Acalazia sau megaesofagul – Bolile esofagului

0
-Anunț-

Este o dezordine cronică a motilității esofagiene, care duce la obstrucţia sfincterului esofagian inferior și la dilatarea progresivă a esofagului; dezordinea este determinată de degenerarea celulelor din plexurile nervoase din submucoasa esofagiană.

Acalazia apare mai frecvent între 40 și 60 de ani. Simptomul inițial și major este disfagia, la început intermitentă, apoi permanentă, bolnavul fiind obligat în stadiile avansate ale bolii să ingereze lichide pentru propulsarea alimentelor solide. În aceste stadii avansate apar regurgitații alimentare, ca o consecinţă a dilatării esofagului. Durerea este presternală inferioară, poate apărea încă de la debut, dar în fazele înaintate ale bolii se instalează la toți bolnavii, având iradieri la baza gâtului, în regiunea cervicală stingă, confundându-se cu durerile provocate de bolile cardiace-coronariene. Durerile sunt legate de spasmul sfincterului inferior esofagian. Scăderea în greutate va însoți disfagia, durerea și eructațiile. Aspirația conţinutului esofagian va da pneumonic de aspirație. Bolnavul se va adresa medicului, care va diagnostica radiologic imaginea de esofag toracal mult dilatat, cu îngustarea „în pâlnie” a esofagului în porţiunea-i terminală din vecinătatea cardiei. Examenul esofagoscopic va înlătura alte cauze de stenoză esofagiană, ca neoplasmul sau alte boli de însoțire ale megaesofagului, ca diverticulii esofagieni.

Tratamentul este medicamentos și chirurgical.

Măsuri igieno-dietetice: mese mici cu alimente semisolide sau lichide sub formă de pastă. Administrarea nitroglicerinei, ce favorizează evacuarea stomacului și produce dispariţia durerii. O soluție de procaină 2% administrată înaintea meselor diminuă durerea. De asemenea, este necesară sedarea nervoasă.

Dilatările esofagiene sânt indicate la bolnavii cu evoluție clinică peste 5 ani, la cei vârstnici și în orice caz la cei cu esofagul moderat dilalat. Dacă acestea nu dau rezultate, dacă se ivesc complicații ca hemoragii, esofagită, ca și complicații pulmonare, va fi indicată intervenția chirurgicală.

Citește și:   Cancerul esofagian

Spasmele esofagiene etajate, întâlnite mai ales la femei, cu mecanism necunoscut, dar presupunându-se o afectare a structurilor musculare ale esofagului, se manifestă ca o disfagie dureroasă cu iradieri în membrele superioare și gât (asemănătoare cu crizele de angor), cu regurgitații episodice evoluând în pusec, sânt tratate medical cu o soluție de novocaină 1% înainte de masă și anticolinergice ca: propanthelin 15-30 mg de 2 ori pe zi (probanthin), lizadon 2 comprimate pe zi. Bolnavul se va adresa medicului pentru diferențierea unei afecţiuni coronariene de dezordinea musculară esofagiană. Examenul radiologic va arăta contracțiile puternice, necoordonate și ineficiente ale esofagului.

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.