8 plante medicinale cu beneficii surprinzătoare pentru sănătate

0
8 plante medicinale cu beneficii surprinzătoare pentru sănătate
-Anunț-

De-a lungul istoriei, oamenii au folosit plantele medicinale pentru a trata și preveni o varietate de boli și afecțiuni. Astăzi, cercetările științifice au confirmat multe dintre beneficiile acestor plante, iar utilizarea lor a devenit din ce în ce mai populară în medicina complementară și alternativă. În acest articol, vom explora 8 plante medicinale cu beneficii surprinzătoare pentru sănătate și vom discuta modul în care le poți include în dieta și stilul tău de viață.

 1. Echinacea

Echinacea este o plantă originară din America de Nord și este cunoscută pentru efectele sale imunostimulatoare. Studiile sugerează că echinacea poate ajuta la reducerea duratei și severității simptomelor răcelii și gripei. De asemenea, s-a demonstrat că echinacea are efecte antiinflamatoare și antioxidante.

Pentru a beneficia de proprietățile echinaceei, poți lua suplimente pe bază de extract de echinacea sau consuma ceai de echinacea, în special în perioadele în care te simți vulnerabil la infecții.

Produse pe bază de Echinacea

 1. Ginseng

Ginsengul este o plantă medicinală asiatică folosită de secole în medicina tradițională chineză. Ginsengul are proprietăți adaptogene, ceea ce înseamnă că ajută organismul să se adapteze la stres și să restabilească echilibrul intern. Beneficiile ginsengului includ:

 • Îmbunătățirea funcției cognitive și a memoriei
 • Creșterea energiei și a rezistenței la stres
 • Susținerea sănătății cardiovasculare și a sistemului imunitar

Ginsengul poate fi consumat sub formă de suplimente, extract lichid, ceai sau adăugat în diverse rețete culinare.

Produse pe bază de Ginseng

 1. Ginkgo biloba

Ginkgo biloba este unul dintre cele mai vechi arbori din lume și este folosit în medicina tradițională chineză de mii de ani. Extractul de ginkgo biloba este cunoscut pentru beneficiile sale în îmbunătățirea circulației sanguine și a funcției cognitive. Beneficiile ginkgo biloba includ:

 • Îmbunătățirea memoriei și a concentrării
 • Ameliorarea simptomelor de anxietate și depresie
 • Prevenirea deteriorării celulelor nervoase și a îmbătrânirii cerebrale
Citește și:   Durerea abdominală - Simptome, cauze, diagnostic, tratament și prevenire

Ginkgo biloba poate fi consumat sub formă de suplimente, ceai sau extract lichid.

Produse pe bază de Ginkgo biloba

 1. Valeriana

Valeriana este o plantă medicinală europeană folosită încă din antichitate pentru tratarea insomniei și a tulburărilor de somn. Extractul de valeriană este cunoscut pentru efectele sale sedative și anxiolitice, care pot ajuta la inducerea somnului și la îmbunătățirea calității acestuia. Beneficiile valerianei includ:

 • Combaterea insomniei și a altor tulburări de somn
 • Reducerea anxietății și a stresului
 • Ameliorarea durerilor menstruale și a crampele musculare

Valeriana poate fi consumată sub formă de suplimente, ceai sau extract lichid. Este important să respecți doza recomandată, deoarece o doză prea mare poate provoca somnolență excesivă sau efecte secundare nedorite.

Produse pe bază de Valeriana

 1. Turmericul

Turmericul, cunoscut și sub denumirea de curcumină, este o plantă medicinală folosită în medicina ayurvedică și în medicina tradițională chineză pentru proprietățile sale antiinflamatorii și antioxidante. Curcumina, componentul activ din turmeric, a fost studiată pentru efectele sale în prevenirea și tratarea unor boli cronice, precum artrita, bolile cardiovasculare, diabetul și unele forme de cancer. Beneficiile turmericului includ:

 • Reducerea inflamației și a durerii în cazul artritei și a altor afecțiuni inflamatorii
 • Protejarea sănătății inimii prin reducerea nivelului de colesterol și prevenirea formării cheagurilor de sânge
 • Susținerea sănătății cerebrale și prevenirea declinului cognitiv asociat cu vârsta

Turmericul poate fi adăugat în diverse preparate culinare, precum curry-uri, supe și smoothie-uri, sau consumat sub formă de suplimente sau ceai.

Produse pe bază de Turmeric

 1. Uleiul de primulă

Uleiul de primulă este extras din semințele plantei de primulă și este o sursă bogată de acizi grași omega-6, precum acidul gamma-linolenic (GLA). Uleiul de primulă este folosit pentru a trata o varietate de afecțiuni, cum ar fi simptomele premenstruale, eczemele și artrita reumatoidă. Beneficiile uleiului de primulă includ:

 • Ameliorarea simptomelor premenstruale, precum iritabilitatea, umflarea și durerile de sâni
 • Reducerea inflamației și a simptomelor eczemelor și altor afecțiuni ale pielii
 • Susținerea sănătății articulațiilor și a sistemului imunitar
Citește și:   Tătăneasa (Symphytum officinale)

Uleiul de primulă poate fi consumat sub formă de capsule sau adăugat în alimente, precum salate sau smoothie-uri.

Produse pe bază de Ulei de primulă

 1. Planta de aloe vera

Aloe vera este o plantă suculentă originară din Africa de Nord, cunoscută pentru efectele sale calmante și vindecătoare asupra pielii. Gelul extras din frunze de aloe vera poate fi aplicat direct pe piele pentru a trata arsurile solare, iritațiile, rănile și afecțiunile cutanate, precum eczemele și psoriazisul. De asemenea, consumul de aloe vera sub formă de suplimente sau suc poate avea beneficii pentru sănătatea digestivă și imunitară. Beneficiile aloe vera includ:

 • Calmarea și vindecarea pielii iritate sau afectate de arsuri
 • Hidratarea și menținerea sănătății pielii
 • Reducerea inflamației și a simptomelor unor afecțiuni digestive, cum ar fi sindromul colonului iritabil

Aloe vera poate fi utilizată sub formă de gel pentru aplicare topică sau consumată ca supliment alimentar sau suc.

Produse pe bază de Aloe vera

 1. Camomila

Camomila este o plantă medicinală folosită încă din antichitate pentru proprietățile sale calmante și sedative. Ceaiul de camomilă este adesea recomandat pentru a combate insomniile și a induce relaxarea, datorită conținutului său de apigenină, un flavonoid cu efecte anxiolitice. De asemenea, camomila are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, care pot fi benefice pentru sănătatea pielii și a tractului digestiv. Beneficiile camomilei includ:

 • Ameliorarea insomniilor și a tulburărilor de somn
 • Reducerea anxietății și a stresului
 • Alinarea durerilor abdominale, a balonării și a altor simptome digestive

Camomila poate fi consumată sub formă de ceai sau aplicată topic sub formă de creme, loțiuni sau uleiuri esențiale.

Plantele medicinale au fost utilizate de-a lungul istoriei pentru a trata și preveni o varietate de afecțiuni și boli. În prezent, cercetările științifice au validat multe dintre beneficiile acestor plante, iar utilizarea lor în medicina complementară și alternativă a crescut în popularitate. Echinacea, ginseng, ginkgo biloba, valeriana, turmeric, ulei de primulă, aloe vera și camomila sunt doar câteva exemple de plante medicinale cu beneficii surprinzătoare pentru sănătate.

Citește și:   Celulita - simptome, cauze, diagnostic, tratament și prevenire

Dacă dorești să încorporezi aceste plante în dieta și stilul tău de viață, este important să consulți un medic sau un specialist în plante medicinale pentru a te asigura că le folosești în mod corect și în dozele potrivite. De asemenea, este esențial să îți menții o dietă sănătoasă și echilibrată și să faci exerciții fizice regulate pentru a susține bunăstarea generală și a preveni bolile cronice.

Photo by pisauikan on Unsplash

- Anunț -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.