Am fost cu toții acolo: este dimineața unei întâlniri importante sau a unei întâlniri importante. Te uiți în oglindă și ce vezi? O evaziune.
Fie că este vorba de un coș sau de un grup de pete, acneea este o problemă comună care afectează oameni de toate vârstele – băieți, fete, bărbați și femei.
Soluție pentru acnee și puncte negre
Acneea, sau acneea vulgară, apare atunci când glandele din piele produc și secretă prea mult ulei natural al pielii, numit sebum.
Sebumul, împreună cu celulele moarte ale pielii, poate înfunda porii, ducând la acnee. Și uneori, bacteriile numite Cu tibacterium acnes ( C. acnes ) intră în pori, provocând acnee inflamată.
Cuprins
- Semne și simptome de acnee
- Cauzele și factorii de risc ai acneei
- Cum este diagnosticată acneea?
- Opțiuni de tratament și medicamente pentru acnee
- Prevenirea acneei
- Sfaturi de dietă pentru acnee
- Mituri ale acneei
Semne și simptome de acnee
Acneea este cea mai frecventă afecțiune a pielii care afectează oamenii din Statele Unite, conform Academiei Americane de Dermatologie (AAD).
Aproximativ 50 de milioane de americani trăiesc cu acnee, iar cei mai mulți dintre ei sunt adolescenți sau tineri. Aproximativ 85% dintre adolescenți vor avea în cele din urmă acnee, notează AAD.
Acneea este un termen larg pentru diferite tipuri de erupții care au toate simptome diferite, conform Johns Hopkins Medicine. National Institutes of Health și New York University Langone Health notează că există șase tipuri specifice de acnee:
- Puncte albe Un punct alb se formează atunci când un por închis este afectat de ulei și celule moarte ale pielii. Apare ca o umflătură albă pe suprafața pielii.
- Puncte negre Într-un punct negre, porul este doar parțial înfundat și rămâne deschis. Punctele negre devin negre atunci când uleiul și celulele moarte ale pielii reacționează la oxigenul din aer.
- Papule Papulele sunt niste cosuri rosii, dure. Se formează atunci când bacteriile sunt prinse într-un por.
- Pustulele Pustulele sunt similare cu papulele, dar conțin puroi care este format din celule albe moarte.
- Noduli Aceste leziuni inflamate mari apar atunci când un coș se extinde în straturile mai profunde ale pielii.
- Acnee chistică Acest tip de acnee severă este similară cu nodulii și se formează atunci când stratul profund al pielii devine inflamat. Diferența este că chisturile conțin puroi. Aceste bulgări roșii sunt moi, dureroase și greu de tratat. De obicei, acestea necesită o vizită la un dermatolog.
În același mod în care acneea poate lua diverse forme, severitatea acneei variază și în funcție de tip.
Punctele negre și punctele albe sunt neinflamatorii și de obicei mai ușor de controlat, conform AAD. Papulele și pustulele sunt un tip inflamator de acnee. Dar inflamația nu înseamnă neapărat acnee severă.
„Persoanele cu acnee ușoară pot avea puncte albe și puncte negre și câteva – dar nu mai mult de 10 – coșuri inflamate, roșii numite papule sau pustule”, spune medicul dermatolog Yoram Harth, MD , director medical al MDacne , din San Francisco .
Punctele albe și punctele negre, deși sunt tipurile mai puțin severe, pot deveni totuși o problemă moderată. „Persoanele cu acnee moderată pot avea multe puncte negre și puncte albe, precum și 10 până la 30 de coșuri roșii, inflamate”, spune dr. Harth.
Acneea severă include prezența unor noduli și chisturi sau multe erupții pe diferite părți ale corpului – față, spate, gât și piept.
„Persoanele cu acnee severă vor avea, de obicei, mai mult de 30 de coșuri roșii, inflamate în orice moment. Ele pot avea, de asemenea, câteva chisturi și noduli profundi, care sunt mai dificil de tratat și de obicei se vindecă cu cicatrici”, spune el.
Cauzele și factorii de risc ai acneei
Chiar dacă înțelegi cum este acneea (ulei + celule moarte ale pielii = pori înfundați), s-ar putea să te întrebi de ce îți erupe pielea în timp ce alți oameni par să aibă întotdeauna pielea curată.
O serie de factori pot exacerba acneea sau pot crește riscul.
Modificări ale nivelurilor hormonale (cum ar fi în timpul pubertății sau menstruației) Schimbarea hormonilor face ca glandele sebacee să secrete mai mult sebum, după cum notează AAD.
Cosmetice sau produse de îngrijire a părului Cosmeticele uleioase vă pot înfunda porii, făcându-vă susceptibil la erupții.
A avea antecedente familiale de acnee Se pare că există o legătură între acnee și gene. Așa că, dacă părinții tăi s-au luptat cu acnee, poți și tu.
Unele medicamente Este posibil să aveți acnee dacă luați alte medicamente, cum ar fi corticosteroizi sau litiu .
Ceva care freacă pielea (cum ar fi o pălărie, o cască sau o mască de față) Erupțiile pot apărea, de asemenea, ori de câte ori există orice tip de presiune sau frecare pe piele, spune Kara Shah, MD, dermatolog general și pediatru certificat de către Kenwood Dermatology în Cincinnati. Aceasta se numește acnee mecanică. În vremea COVID-19 , maskne sau „acnee cu mască” a devenit, în mod nesurprinzător, o problemă, având în vedere ceea ce știu dermatologii despre efectele frecării asupra pielii.
Stresul Stresul crește nivelul de cortizol al corpului tău , un hormon care face ca glandele tale să producă mai mult sebum, conform KidsHealth.org.
Cum este diagnosticată acneea?
Un medic sau un dermatolog poate diagnostica de obicei acneea uitându-vă la piele, notează John Hopkins Medicine. Îți vor examina fața, pieptul, spatele și orice alte zone în care apare acneea.
Unele afecțiuni ale pielii sunt uneori confundate cu acnee. Dacă credeți că aveți acnee, dar pielea dumneavoastră nu se îmbunătățește cu tratament sau se agravează, medicul dumneavoastră vă poate pune un diagnostic precis.
Durata acneei
Durata acneei variază de la persoană la persoană. Când acneea se dezvoltă în anii adolescenței, adesea devine mai puțin o problemă până la vârsta de douăzeci de ani, potrivit NHS.
Din păcate, unii oameni se luptă cu acnee chiar și până la douăzeci de ani. De fapt, aproximativ 3 la sută dintre adulții de peste 35 de ani continuă să aibă acnee între timp.
Opțiuni de tratament și medicamente pentru acnee
Nu există un remediu pentru acnee, dar tratamentele pot scăpa și pot preveni noile erupții. Tratamentul pentru acnee care este cel mai bun pentru tine depinde de severitatea acneei tale.
Un regim bun de îngrijire a pielii este adesea prima linie de apărare pentru acnee ușoară sau coș ocazional. Dar, uneori, este nevoie de tratament pentru a menține pielea sănătoasă.
Produse fără prescripție medicală
Potrivit Clinicii Mayo, aceste soluții includ produse de curățare, loțiuni, creme, geluri și tampoane pentru față. Acestea conțin de obicei ingrediente pentru combaterea acneei, cum ar fi:
- Peroxid de benzoil
- Acid glicolic
- Acid salicilic
- Acid azelaic
- Niacinamidă
- Retinoizi topici
Aceste ingrediente funcționează fie prin prevenirea blocării foliculilor de păr, combaterea bacteriilor de pe piele, reducerea producției de ulei sau exfolierea stratului superior al pielii.
Harth explică că pentru a vindeca acneea corporală – cum ar fi acneea din spate – veți avea nevoie de un tratament eficient împotriva acneei, cum ar fi peroxidul de benzoil, care este cel mai eficient pentru acneea corporală, notează AAD.
Produse prescrise
Opțiunile pentru unguente, creme și loțiuni pe care le puteți primi de la dermatologul dvs. includ:
- Antibiotice topice (Benzaclin Pump, BenzaClin, Neuac, Onexton, Duac și Acanya)
- Antibiotice orale ( Minocin, Oracea )
- Retinoizi ( Differinși Tazorac )
- Contraceptive orale pentru femei( Ortho Tri-Cyclen , Yaz)
- Medicamente antihormonale orale pentru femei ( Spironolactonă)
- Medicamente antihormonale topice pentru femei, cum ar fi Winlevi (clascoteronă)
- Isotretinoin(Sotret, Claravis, Amnesteem, Accutane și altele), o pastilă care este prescrisă selectiv pentru a gestiona acneea foarte severă și este sub supraveghere atentă de către un profesionist din domeniul sănătății
- Injecții cu un corticosteroid
Proceduri dermatologice
Pentru acneea încăpățânată, dermatologul dumneavoastră vă poate recomanda un tratament la cabinet, cum ar fi terapia de refacere cu laser sau un peeling chimic. Alte tratamente în cabinet includ terapia cu lumină, injecțiile cu steroizi sau drenajul și extracția de chisturi și cosuri, conform Clinicii Mayo.
Importanța consecvenței în tratarea acneei
Probabil va trebui să tratezi acneea pentru o perioadă lungă de timp – nu numai în timpul unei erupții. De asemenea, nu opriți un tratament pentru acnee până când medicul dumneavoastră vă spune că este în regulă – altfel, riscați să aveți o nouă erupție chiar atunci când pielea începe să se limpezească, notează Societatea pentru Dermatologie Pediatrică.
Fără tratament, este posibil să aveți erupții persistente și cicatrici ale pielii. Anxietatea și stima de sine scăzută sunt, de asemenea, asociate cu acneea persistentă, potrivit unei recenzii publicate în martie 2018 în International Journal of Women’s Dermatology .
Terapii alternative și complementare
Deși terapiile tradiționale pentru acnee s-au dovedit eficiente, poate doriți să experimentați cu remedii la domiciliu pentru a vă completa planul. Deși aceste opțiuni nu vor fi la fel de eficiente ca medicamentele sau procedurile, ele pot avea mai puține efecte secundare. Unele medicamente pentru acnee pot provoca amețeli, stomac deranjat , sensibilitate la soare și cheaguri de sânge.
Ingredientele care pot ajuta la combaterea acneei includ:
- Castraveți
- Miere
- Iaurt
- Fulgi de ovaz
- Turmeric
Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina eficacitatea remediilor de acasă pentru acnee.
Prevenirea acneei
Nu este suficient să înțelegeți ce cauzează acneea. De asemenea, ar trebui să luați măsuri pentru a opri cosurile înainte ca acestea să apară.
- Spălați-vă fața de două ori pe zi. Utilizați apă caldă și un demachiant ușor și nu frecați prea tare, altfel ați putea deteriora stratul protector al pielii și ați agrava acneea, avertizează Harth.
- Ține părul de pe față. Părul gras și gras poate face pielea grasă, ceea ce vă poate înfunda porii și poate provoca acnee. Spălați-vă părul în mod regulat și țineți părul de pe față.
- Utilizați produse de îngrijire a pielii fără ulei. Căutați produse „noncomedogenice” de îngrijire a pielii, care nu înfundă porii. Produsele noncomedogenice sunt mai puțin susceptibile de a duce la izbucniri de acnee.
- Nu dormi machiat. Îndepărtarea tuturor urmelor de machiaj înainte de culcare îți menține porii deschiși și previne acneea. Uneori, apa caldă nu este suficientă pentru a îndepărta machiajul. „De obicei, va trebui să utilizați șervețele demachiante fără ulei pe lângă demachiant”, notează Harth. Unii dermatologi recomandă și apa micelară ca parte a unei rutine de dublă curățare pentru a ajuta la îndepărtarea machiajului fără a lăsa un reziduu uleios în urmă.
- Nu-ți atinge fața. Cu cât vă atingeți mai mult fața, cu atât este mai mare riscul de a transfera ulei și murdărie de la mâini pe față, conform AAD. Acneea tinde să apară pe față și pe frunte, deoarece această parte a corpului are mai multe glande sebacee.
Sfaturi de dietă pentru acnee
Poate ați auzit că sifonul, ciocolata și mâncarea nedorită pot provoca acnee. Unii oameni susțin că aceste alimente și alte alimente declanșează erupțiile lor. Cu toate acestea, dieteticienii și cercetătorii înregistrați sunt împărțiți asupra faptului dacă alimentele sunt vinovate.
Potrivit lui Harth, mai multe studii au descoperit că acneea tinde să fie mai gravă la persoanele care mănâncă alimente dulci, carbohidrați rafinați și lactate.
Un studiu publicat în Jurnalul Academiei Americane de Dermatologie în 2016 a investigat legătura dintre lactate și acnee la adolescenții cu vârste cuprinse între 14 și 17 ani. Conform acestor constatări, consumul de lapte a fost asociat cu mai multă acnee. Dar, în mod ciudat, acest studiu a găsit o legătură doar cu laptele degresat sau degresat, și nu cu laptele integral (întreg).
Cercetările anterioare care au evaluat asocierea dintre dietă și acnee la adolescente, totuși, au găsit o legătură pozitivă între acnee și consumul de lapte integral.
Laptele și alte produse lactate par să crească nivelul factorului de creștere asemănător insulinei 1 (IGF-1), care poate declanșa o producție mai mare de sebum și poate contribui la erupții.
Creșterile de zahăr din sânge provocate de consumul de alimente cu zahăr și carbohidrați rafinați pot duce, de asemenea, la inflamarea pielii și pot determina pielea să producă mai mult ulei, sugerează cercetările anterioare.
În timp ce juriul încă nu stabilește dacă alegerile dietetice contribuie cu siguranță la acnee, Harth recomandă să se înșele din partea prudenței. „Cea mai bună dietă pentru persoanele cu acnee ar trebui să includă alimente antiinflamatoare cu o încărcătură glicemică scăzută ”, spune el.
Indicele glicemic (IG) clasifică carbohidrații în funcție de cât de repede cresc zahărul din sânge. Deoarece alimentele cu IG scăzut elimină vârfurile de zahăr din sânge, ele ar putea reduce, de asemenea, acneea, conform AAD. „Exemple bune sunt peștii de apă rece, cum ar fi macroul, somonul și sardinele, legumele cu frunze verzi, nucile , anumite semințe și carbohidrații complecși precum orezul sălbatic și quinoa ”, spune Harth.
Cicatricile de acnee sunt o complicație a acneei
Un efect secundar nefericit al acneei este cicatrizarea, care poate dura săptămâni sau luni până să dispară, potrivit KidsHealth.org.
Cicatrizarea este mai probabilă în cazul acneei moderate sau severe și include pete negre sau pete în care acneea a apărut cândva. Cea mai bună modalitate de a reduce riscul de apariție a cicatricilor este să lăsați acneea în pace – fără atingere, strângere sau strângere de umflături. Dacă nu vă puteți ține mâinile de pe față, acoperiți acneea cu un plasture pentru coșuri . Ca bonus, acești plasturi conțin acid salicilic pentru a ajuta la tratarea erupțiilor.
Dacă cicatricile nu se estompează, colaborați cu medicul dermatolog pentru a le reduce aspectul.
Medicul dumneavoastră vă poate recomanda un medicament pentru acnee care scapă de pete și stimulează producția de colagen. Colagenul poate minimiza aspectul cicatricilor existente.
Potrivit KidsHealth.org și al Societății Americane de Chirurgie Dermatologică, procedurile pentru reducerea sau eliminarea cicatricilor de acnee includ:
- Dermabraziune
- Microdermabraziune
- Peelinguri chimice
- Microneedling
- Tratamente cu laser
- Umpluturi
- Excizii de pumn
Condiții și cauze înrudite ale acneei
Chiar dacă acneea se dezvoltă atunci când porii sunt înfundați cu celule moarte ale pielii sau murdărie, aceasta poate apărea și alături de alte afecțiuni sau ca rezultat al modificărilor hormonale.
Potrivit NHS, condițiile legate de acnee includ:
- Menstruaţie
- Sarcina
- Sindromul ovarului polichistic (SOP)
- Depresie
- Stres
- Anxietate
Mituri ale acneei
Remedierea acneei este, de asemenea, dificilă, deoarece există o mulțime de informații greșite despre această afecțiune a pielii. Și, din păcate, unele sfaturi pot agrava acneea.
Poate ați auzit că este în regulă să vă faceți singur un coș.
Un dermatolog poate îndepărta cosurile în siguranță, dar exploatarea personală a unui cos crește riscul de a forma cicatrici. În plus, poți răspândi bacteriile de la mâini pe față.
Poate ți s-a spus că timpul petrecut la soare îți va îmbunătăți acneea. Acesta este, de asemenea, un mit.
Unele medicamente pentru acnee vă pot face pielea mai sensibilă la soare. Așadar, dacă stai prea mult timp în aer liber fără să purtați protecție solară , vă puteți înrăutăți acneea și crește riscul de cancer de piele .
Dacă aveți piele predispusă la acnee, alegeți un produs etichetat fără ulei sau noncomedogen pentru a evita înfundarea porilor. Ar trebui să căutați și o protecție solară fizică sau minerală . Acesta este ideal pentru pielea sensibilă, deoarece este, de asemenea, mai puțin probabil să înfunde porii.
În loc să crezi tot ce auzi, consultă-ți dermatologul și obține răspunsuri la întrebările tale despre acnee.
Foto: Freepik