Agenţi de umplere, lianţi şi ce altceva mai înghiţim?

0
-Anunț-

Vitaminele conţin de obicei mai mult decât putem noi vedea cu ochiul liber şi uneori chiar mai mult decât scrie pe etichetă. Agenţii de umplere, lianţii, lubrefianţii, şi aşa mai departe, toţi aceşti aditivi nu sunt în general menţionaţi. Dar dacă dumneavoastră doriţi să ştiţi ce înghiţiţi, lista de mai jos vă poate fi de ajutor.

Diluanţi sau agenţi de umplere. Sunt materiale inerte adăugate în tablete pentru a le mări volumul aducându-le la dimensiunile necesare procesului de compactare. Fosfatul dicalcic — o excelentă sursă de calciu şi fosfor — este utilizat de către cei mai buni producători, fiind obţinut din roci minerale purificate; se prezintă sub forma unui praf alb. Mai pot fi utilizate în acest scop sorbitolul şi celuloza.

Lianţi. Sunt substanţe care conferă coeziune prafurilor, menţinând laolaltă toţi componenţii tabletei. Celuloza şi etil-celuloza sunt lianţii cei mai folosiţi (celuloza este principalul constituent al fibrelor vegetale). Uneori mai pot fi utilizate lecitina şi sorbitolul.

Iată mai jos o listă a lianţilor care se folosesc de către unii producători, dar de care este bine să vă feriţi:

  • Acacia (gumă arabică) — o răşină vegetală pe care Food and Drug Administration (Departamentul pentru Alimentaţie şi Sănătate al S.U.A.) a declarat-o ca fiind inofensivă, dar care poate cauza accese de astm şi erupţii cutanate la astmatici, gravide şi alergici.
  • Algina (acid alginic sau alginat de sodiu)—un carbohidrat derivat din algele marine. Este în curs de cercetare, suspectat de a determina mutaţii genetice, capabil să inducă afecţiuni ale funcţiilor de reproducere şi malformaţii congenitale. Dacă sunteţi o femeie gravidă, o mamă care alăptează sau dacă intenţionaţi să concepeţi un copil, vă sfătuiesc să evitaţi orice produs care conţine alginaţi.
Citește și:   Plante medicinale pentru alinarea simptomelor alergiilor sezoniere

Lubrefianţi. Sunt substanţe cu rol de ungere, introduse în tabletej pentru a preveni lipirea acestora de maşina care realizează comprimarea Stearatul de calciu şi siliciul sunt lubrefianţii cel mai des utilizaţi. Stearatui de calciu este un produs din uleiurile vegetale naturale; siliciul este un praf alb de origine naturală.

Poate fi de asemenea folosit în scop de lubrefiere şi stearatul de magneziu.

Dezintegratori. Substanţe ca guma arabică, algina şi alginaţir sun introduse în tabletă pentru a uşura sfărâmarea şi dezintegrarea ei dupâ ingurgitare.

Coloranţi. Substanţe ce au menirea de a conferi tabletelor un aspec mai plăcut. Cei mai indicaţi sunt coloranţii obţinuţi din surse naturale — de exemplu clorofila.

Aromatizanţi şi îndulcitori. Folosiţi numai pentru tabletele ce trebuie sfărâmate în gură, cei mai obişnuiţi îndulcitori sunt fructoza dextrinele din malţ, sorbitolul şi maltoza. Glucoza este rareori utilizata de către producătorii de marcă.

Materialele de acoperire. Sunt materiale destinate protecţie împotriva umidităţii; totodată, maschează gustul şi mirosul neplăcut făcând tabletele mai uşor de înghiţit. Cele mai des utilizate sunt zeina agent de acoperire transparent de provenienţă naturală, derivat dintr-o proteină prezentă în porumb — şi ceara de Brazilia, un produs natural extras din palmieri.

Agenţi de uscare. Sunt materiale care împiedică absorbţia apei de către substanţele higroscopice în cursul operaţiilor de fabricare. Cel mai des folosit agent de uscare ţste silicagelul.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.