
Hormonii produşi de glandele cu secreție internă asigură schimbul normal de substanțe. Dacă la un animal se extirpă pe cale chirurgicală glandele suprarenale sau paratiroide, el moare curand. Rezultă că fără prezența în organism a acestor hormone produși de glandele extirpate organismul nu poate exista.
Glandele cu secreție internă produc hormoni care asigură creșterea normală a scheletului, creșterea și dezvoltarea normală a întregului organism. Experiențele pe animale tinere în plină dezvoltare au arătat că după îndepărtarea glandei tiroide sau a hipofizei, animalele prezintă o întarziere în creştere. Este suficient însă să se transplanteze animalelor operate glanda extirpată sau să se introduce în organism în mod artificial hormonii produși de glanda extirpată, ca animalele să înceapă să crească normal.
Se întalnese uneori oameni cu o talie foarte mică sau, din contra, foarte mare. Talia pitică sau gigantă este de obicei legată de o tulburare a activității normale a glandelor cu secreție internă în copilărie.
Din cele expuse rezultă rolul imens pe care-l joacă glandele cu secreție internă în dirijarea funcțiilor fiziologice.
Unele glande posedă, atat o secreție externă, cat și una internă.
Drept exemplu poate servi pancreasul. Unele celule ale acestei glande produc sucul pancreatic, care se elimină prin canalul excretor în intestin și contribuie la digerarea alimentelor. Aceasta reprezintă secreția externă. Dar în pancreas există de asemenea „insule” de ce lule cu secreție internă, care produc un hormone special, insulina, care este absorbită în sânge. Ea are o influență mare asupra metabolismului glucidelor. Dacă în sânge apare o cantitate însemnată de zahăr, excesul său se elimină prin urină; astfel se întîmplă bunăoară în diabetul zaharat. In acest caz, introducerea insulinei în organism micşorează cantitatea de zahar din sânge și ameliorează starea bolnavului.
Glandele sexuale au de asemenea, atât o secreție externă (în glandele masculine se produce sperma, iar în cele feminine ovulele), cât și o secreție internă – elaborarea unor hormoni sexuali speciali. Hormonii sexuali masculini au influențe asupra creșterii si influenteaza maturarea sexuala. Talia mai înaltă a bărbatului, oasele iliace mai largi la femeie şi dezvoltarea glandelor mamare, creșterea parului pe față la bărbat și absența pe obrazul femeii, vocea mai groasa la bărbat și mai subțire la femeie şi multe altele (aşa-numitele caractere sexuale secundare), toate acestea sint rezultatul acțiunii diferite a hormonilor sexuali masculini şi feminini.
Glandele cu secreție internă se gasesc în relații stranse unele cu altele și cu sistemul nervos. Insăşi producerea de hormoni în glande este reglata de sistemul nervos. Este suficient să arătăm că atunci cînd omul este emoționat activitatea glandelor sale cu secreție internă se modifică vizibil.