Este o inflamație circumscrisă, cu prezență de puroi în jurul dintelui bol nav. Orice dinte netratat poate produce abces. Mai întâi se infectează pulpa dintelui (pulpita), apoi vasele și nervii pulpari se distrug (necrozează) și canalul dentar este invadat de microbi (gangrenă pulpară), de unde invazia microbiană se întinde din aproape în aproape în jurul dintelui producând parodontite apicale, parodontite marginale, abces dentar, abces perimaxilar, osteomielită. Alteori, infecția poate difuza în organism prin sistemul vascular, dând infecția de focar dentară (leziuni grave în rinichi, articulații, inimă).
Într-un abces dentar mucoasa bucală bombează în dreptul unui dinte ca un bob de mazăre; copilul acuză dureri în acest loc, unde și mucoasa este congestionată, dureri care se exagerează la palparea cu degetul sau cu un instrument oarecare. De cele mai multe ori apariția acestei ,,umflături” este precedată de dureri foarte mari, spontane sau provocate, când de fapt puroiul se află sub periost.
Perforarea periostului și colectarea puroiului sub mucoasa bucală ușurează bolnavul, fără ca durerea să dispară complet. Copilul poate să aibă în acest timp și temperatură de 38° seara și numai 37° dimineața (febra de supurație). Dintele cauzal este cariat și foarte dureros la lovirea lui în ax, dovedind că puroiul a invadat spațiul din jurul rădăcinii.
Orice umflătură în jurul unui dinte cariat și dureros trebuie să oblige să se consulte medicul stomatolog pentru evitarea complicatiilor septice dentare, care pot fi uneori mortale. Până la venirea medicului se va clăti gura cu ceai de mușețel călduț, care descongestionează mucoasa și spală resturile alimentare infectate.
Când a apărut ,,fluctuenta” (senzație de pungă cu puroi) și durerile s-au mai ameliorat, se indică incizia abcesului de către medicul specialist. Nu se recomandă antibiotice fără avizul medicului.