Programat pentru o intervenție chirurgicală minoră sau majoră? Veți fi bucuroși să aflați că anestezia de astăzi este foarte sigură în general. Acestea fiind spuse, există unele lucruri pe care este posibil să nu le știi despre anestezie care pot alina orice temeri și chiar pot îmbunătăți rezultatul.
Dacă vă simțiți îngrijorat cu privire la intervenția chirurgicală cu anestezie, luați în considerare alternativa. Dacă ai fi avut aceeași intervenție chirurgicală acum 200 de ani, singura ta opțiune pentru a face față durerii ar fi fost să bei niște whisky și să strângi din dinți.
Acum, în fiecare zi, aproximativ 60.000 de pacienți sunt supuși tuturor tipurilor de intervenții chirurgicale și altor proceduri medicale cu ajutorul acestor medicamente pentru ameliorarea durerii, potrivit National Institutes of Health . Nu există nicio îndoială că anestezia – indiferent dacă este inhalată sub formă de gaz sau injectată în sânge de către un medic, stomatolog sau asistentă anestezist cu înaltă calificare – a permis milioanelor de oameni să primească tratamente medicale care duc la o viață mai lungă și mai sănătoasă. Acestea fiind spuse, există câteva lucruri despre anestezie care vă pot surprinde.
1. Persoanele care fumează pot avea nevoie de mai multă anestezie decât nefumătorii
Anestezistii au observat de multă vreme că fumătorii au adesea nevoie de anestezie suplimentară. Și acum experții încep să confirme acest lucru: cercetările preliminare prezentate la reuniunea Societății Europene de Anestezie din 2015 de la Berlin au descoperit că femeile care au fumat au nevoie de 33% mai multă anestezie în timpul operației decât femeile nefumătoare și cele expuse la fumatul pasiv au nevoie de 20% mai mult. O altă constatare? Ambele grupuri de fumători au avut nevoie de mai multe medicamente analgezice după operație.
Fumatorii au iritat caile respiratorii, explica John Reynolds, MD , profesor asociat de anestezie la Wake Forest School of Medicine din Winston-Salem, Carolina de Nord. Ca rezultat, ar putea avea nevoie de doze mai mari de medicamente pentru durere pentru a-și îmbunătăți toleranța cu tuburile de respirație, spune el.
Interesant este că persoanele care fumează sau ingeră marijuana (canabis) zilnic sau săptămânal ar putea avea nevoie de mai mult de două ori nivelul obișnuit de anestezie pentru proceduri de rutină, cum ar fi endoscopie, a constatat un studiu publicat în mai 2019 în The Journal of the American Osteopathic Association. .
Dacă știți din timp că veți fi supus unei intervenții chirurgicale, renunțarea la fumat chiar și cu doar câteva zile înainte poate ajuta la reducerea riscului de complicații și vă poate ajuta să vă vindecați, potrivit unei recenzii publicate în revista Anesthesiology.
2. Anestezia nu te adorm întotdeauna
Potrivit Clinicii Cleveland :
- Anestezia locală amorțește doar o zonă mică a corpului pentru a preveni durerea în timpul unei proceduri precum tragerea unui dinte, cusăturile pentru o tăietură adâncă sau îndepărtarea unei alunițe.
- Anestezia regională suprimă durerea și mișcarea într-o zonă mai mare a corpului, dar vă lasă pe deplin conștient și capabil să vorbiți și să răspundeți la întrebări. O epidurală administrată în timpul nașterii este un exemplu.
- Anestezia generală afectează întregul corp, făcându-vă inconștient și incapabil să vă mișcați. Este folosit de obicei pentru operațiuni majore și consumatoare de timp. În doze mai mici, medicamentele de anestezie generală pot fi folosite pentru a induce ceva numit „somn crepuscular”, un tip mai puțin puternic de anestezie care te sedează, astfel încât să fii somnoros, relaxat și puțin probabil să te miști sau să știi ce se întâmplă.
3. Este posibil să te trezești în timpul operației
Dar este, de asemenea, extrem de rar, care apare în doar 1 sau 2 din 1.000 de proceduri medicale care implică anestezie generală, potrivit Societății Americane de Anestezisti (ASA) . Această condiție, numită „conștientizarea anesteziei”, apare atunci când un pacient devine conștient de mediul înconjurător și de evenimentele care au loc în timpul intervenției chirurgicale. Astfel de treziri sunt de obicei scurte și pacienții de obicei nu simt durere. Conștientizarea anesteziei poate fi mai frecventă la pacienții cu risc ridicat care au mai multe afecțiuni medicale sau la cei care sunt tratați pentru o urgență, în care doza obișnuită de anestezie nu poate fi administrată în siguranță.
4. A fi greu poate crește riscul de complicații
Este mai greu pentru anestezisti să ofere cea mai bună doză de medicamente și să livreze acel medicament pe cale intravenoasă pacienților care sunt semnificativ supraponderali, conform ASA . În plus, obezitatea crește riscul de apnee în somn , o afecțiune care provoacă pauze frecvente în respirație. Acest lucru poate face mai dificil să vă asigurați că aveți suficient oxigen și flux de aer, în special în timpul anesteziei generale. Pierderea în greutate înainte de operație poate reduce riscul de complicații.
5. Medicii găsesc diferite moduri prin care anestezia poate funcționa
Pe vremea când anestezicele tocmai intraseră parte din operațiile de rutină, medicii care le administrau știau foarte puține despre modul în care funcționează, potrivit Institutului Național de Științe Medicale Generale (NIGMS) . Astăzi, se crede că anestezicele perturbă semnalele nervoase prin țintirea unor molecule de proteine specifice din interiorul membranelor celulelor nervoase. Pe măsură ce oamenii de știință continuă să învețe mai multe despre anestezie, aceste medicamente vor deveni doar mai eficiente, spune NIGMS.
6. Roșcatele nu au nevoie de mai multă anestezie decât oricine altcineva
Acesta este „un mit urban larg răspândit în comunitatea anestezică”, spune Timothy Harwood, MD , șeful secției de anestezie în ambulatoriu la Wake Forest Baptist Health. Ceea ce a determinat ideea este că persoanele cu păr roșu sunt susceptibile de a avea o genă numită receptor melanocortin-1 (MC1R), despre care se credea că scade sensibilitatea unei persoane la anestezice, explică dr. Harwood. Dar această idee nu a rezistat la o analiză suplimentară: un studiu publicat în revista Anestezie și Terapie Intensivă nu a găsit nicio diferență în ceea ce privește cantitatea de anestezie generală necesară, viteza de recuperare sau cantitatea de durere postoperatorie între pacienții cu păr roșu sau părul mai închis la culoare.
7. S-ar putea să vrei să încerci aromaterapia când te trezești
S-a demonstrat că anumite mirosuri ajută la potolirea greață și vărsături care apar adesea după anestezie. Un studiu, publicat în februarie 2019 în revista Complementary Therapies in Medicine , a constatat că inhalarea uleiurilor esențiale de ghimbir sau lavandă timp de cinci minute a redus severitatea acestor simptome mai bine decât un placebo. În mod similar, un studiu anterior publicat în jurnalul Anesthesia & Analgesia a concluzionat că pacienții care au respirat adânc de trei ori în timp ce și-au acoperit nasul cu un tampon de tifon saturat cu ulei esențial de ghimbir sau o combinație de uleiuri esențiale de ghimbir, mentă, mentă și cardamom, mai puțin greață după procedură și au solicitat mai puține medicamente pentru a-și trata greața.
8. Anestezia vă poate afecta memoria
Anestezia generală poate provoca pierderi de memorie care pot dura zile, chiar luni, potrivit unui studiu al Facultății de Medicină de la Universitatea din Toronto, publicat în noiembrie 2014 în Journal of Clinical Investigation . După cum explică cercetătorii, aproximativ 37 la sută dintre adulții tineri și 41 la sută dintre pacienții vârstnici raportează că au probleme de memorie postoperatorie la externarea din spital. O parte din această pierdere de memorie se poate datora altor factori decât anestezia, cum ar fi inflamația sau stresul declanșat de intervenție chirurgicală. Dar unele sunt probabil din cauza efectului anesteziei asupra receptorilor de pierdere a memoriei din creier.
În plus, un studiu mai recent al Clinicii Mayo , publicat în numărul din august 2018 al British Journal of Anesthesia , a sugerat că expunerea la anestezie poate declanșa o scădere suficientă a funcției creierului pentru a demasca problemele de memorie preexistente ascunse la pacienții cu vârsta peste 70 de ani.
Concluzie: Indiferent de vârsta ta, notează instrucțiunile medicului după anestezie generală sau adu cu tine un prieten apropiat sau un membru al familiei care poate garanta acuratețea a ceea ce ai auzit.
Foto: Freepik