Afecțiuni ale sistemului nervos central

0
-Anunț-

Ținând seama de uzul și abuzul de sedative, somnifere, tranchilizante, excitante sintetice, care în țările dezvoltate cu ritm intens, competițional, mercantil, de viață cotidiană supusă stresului, a luat proporții alarmante folosirea zilnică a drogurilor; luând în considerare efectele secundare nocive ale acestor droguri, fitoterapia joacă un rol important in acest domeniu. Există o gamă variată de plante medicinale cu efecte sedative, calmante sau altele cu efecte stimulative ale sistemului nervos central. Bineînțeles că nu ne vom referi la opiacee, canabis, cocaină ș.a. sau la psihotrope de origine vegetală pură sau de semisinteză.

Pentru efectele lor sedative centrale fitoterapia recomandă următoarele specii lipsite de nocivitate, în cazul în care se respectă dozele indicate: florile, frunzele și fructele de păducel (Folia crataegi cum floribus et fructus crataegi) sub formă de infuzie, o linguriță la o cană, din care se bea seara o cană înainte de culcare. În cazurile in care datorită activității pe teren sau specificului muncii nu este totdeauna posibilă prepararea unei infuzii, se recomandă tinctura de paducel (Tinctura crataegi), care se prepară din 20 g plantă la 100 ml alcool de 60-70°, prin macerare timp de 10 zile. Se iau 10 15 picături de 3 ori pe zi, in special in partea a doua a zilei.

Nu întâmplător am situat pe primul loc păducelul. Fitoterapia modernă numește infuzia de păducel ,,laptele vârstnicilor” având pe lângă efectele sedative și proprietatea de a preveni accidentele cardio-vasculare.

Tot pentru efecte sedative se recomandă infuzia de talpa gâștii (Herba leonuri), 2-3 linguri de plantă la o cană cu apă, din care se administrează 4-6 linguri pe zi, ultimele două înainte de culcare. Din această plantă se poate prepara și o tinctură prin procedeul descris mai înainte. Se iau 20-40 picături de 3 ori pe zi.

Citește și:   Splinuța (Solidago virga-aurea)

Sunt bine cunoscute efectele sedative ale rădăcinii de valeriană (Valeriana officinalis), care sub formă de infuzie, o linguriță la o cană (1-2 căni pe zi), sub formă de pulbere de rădăcină de 3 ori pe zi câte 1/4 linguriță sau sub formă de tinctură (tinctura valerianae) 15-20 de picături se poate folosi ori de câte ori se simte nevoia. Pentru a diminua gustul și mirosul neplăcut (pentru unii) al valerianei (care in Evul Mediu era apreciată ca unul din cele mai fine” parfumuri), planta se poate asocia cu flori de levănțică, sulfină, salvie sau roiniță, plante de asemenea considerate sedative. tei.

Ca anafrodisiace (calmante ale excitației sexuale exagerate) se utilizează infuzie de conuri de hamei, 1-2 lingurițe la o cană. Se beau 2-3 căni pe zi. Ca stimulente nervoase centrale din plantele indigene pe primul loc se află rădăcina de gentiana (Radix gentianae) sub formă de infuzie 1/4-1/2 linguriță la o cană sau sub formă de tinctură, 10-15 picături de 2 ori pe zi. Radățiuni glandulare. În lipsa acestei plante se poate folosi infuzia celelalte funcfierea pământului (Herba centauri) și fructele de angelică (Fructus angelicae preparată din archangelicae). Aceste specii de plante au și efecte afrodisiace (prin act reflex). Literatura fitoterapică mai recomandă în acest scop o cură îndelungată cu salată de țelină.

Această succintă prezentare selectivă a celor mai importante specii de plante medicinale din flora țării noastre și modul de utilizare a lor în ,,farmacia casei” a avut un dublu scop: – sublinierea multiplelor proprietăți terapeutice ale plantelor medicinale și aromatice; diminuarea abuzului de medicamente și droguri, din care unele sunt utile ca ,,prim ajutor” în cazuri grave sau în cazul in care nu există echivalente in regnul vegetal.

Citește și:   Tipuri de medicamente

Atât cei cu afecțiuni acute, cât și cei cu diferite boli cronice au posibilitatea de a opta intre ,,Farmacia Naturii” și cea industrială chimică de sin teză, care are un rol important și bine definit in terapeutica modernă. Considerăm că o terapie rațională, neexagerată de o parte sau de alta si în special bine condusă de medicul specialist poate contribui efectiv la tratamentul celor mai diferite afecțiuni la toate vârstele. În același timp, un regim alimentar echilibrat, o conduită fizică, psihică și morală integrată. În limitele normalului, constituie factorul esențial de prevenire și de înlăturare a celor mai multe afecțiuni.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.