Alcătuirea generală a corpului uman

0
Alcătuirea generală a corpului uman
-Anunț-

Corpul omenesc este alcătuit din: cap, gât, trunchi, membre.

  • Capul este alcătuit dintr-o porțiune craniană – în care este conținut creierul cu învelișurile acestuia (meninge) – și o porțiune facială în care se găsesc organe senzitive pentru văz, auz, miros, gust, precum și partea inițială a căii respiratorii (nasul) și a căii digestive (gura și glandele salivare). Cavitatea craniană comunică și se continuă cu canalul vertebral format prin suprapunerea găurilor pe care le au șirul de vertebre ce alcătuiește coloana vertebrală. Creierul se continuă și el cu măduva spinării conținută în canalul vertebral, alcătuind împreună sistemul nervos central. Sistemul nervos central este legat de toate țesuturile și organele prin nervii periferici, care nervii cranieni, care se distribuie capului și gâtului, iar de la măduva spinării pornesc nervii spinali, care inervează peretele trunchiului și membrele. Tot din sistemul nervos central pornesc nervii vegetativi (simpatici și parasimpatici), care inervează organele din tot corpul, dirijându-le funcția.
  • Gâtul are o regiune posterioară – ceafa – și o regiune anterioară alcătuită mai complex din vase de sânge, căi digestive (faringe, esofag), înaintea cărora este situată calea respiratorie (laringe, trahee), înconjurată anterior și pe laturi de glanda tiroidă, care devine foarte evidentă în cazuri patologice (gușă).
  • Trunchiul are în interiorul său cavitatea toracică și cavitatea abdominală, separate intre ele prin mușchiul diafragmă. Cavitatea abdominală comunică și se continua în jos cu cavitatea pelviană, aflată în scobitura oaselor bazinului și mărginită inferior de un planșeu – perineul – în regiunea căruia sunt situate organele genitale externe și orificiul anal. In cavitatea toracică, abdominală și pelviană se găsesc organele interne: astfel, în cavitatea toracică se găsesc cei doi plămâni îmbrăcați într-o membrană seroasă cu două foite numite pleure. Intre plămâni se află inima și vasele mari, care vin sau pleacă de la ea (venele cave, artera aortă). Inima este conținută într-un sac numit pericard înapoia inimii se află esofagul. Inima este legată de plămâni prin mica circulație (circulația pulmonară), iar de restul corpului prin circulația mare.
  • Cavitatea abdominală conține porțiunea cea mai întinsă a tubului digestiv (stomac, intestin subțire, intestin gros) și glandele anexe: ficatul și pancreasul. Splina se află pe teritoriul circulației sangvine a ficatului. Toate aceste organe sunt învelite de o membrană seroasă numită peritoneu, care acoperă și unele din organele situate în cavitate a pelviană.
  • Cavitatea pelviană conține dinapoi înainte trei zone ocupate de organe digestive (rectul), genitale interne (uterul și anexele la femeie, prostata și veziculele seminale la bărbați) și urinare (vezica urinară). înapoia organelor învelite de peritoneu se află spațiul retro peritoneal, în care se găsesc rinichii și ureterele (conductele prin care urina trece din rinichi în vezica urinară).
  • Pleura, pericardul și peritoneul, pe lingă faptul că îmbracă organele pe care le-am arătat, au o dispoziție particulară a foițelor lor, încât formează intre ele cavități: pleurală, pericardică și peritoneală. În mod normal aceste cavități sunt virtuale: ele devin reale în cazuri patologice, când se acumulează în ele sau peritonitele realizând pleureziile, pericarditele).
  • Membrele superioare și inferioare au trăsături comune în modul lor de alcătuire: fiecare este legat de trunchi printr-o centură osoasă (umăr, șold) și apoi se continuă cu extremitatea liberă care este formată din trei segmente. La membrul superior distingem brațul, antebrațul și mina, iar la membrul inferior coapsa, gamba și piciorul. Caracteristic ființei umane este opoziția degetului mare de la mână (police) față de celelalte patru degete, opoziție care permite mișcările fine și complexe ale mâinii omenești.
Citește și:   Grupele sangvine

Foto: Freepik

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.