Aftele – Simptome, cauze, diagnostic, tratament și prevenire

0
Aftele - Simptome, cauze, diagnostic, tratament și prevenire
-Anunț-

Aftele sunt mici ulcere superficiale care se formează în gură. Nu sunt contagioase și, în cele mai multe cazuri, se vor vindeca de la sine sau cu ajutorul remediilor de la domiciliu. Deși pot fi iritante și dureroase, de obicei nu au de ce să vă faceți griji. Uneori, totuși, aceste răni pot fi un semn al unei tulburări de bază mai grave. Indiferent dacă ai de-a face cu prima aftă sau dacă ai un istoric de lungă durată cu aceste leziuni, iată ce trebuie să știi despre ulcerele bucale.

Remedii Afte

Semne și simptome de afte

Majoritatea aftelor sunt minore, măsurând aproximativ 1 milimetru în diametru. Aceste pete albe sau gălbui, cunoscute și sub denumirea de ulcere aftoase, sunt ovale sau rotunde și uneori au o margine roșie.

Deși localizarea unei leziuni poate varia, de obicei veți găsi afte în țesutul moale al gurii: sub limbă, la baza gingiilor sau în interiorul obrajilor sau buzelor.

Este posibil să simțiți disconfortul unei afte – o senzație de furnicături sau de arsură – înainte de a o putea vedea cu adevărat.

Durerea ușoară este tipică cu o răni minore, în timp ce rănile majore pot fi extrem de dureroase.

Cauzele și factorii de risc ai aftelor

Cauza exactă a unei afte este necunoscută, dar există mai multe situații care le fac să apară mai probabil, spune Samantha Rowdin, DMD , un medic ortodont din New York.

Declanșatoarele obișnuite includ aceste evenimente:

 • Leziuni bucale în timpul unei proceduri dentare sau din cauza periajului prea tare, a sportului sau a vă mușca obrazul în timp ce mestecați
 • Sensibilitate la lauril sulfat de sodiu (un ingredient din unele apă de gură și paste de dinți)
 • Modificări hormonale în timpul menstruației
 • Deficiențenutriționale
 • Stres emoțional
 • Alergii la mancare
 • Istoric familial de afte
 • Istoricul personal al unei boli cronice  (boala celiacă,  boala Crohn ,  colită ulceroasă sau o afecțiune care slăbește sistemul imunitar)

Cum este diagnosticată o aftă?

Nu există un test specific pentru a diagnostica o aftă . (4) Mai degrabă, medicul sau dentistul dumneavoastră poate pune un diagnostic cu o examinare vizuală. Dacă o leziune este suspectă sau nu arată ca o aftă, medicul dumneavoastră vă poate recomanda o  biopsie  pentru a identifica leziunea. Această procedură îndepărtează o probă de țesut din leziune pentru examinare ulterioară.

Prognosticul aftelor

Vestea bună este că majoritatea aftelor dispar în una sau două săptămâni fără tratament.

Nu trebuie să mergi la medic pentru o aftă. Dar asta nu înseamnă că ar trebui să ignori o rană. Urmăriți leziunea și discutați cu medicul dumneavoastră sau medicul dentist dacă starea dumneavoastră se înrăutățește sau nu se îmbunătățește.

Ca regulă generală, consultați medicul dumneavoastră primar sau un stomatolog dacă o aftă crește în dimensiune sau durează mai mult de două săptămâni. De asemenea, ar trebui să consultați un medic dacă aveți dureri extreme sau dacă febra însoțește o aftă. Lenețea și ganglionii limfatici umflați care însoțesc o rănire sunt motive pentru a consulta medicul dumneavoastră.

Este o aftă sau altceva?

Dacă nu aveți antecedente de afte, s-ar putea să vă întrebați: sunt aftele și herpesul bucal același lucru?

Atât afte, cât și herpes labial ( vezicule febrile ) cauzează leziuni bucale, dar aceste afecțiuni sunt destul de diferite, spune dr. Rawdin.

„Aftele recidivante diferă de afte bucale, care sunt cauzate de herpesvirus, prin faptul că  nu sunt  contagioase și nu se vor forma pe țesuturile keratinizate ale zonei bucale, cum ar fi buzele și de-a lungul liniei gingiilor dinților”. explică Rawdin. Herpesul labial, pe de altă parte, sunt extrem de contagioase și se răspândesc prin salivă sau contactul cu pielea.

Rețineți că nu orice răni din gură este o aftă. Consultați-vă medicul sau medicul dentist dacă nu puteți distinge o aftă de o herpes rece sau dacă simțiți că ați putea avea un alt tip de răni.

Leziunile orale care ar putea imita afte includ următoarele afecțiuni:

 • Leucoplazia Aceste pete albe din gură nu sunt dureroase, dar ar putea fi precanceroase.
 • Lichenul plan Această afecțiune inflamatorie poate provoca pete albe în gură.
 • Afte bucal Aceasta este o infecție fungică care produce pete albe în interiorul gurii.
 • Cancerul bucal Ulcerațiile albe și dureroase pot fi un semn al cancerului oral.
 • Eritroplazia Aceste pete roșii sau albe, care tind să dureze mai mult decât afte, pot fi, de asemenea, precanceroase.
Citește și:   Ce sunt antidepresivele?

Unele dintre leziunile de mai sus sunt inofensive și provoacă doar un ușor disconfort. Alte leziuni însă, în special cele precanceroase, sunt mai grave. Este important să se investigheze orice leziuni care persistă.

Este posibil ca o leziune să fie un semn de cancer oral. Într-un astfel de scenariu, diagnosticul și tratamentul precoce pot împiedica răspândirea cancerului în alte părți ale corpului, inclusiv în esofag și ganglioni limfatici. Când apare o pată suspectă, este, de asemenea, important să excludem eritroplazia și leucoplazia, care ar putea fi precanceroase sau canceroase.

Durata aftelor

Majoritatea aftelor sunt de scurtă durată. De obicei, se limpezesc în una sau două săptămâni, deși o afte majoră poate dura până la șase săptămâni pentru a se vindeca.

Rănile minore se vindecă fără a lăsa o cicatrice, iar durerea sau usturimea se ameliorează treptat după câteva zile.

Aftele majore sunt mai puțin frecvente și tind să fie mai mari și mai adânci decât aftele minore. Din cauza adâncimii, aceste răni sunt mai dureroase și durează mai mult să se vindece. Există, de asemenea, riscul de a forma cicatrici cu o aftă majoră.

Aftele herpetiforme sunt o formă rară a acestor leziuni, constând din grupuri de răni minuscule (oriunde de la 10 la 100) sau o singură leziune mare. Din fericire, aceste răni se vindecă de obicei fără cicatrici. Nu lăsați numele să vă încurce – afte herpetiforme nu sunt cauzate de  virusul herpes simplex și nici nu sunt contagioase.

Vă puteți aștepta la vindecarea completă în aproximativ una sau două săptămâni pentru o aftă minoră sau herpetiformă. Aftele majore durează mai mult să se vindece, aproximativ șase săptămâni.

Aftele sunt, de asemenea, împărțite în două categorii: simple și complexe. Rănile simple apar de aproximativ trei sau patru ori pe an. Rănile complexe se dezvoltă mai des și tind să dureze mai mult.

Opțiuni de tratament și medicamente pentru afte

Pentru afte care provoacă durere, multe produse fără prescripție medicală pot ameliora simptomele și pot promova vindecarea.

Remedii Afte

Opțiuni de medicamente

Apele de gură, pastele topice sau cremele care conțin  dexametazonă (Decadron)  sau  lidocaină (Akten, Glydo, Lidoderm) ajută la reducerea inflamației.

Analgezicele precum  ibuprofenul (Advil, Motrin)  pot atenua inflamația.

Dacă aveți o aftă încăpățânată care nu răspunde la tratamentul la domiciliu, discutați cu medicul sau stomatologul pentru a vedea dacă un gel de cortizon prescris sau o apă de gură antibacteriană este potrivită pentru dvs. Dacă rănile sunt complexe și extinse și nu răspund la tratamentul topic, medicul dumneavoastră vă poate prescrie un corticosteroid oral pentru a accelera vindecarea. Utilizarea prelungită a corticosteroizilor sistemici   are efecte adverse, totuși, așa că un curs alternativ de tratament este recomandat pentru persoanele cu răni cronice.

Puteți chiar să fiți candidat pentru cauterizare, în care un tratament cu laser sau chimic este utilizat pentru a arde țesutul afectat.

Terapii alternative și complementare

Puteți să vă faceți singuri apă de gură folosind o soluție de sare și apă caldă sau peroxid de hidrogen și apă. Gargara cu acestea (dar fără înghițirea lor) poate ajuta la reducerea iritației. Un alt remediu de acasă pe care s-ar putea să-l încercați este aplicarea de gel calmant de aloe vera .

Puteți aplica un amestec de jumătate de peroxid de hidrogen și jumătate de apă direct pe rană folosind un tampon de bumbac și apoi tamponați o cantitate mică de lapte de magnezie pe rană. Repetați acest lucru de trei până la patru ori pe zi.

Citește și:   Bolile gingiei, parodonțiului și gurii

Ați putea încerca, de asemenea, să sugeți așchii de gheață pentru a amorți zona.

Prevenirea aftelor

Deoarece cauza aftelor este necunoscută, este posibil să nu puteți preveni toate focarele. Dar câteva ajustări la rutina zilnică vă pot reduce numărul de focare.

Alimentele și băuturile acide pot provoca afte la unele persoane, așa că evitați orice alimente care vă irită gura. „Dacă pacienții mei se plâng de afte obișnuite, recomand să țin un jurnal alimentar”, spune  Jennifer Silver, DDS , dentist cu sediul în Calgary, Alberta.

„Notați tot ce mâncați și beți, precum și ori de câte ori aveți o afte. Este posibil să începeți să observați că consumul anumitor alimente sau băuturi se va corela cu un focar de afte”, spune dr. Silver. Aceste alimente pot include ananas , roșii, grapefruit și portocale și alimente picante sau sărate.

Există, de asemenea, o legătură între afte și deficiențe nutriționale.

„Aftele recidivante diferă de afte bucale, care sunt cauzate de herpesvirus, prin faptul că  nu sunt  contagioase și nu se vor forma pe țesuturile keratinizate ale zonei bucale, cum ar fi buzele și de-a lungul liniei gingiilor dinților”. explică Rawdin. Herpesul labial, pe de altă parte, sunt extrem de contagioase și se răspândesc prin salivă sau contactul cu pielea.

Rețineți că nu orice răni din gură este o aftă. Consultați-vă medicul sau medicul dentist dacă nu puteți distinge o aftă de o herpes rece sau dacă simțiți că ați putea avea un alt tip de răni.

Leziunile orale care ar putea imita afte includ următoarele afecțiuni:

 • Leucoplazia Aceste pete albe din gură nu sunt dureroase, dar ar putea fi precanceroase.
 • Lichenul plan Această afecțiune inflamatorie poate provoca pete albe în gură.
 • Afte bucal Aceasta este o infecție fungică care produce pete albe în interiorul gurii.
 • Cancerul bucal Ulcerațiile albe și dureroase pot fi un semn al cancerului oral.
 • Eritroplazia Aceste pete roșii sau albe, care tind să dureze mai mult decât afte, pot fi, de asemenea, precanceroase.

Unele dintre leziunile de mai sus sunt inofensive și provoacă doar un ușor disconfort. Alte leziuni însă, în special cele precanceroase, sunt mai grave. Este important să se investigheze orice leziuni care persistă.

Este posibil ca o leziune să fie un semn de cancer oral. Într-un astfel de scenariu, diagnosticul și tratamentul precoce pot împiedica răspândirea cancerului în alte părți ale corpului, inclusiv în esofag și ganglioni limfatici. Când apare o pată suspectă, este, de asemenea, important să excludem eritroplazia și leucoplazia, care ar putea fi precanceroase sau canceroase.

Durata aftelor

Majoritatea aftelor sunt de scurtă durată. De obicei, se limpezesc în una sau două săptămâni, deși o afte majoră poate dura până la șase săptămâni pentru a se vindeca.

Rănile minore se vindecă fără a lăsa o cicatrice, iar durerea sau usturimea se ameliorează treptat după câteva zile.

Aftele majore sunt mai puțin frecvente și tind să fie mai mari și mai adânci decât aftele minore. Din cauza adâncimii, aceste răni sunt mai dureroase și durează mai mult să se vindece. Există, de asemenea, riscul de a forma cicatrici cu o aftă majoră.

Aftele herpetiforme sunt o formă rară a acestor leziuni, constând din grupuri de răni minuscule (oriunde de la 10 la 100) sau o singură leziune mare. Din fericire, aceste răni se vindecă de obicei fără cicatrici. Nu lăsați numele să vă încurce – afte herpetiforme nu sunt cauzate de  virusul herpes simplex și nici nu sunt contagioase.

Vă puteți aștepta la vindecarea completă în aproximativ una sau două săptămâni pentru o aftă minoră sau herpetiformă. Aftele majore durează mai mult să se vindece, aproximativ șase săptămâni.

Aftele sunt, de asemenea, împărțite în două categorii: simple și complexe. Rănile simple apar de aproximativ trei sau patru ori pe an. Rănile complexe se dezvoltă mai des și tind să dureze mai mult.

Opțiuni de tratament și medicamente pentru afte

Pentru afte care provoacă durere, multe produse fără prescripție medicală pot ameliora simptomele și pot promova vindecarea.

Citește și:   Fibrilația atrială - Simptome, cauze, diagnostic, tratament și prevenire

Opțiuni de medicamente

Apele de gură, pastele topice sau cremele care conțin  dexametazonă (Decadron)  sau  lidocaină (Akten, Glydo, Lidoderm) ajută la reducerea inflamației.

Analgezicele precum  ibuprofenul (Advil, Motrin)  pot atenua inflamația.

Dacă aveți o aftă încăpățânată care nu răspunde la tratamentul la domiciliu, discutați cu medicul sau stomatologul pentru a vedea dacă un gel de cortizon prescris sau o apă de gură antibacteriană este potrivită pentru dvs. Dacă rănile sunt complexe și extinse și nu răspund la tratamentul topic, medicul dumneavoastră vă poate prescrie un corticosteroid oral pentru a accelera vindecarea. Utilizarea prelungită a corticosteroizilor sistemici   are efecte adverse, totuși, așa că un curs alternativ de tratament este recomandat pentru persoanele cu răni cronice.

Puteți chiar să fiți candidat pentru cauterizare, în care un tratament cu laser sau chimic este utilizat pentru a arde țesutul afectat.

Terapii alternative și complementare

Puteți să vă faceți singuri apă de gură folosind o soluție de sare și apă caldă sau peroxid de hidrogen și apă. Gargara cu acestea (dar fără înghițirea lor) poate ajuta la reducerea iritației. Un alt remediu de acasă pe care s-ar putea să-l încercați este aplicarea de gel calmant de aloe vera .

Puteți aplica un amestec de jumătate de peroxid de hidrogen și jumătate de apă direct pe rană folosind un tampon de bumbac și apoi tamponați o cantitate mică de lapte de magnezie pe rană. Repetați acest lucru de trei până la patru ori pe zi.

Ați putea încerca, de asemenea, să sugeți așchii de gheață pentru a amorți zona.

Prevenirea aftelor

Deoarece cauza aftelor este necunoscută, este posibil să nu puteți preveni toate focarele. Dar câteva ajustări la rutina zilnică vă pot reduce numărul de focare.

Alimentele și băuturile acide pot provoca afte la unele persoane, așa că evitați orice alimente care vă irită gura. „Dacă pacienții mei se plâng de afte obișnuite, recomand să țin un jurnal alimentar”, spune  Jennifer Silver, DDS , dentist cu sediul în Calgary, Alberta.

„Notați tot ce mâncați și beți, precum și ori de câte ori aveți o afte. Este posibil să începeți să observați că consumul anumitor alimente sau băuturi se va corela cu un focar de afte”, spune dr. Silver. Aceste alimente pot include ananas , roșii, grapefruit și portocale și alimente picante sau sărate.

Există, de asemenea, o legătură între afte și deficiențe nutriționale.

„Optimizarea nutriției este prima apărare împotriva aftelor recurente”, explică  Deborah Malkoff-Cohen, RD , dietetician cu sediul în New York City. Deficiențele care pot contribui la apariția aftelor includ  vitamina B12 ,  fier ,  zinc și  acid folic . Mâncarea unei diete bine echilibrate sau a suplimentelor adecvate este modul în care vă mențineți sistemul imunitar sănătos și funcțional la maxim, notează Malkoff-Cohen.

Îmbunătățirea igienei bucale poate reduce, de asemenea, riscul de afte. Fiți blând atunci când  vă spălați pe dinți  pentru a evita rănirea sau iritarea pielii delicate din interiorul gurii. Și asigurați-vă că vă periați și folosiți ata în fiecare zi pentru a vă menține gura curată și pentru a elimina bacteriile.

Ca măsură suplimentară de precauție, stați departe de produsele orale care conțin lauril sulfat de sodiu, în cazul în care aveți o sensibilitate la acest ingredient.

Cercetare și statistici: cine face afte?

Aproximativ 20% dintre noi avem în mod regulat afte. Deși o aftă se poate dezvolta la oricine, rănile tind să afecteze femeile mai des decât bărbații. Ele apar mai frecvent în adolescența și în adolescența tânără și, adesea, în jurul acelei vârste, oamenii dezvoltă pentru prima dată afte.

Condiții și cauze înrudite ale aftelor

După cum s-a menționat mai sus, afte, uneori, rezultă din deficiențe nutriționale, cum ar fi prea puțină vitamina B12 , zinc , acid folic sau fier.

Și afte complexe pot apărea la pacienții care au boli ale sistemului imunitar, cum ar fi  lupusul ; boli inflamatorii intestinale ( boala Crohn , colita ulcerativa); și  HIV/SIDA.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.