală, simptome atribuite alergiei alimentare, deși relaţia este greu de dovedit. De asemenea, gastroenterita eozinofilică poate fi corelată cu alergia la anumite alimente.

În ceea ce priveşte diagnosticul, alergia severă este adesea depistată chiar de bolnav (repetarea simptomelor la ingerarea anumitor alimente).

Altfel, diagnosticul este dificil, deoarece starea bolnavului poate fi datorată unor numeroase probleme funcționale gastrointestinale. Elemente ajutătoare în diagnostic sânt istoria detaliată a suferinţelor, examinarea fizică a bolnavului, prescrierea de diete eliminatorii.

Testele cutanate au valoare redusă. Repetarea simptomelor la ingerarea anumitor alimente este de mare importanţă, dar această asociere nu este specifică numai alergiei.

Ca tratament, este necesară în primul rând eliminarea din alimentație a componentelor care determină alergia. Nu există alt tratament specific.

Sensibilitatea la unul sau la anumite alimente poate dispărea de la sine, după un anumit timp.

Citește și:   Bolile pancreatice

Pot ajuta: desensibilizarea orală (eliminând mai întâi alimentele care provoacă alergia, apoi ingerând zilnic mici cantități, în proporţie crescândă), încălzirea (de exemplu a laptelui) poate să reducă antigenicitatea prin deteriorarea anumitor proteine, dar este de preferat abstinența (când alergia apare strict la unul sau câteva alimente sau componente alimentare).

Tratamentul cu antihistaminice are o valoare redusă, putând să dea și unele reacții generale acute cu urticarie și angioedeme. Tratamentul cu corticoizi este util numai în gastroenterita eozinofilică.

În general vor fi evitate alimentele care provoacă mai des alergia: ouă, scoici, nuci, fructe și vor fi suprimate alcoolul, cafeaua, fumatul, care agravează adesea simptomele. Când fenomenele sânt intense, până la consultarea medicului se pot administra antihistaminice orale (Tavegyl 3 tablete pe zi);

Feniramin (3 tablete pe zi), corticoizi peroral: prednison 10 mg, epinefrină în injecții subcutanate 1:1 000, 0,5 ml (pentru angioedem faringian acut; în cazuri grave sânt necesare traheotomia, oxigenul) și antihistaminice peroral cu efecte tranchilizante: hidroxizina, 1-2 tablete pe zi.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.