Activitatea inimii

1
Activitatea inimii
-Anunț-

Substantele nutritive sant supuse la inceput unei prelucrări chimice in tubul digestiv, iar apoi se absorb in sange, care le transportă in toate organele si tesuturile; sangele aduce aici și oxigenul din plămîni. El debarasează fesuturile de produsele de metabolism, transportă bioxidul de carbon in plămini, iar restul produselor de metabolism, in rinichi şi alte organe, de unde se elimină la exterior. Toate acestea pot firealizate numai în cazul cand singele circulă neîntrerupt în vasele sanguine. Circulația neîntreruptă a sîngelui este asigurată de activitatea inimii.

Inima reprezintă un organ muscular puternic. In interiorul ei se găsesc patru cavităti pline cu sange. Inima este despărtită printr-un sept longitudinal in două jumătăti -stangă şi dreaptă- care nu comunică una cu alta. Fiecare jumătate la randul ei este împărtită printr-un perete (sept) orizontal în două cavităti: atriu şi ventricul. Aceste cavităti comunică una cu alta printr-un orificiu: atriul drept cu ventriculul drept şi atriul stang cuventriculul sting.

La nivelul orificiilor se găsesc nişte supape special valvulele, care se deschid sub fluenta presiunii sanguine numai intr-un singur sens, şi anume spre ventriculi. De aceea sîngele poate trece din atriu spre ventricul, dar nu poate trece in sens invers din ventriculi in atrii. Datorită acestui lucru se asigură circulatia singelui mereu în acelaşi sens.

Inima se contractă ritmic, de 60-70 de ori pe minut la omul adult, începînd cu atriile, şi apoi după 0,1 secunde urmînd contractia ventriculilor. Prin contractia inimii, în cavitătile sale creşte presiunea şi sangele este împins în sensul permis de valvule, adică din atrii în ventriculi şi din ventriculi în vasele sanguine mari eferente aorta şi artera pulmonară portiunea incipientă a cărora există valvule, care împiedică întoarea sangelui în cavitătile inimii.

Citește și:   Pulsul și presiunea sanguină

Cantitatea totală a sangelui reprezintă aproximativ 1/13 din greutatea corpului omenesc; în medie, ea este de 5 1. Cu fiecare contractie, inima expulzează aproximativ 70 ml (1/3 de pahar) sange în aortă şi tot atat in artera pulmonară.

Efortul pe care trebuie să-l depună în permanentă inima, se poate aprecia după următoarele cifre. In fiecare oră, inima se contractă de 4 200 de ori şi prin urmare pompează aproximativ 300 L sange. Pe zi inima se a contractă de 100 000 de ori; într-un an, de 36 000 000 de ori; prin urmare, într-o zi prin inimă trec aproximativ de 7 000 L de sange, iar într-un an, 25 000 000 L.

Inima poate lucra atat de mult fără să obosească, deoarece după fiecare contractie a sa urmează o perioadă de repaus, de relaxare a ei. Această alternare a activitătii şi repausului asigură activitatea ritmică neîntreruptă a inimii in decurs de mai multi zeci de ani.

- Anunț -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.